Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:15 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 10:03

Αιτωλοακαρνανία: Στα δύο οι Νatura

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Υπερασπίστηκε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
  • Σε διαφορετικές Μονάδες Διαχείρισης οι προστατευόμενες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Δεν κάμφθηκε από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των οικολογικών οργανώσεων η κυβερνητική πλειοψηφία και χθες στη Βουλή υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βούλης, υπερασπίστηκε τις διατάξεις του λέγοντας πως «θέτουν σαφείς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος» ενώ παράλληλα τόνισε πως «θέτουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα αμβλύνει τις συνέπειες από την κρίση και θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά προόδου».

Το νομοσχέδιο στοχεύει αρχικά στο να αρθούν τα εμπόδια, που βάζει η γραφειοκρατική ομολογουμένως περιβαλλοντική νομοθεσία στις επενδύσεις κυρίως μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες. Ωστόσο οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αναφορικά με τις προστατευόμενες περιοχές Natura της χώρας και την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης αν δεν δημιουργούν προβληματισμό σίγουρα σηκώνουν μεγάλη συζήτηση.  Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμφανής η προχειρότητα ορισμένων διατάξεων αναφορικά με το «σχήμα», που θα διαδεχθεί τους Φορείς Διαχείρισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 36 Φορείς Διαχείρισης αντικαθίσταται από 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών , που θα υπάγονται στον υπό σύσταση «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Στην Αιτωλοακαρνανία οι περιοχές Natura που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο χώρο ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων θα διαμοιραστούν σε δύο Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η μία με την ονομασία «Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου» και μια με την ονομασία «Δυτικής Στερεάς Ελλάδας». Το αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο για ποια περιοχή θα υπαχθεί που, ενώ στην Μονάδα Διαχείρισης Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου θα υπάγονται ακόμη περιοχές Natura από την Λευκάδα και τα Μετέωρα μέχρι τον  Καλαμά  και την  Κέρκυρα! Πάντως μέχρι να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο αναφορικά με το συγκεκριμένο κομμάτι, πολλοί εκτιμούν ότι ίσως χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια, οπότε υπάρχουν τα περιθώρια το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αποσαφηνίσει τα πράγματα και να διορθώσει προχειρότητες.

Προβληματισμός υπάρχει ακόμη και για τις χρήσεις γης που προστίθενται στις περιοχές αυτές καθώς προστίθενται αφενός δραστηριότητες (βόσκηση, αλιεία, συλλογή φυτών, θήρα και ήπια θαλάσσια αναψυχή) και αφετέρου κατασκευές (εγγειοβελτιωτικά έργα αγροτικής ανάπτυξης και κατασκευές σε δημόσιους χώρους), η φύση και η κλίμακα των οποίων -και άρα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα- είναι ιδιαίτερα ασαφή και ευρεία.

Το νομοσχέδιο πάντως προβλέπει την συνεργασία του ΟΦΥΠΕΚΑ με τους Δήμους των περιοχών Natura αναφορικά με την επικαιροποίηση ή τροποποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπαίνει τέλος στην Ελλάδα των μπάζων και των χωματερών

Προτεραιότητα την ευημερία του λαού με πράσινο πρόσημο έθεσε για την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Μάλιστα, υπογράμμισε με νόημα ότι με το παρών σχέδιο νόμου μπαίνει ένα τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων και των χωματερών, ενώ χαρακτήρισε άδικη την κριτική τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, άλλωστε, «το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικές αλλαγής».

Απαντώντας, δε, στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν επί της αρχής υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις. «Θα ήθελα όταν γίνεται κριτική σε αυτή την αίθουσα να μην θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαιτερότητα. Η αντιπολίτευση να μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάτι διαφορετικό στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων», είπε.

Υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει «στους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία», σημείωσε. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

«Με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες», είπε. Σχετικά με τις περιβαλλοντικές άδειες  σημείωσε ότι η χώρα εναρμονίζεται εναρμονιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες: «Αν μια άδεια καθυστερεί πάνω από 3 μήνες θα αναλαμβάνει το κεντρικό συμβούλιο».

«Αυτό που κάνουμε στο πεδίο των αδειοδοτήσεων δεν είναι να κάνουμε εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μας συνείδηση», τόνισε και ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα για τις προστατευόμενες περιοχές Natura κατ’ απαίτηση πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο βάζει επίσης μια τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο αντίπαλος της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός: η φοβική γραφειοκρατία.

