Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:04 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 01 Μαϊος 2020 17:49

Η ξεχασμένη επεισοδιακή Πρωτομαγιά του 1930 στο Αγρίνιο. Η διαδήλωση και η πορεία καπνεργατών.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το καπνεργατικό κίνημα στο Αγρίνιο έχει συνδεθεί με τις αιματηρές διαδηλώσεις του 1926 και του 1929. Συγκεκριμένα το 1926 στις ταραχές του Αυγούστου οι καπνεργάτες θρήνησαν την απώλεια του Θεμιστοκλή Καρανικόλα και της εγκύου καπνεργάτριας  Βασιλική Γεωργαντζέλη.

Για τις ταραχές του 1929 που έγιναν επίσης Μάιο αναφέρθηκε και η Σοβιετική εφημερίδα “Πράβντα”.

Η σύγκρουση όμως του καπνεργατικού κινήματος δεν σταμάτησε εκεί. Η Πρωτομαγιά του 1930 βρίσκει τους καπνεργάτες του Παπαστράτου σε αναβρασμό. Προέβησαν σε συγκέντρωση μπροστά σε καπναποθήκες. Εκεί σύμφωνα με την εφημερίδα “Φως του Αγρίνιου”  με “πύρινο λόγο” ο καπνεργάτης Δ. Μπαρχαμπάς του ξεσήκωσε και τους κάλεσε να μεταφερουν τον αγώνα στο δρόμο. Πράγματι στις 2 Μαΐου άρχισαν πορείες των καπνεργατών στους δρόμους του Αγρινίου, οι οποίοι συγκρούστηκαν με τη χωροφυλακή. Στη συνέχεια η αστυνομία προέβη σε αιφνιδιαστικές συλλήψεις την νύχτα των πρωταίτιων της διαδήλωσης. Μάλιστα η αστυνομική δύναμη την περίοδο εκείνη ήταν πενιχρή καθώς μόνο 20 αστυνομικοί υπήρχαν διαθέσιμοι, διότι οι άλλοι είχαν αποσπασθεί σε άλλες περιοχές λόγω των συνεχών συγκρούσεων και διαδηλώσεων.

Η διαφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων κρίθηκε σε μια λεπτομέρεια. Ουσιαστικά  ήταν το ημερομίσθιο που θα λάμβαναν για την επεξεργασία των καπνών δ΄διαλογής. Σημειωτέον ότι τα καπνά χωρίζονταν σε α΄, β΄,γ΄, δ΄και ε΄ (σκάρτα) διαλογής. Η διαφωνία ήταν το ύψος του ημερομισθίου για την κατηγορία αυτή. Οι μεν εργοδότες ισχυρίζονταν ότι το έδιναν για άλλες κατηγορίες, οι δε καπνεργάτες ισχυρίζονταν ότι ίσχυε και για την δ’.

Το αποτέλεσμα όλων των ταραχών ήταν μία εβδομάδα αργότερα μια μερίδα καπνεργατών να προσέλθει για εργασία και η αστυνομική παρουσία να αυξηθεί στους δρόμους του Αγρινίου. Οι δε συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Μεσολόγγι, η οποία ανεβλήθη.

Με πληροφορίες από.

Εφημερίδα “Φως του Αγρινίου” φύλλο 4ης Μαϊου 1930.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3503 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.