Παράταξη Κατσιφάρα: Η Κυβέρνηση νομοθετεί την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και τη διεύρυνση των ανισοτήτων

Το πρόσφατο Σχέδιο Νόμου για το περιβάλλον, αποδεικνύει ξεκάθαρα την πολιτική της κυβέρνησης για υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και Όχι την αρμονική Συνύπαρξη αυτού με την Πρόοδο και την Ανάπτυξη αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη του Απ. Κατσιφάρα «Δικαίωμα στην Πρόοδο» και προσθέτει: «Ένα Σχέδιο Νόμου το οποίο στερείται ουσιώδους Διαβούλευσης, καθώς με Ενέργειες fasttrack , εν Μέσω Κορωνοϊού, έρχεται σήμερα το βράδυ προς Ψήφιση στη Βουλή».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την παράταξη Κατσιφάρα:

  • Για πρώτη φορά το κράτος νομιμοποιεί και επισήμως την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Προστατευόμενες περιοχές. Την ίδια στιγμή, αφαιρεί από την τοπική Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να Εκφράσει Άποψη στην Χρήση Δημόσιας έκτασης δικαιοδοσίας της, σε περιπτώσεις έρευνας υδρογονανθράκων.
  • Εντός προστατευόμενων περιοχών, Νομιμοποιούνται οι Οικιστικές Πυκνώσεις στα Δάση, καταστρατηγώντας κάθε έννοια Προστασίας του Πρασίνου και Ζώνες προστασίας περιοχών τίθενται σε μελλοντική αμφισβήτηση.
  • Στην Διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών, με την Δημιουργία ενός υδροκέφαλου Φορέα Λειτουργίας, καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης και ουσιαστικά μετατρέπονται σε επιμέρους τμήματα Κυβερνητικών Αποφάσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το φυσικό κεφάλαιο των περιοχών Αυτών.
  • Στα Θέματα που αφορούν την Απλοποίηση της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας η πρόβλεψη, υπέρμετρα, ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και η παραπομπή της λήψης απόφασης στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου εγκυμονεί τον κίνδυνο της σοβαρής υποβάθμισης της ίδιας της διαδικασίας αλλά και της ουσίας της.
  • Σε κάθε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οφείλει να συμπεριληφθεί ως μνεία, η υποχρεωτική τεκμηρίωση (σε συγκεκριμένα παραρτήματα) της μη υποβάθμισης του περιβάλλοντος από το προτεινόμενο έργο ή τη δραστηριότητα στο πλαίσιο των μελετών περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος θα πρέπει να προβλέπονται στο προϋπολογισμό του έργου/δραστηριότητας.
  • Επιπλέον, η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μέσω του Μητρώου Ελεγκτών θα πρέπει να γίνει με πλήρη διαφάνεια πέραν της κλήρωσης, όπως με μέτρα που αφορούν τη δήλωση πόθεν έσχες των συμμετεχόντων σε αυτό.
  • Στην Διαδικασία Αδειοδότησης Α.Π.Ε., πρέπει να Εμπλουτισθεί το εδάφιο που αναφέρεται στην Χωροθέτηση του Συνόλου τους, κάτι που είχαμε Αιτηθεί και ως Περιφερειακή Αρχή το 2018 προς το Αρμόδιο Υπουργείο, να υπάρχει δηλαδή σαφής Χωροθέτηση Α.Π.Ε. με τους ανάλογους περιορισμούς για το Σύνολο της Υπαίθρου.
  • Μέσω του Νομοσχεδίου δεν Δίνονται τα ίδια Κίνητρα , Διευκολύνσεις αλλά και Αναπτυξιακές Προοπτικές στους Μικρούς Επενδυτές των Α.Π.Ε., δημιουργώντας Ανισομερή αντιμετώπιση Ενεργειακής Δημοκρατίας μεταξύ ‟ Μικρού ” και Μεγάλου όταν σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες με φιλόδοξη στρατηγικής ανάπτυξης Α.Π.Ε το 60% της ενέργειας παράγεται από μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
  • Ακόμη, προβλέπεται η υπαναχώρηση του Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα ως προς την ισόρροπη ανάπτυξη του Ηλεκτρικού Χώρου αλλά και της ανάπτυξης Εθνικής Πολιτικής στην Ενέργεια.

Προτάσεις Καββαδά στο νέο νομοσχέδιο για τα απορρίμματατης Λευκάδας

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη

Facebook Twitter Messenger

Συνάντηση είχε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς με τον Υπουργό κ.Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ.ΜανώληΓραφάκο προκειμένου να συζητήσουν εκτενώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν τη σύσταση περιφερειακού, διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η συνάντηση ήρθε σε συνέχεια επαφών που είχε από το Σαββατοκύριακο ο Βουλευτής, τόσο με τον ίδιο τον Υπουργό, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα, καθώς και σχετικής επιστολής που απέστειλε την Δευτέρα ο κ.Καββαδάς στον κ.Χατζηδάκη, η οποία κοινοποιήθηκε και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η δημιουργία περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, όπως προβλέπει το άρθρο 93 το νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητείται ήδη στη Βουλή, θα ωφελήσει στο μέλλον οικονομικά, διοικητικά και τεχνικά τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία ότι, επί του παρόντος, ειδικά για την Λευκάδα, ένας τέτοιος ΦΟΔΣΑ θα ανακόψει την πρόοδο που έγινε από τα τέλη Οκτωβρίου, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, που άνοιξε το δρόμο για τη συνεργασία στη διαχείριση των σκουπιδιών μέσω ενός κοινού ΦΟΔΣΑ των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου-Βόνιτσας.

Για τους λόγους αυτούς ζήτησε από τον Υπουργό εγγυήσεις και κατέθεσε, τόσο γραπτά με την επιστολή του, όσο και προσφορικά, προτάσεις για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο σχετικά με:

  • Τη μεταφορά των δεματίων απορριμμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή συσσωρευμένα.
  • Την διαχείριση των παραγόμενων σκουπιδιών της Λευκάδας για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να λειτουργήσει το εργοστάσιο.
  • Την ανεμπόδιστη συνέχιση όποιας διαγωνιστικής διαδικασίας βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και όσων έργων έχουν ξεκινήσει από το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λευκάδας κατά τη διάρκεια μετάβασης στο νέο φορέα, και ιδίως την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Προεπεξεργασίας και Κομποστοποίησης Απορριμμάτων (ΜΟΠΑΚ).
  • Να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νέου φορέα, ώστε να εκπροσωπούνται αναλογικά οι περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η προγραμματική σύμβαση του 2017 μεταξύ των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου Βόνιτσας, για την διαδημοτική συνεργασία συνδιαχείρισης στερεών αποβλήτων στη ΜΟΠΑΚ Δήμου Λευκάδας και την Υγειονομική Ταφή του υπολείμματος στον ΧΥΤΥ Παλαίρου.

Ο Υπουργός από την πλευρά του διαβεβαίωσε το Βουλευτή Λευκάδος ότι:

  • Η Κυβέρνηση στηρίζει την προγραμματική σύμβαση του 2017 των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου Βόνιτσας, στην βάση της οποίας έχει γίνει η χρηματοδότηση των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων σε αυτούς τους Δήμους και θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει απόλυτα αυτή τη συμφωνία.
  • Πλέον μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή την Τρίτη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος αποκτά μια επιπλέον δυνατότητα να παρεμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα διάθεσης απορριμμάτων, δυνατότητα που ο Υπουργός, αν απαιτηθεί, θα ασκήσει και στην περίπτωση της Λευκάδας.
  • Ο Δήμος Λευκάδας θα εκπροσωπείται στο ΔΣ του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ των Ιόνιων Νήσων.

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής αναφέρει:«Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί συνεννόηση και ρεαλιστικές λύσεις. Έθεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος το ζήτημα της υλοποίησης των έργων και των δράσεων, για τις οποίες ο ίδιος ο κ.Χατζηδάκης είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Λευκάδα. Η μέγιστη και κύρια προτεραιότητα για μένα είναι να μην αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα η Λευκάδα με τα σκουπίδια. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε να κατοχυρώσει θεσμικά στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο ρεαλιστικές λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων της Λευκάδας. Δικόςμουστόχος παραμένει η υλοποίησή τουςστο ακέραιο.»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2997 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.