Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  12:00 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 14:38

Ελιές Καλαμών: οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ακούμε με τη δέουσα προσοχή τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, θεωρούμε ωστόσο ότι εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Και οι αριθμοί λένε πάντα και μόνο την αλήθεια…

Οι ελιές της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα όντως καλλιεργούνται και παράγονται και στην περιοχή της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι, η ποικιλία Κάλαμων/Καλαμάτα καλλιεργείται κυρίως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία και η Φθιώτιδα, όπου συνεχώς φυτεύονται νέα ελαιόδεντρα της ποικιλίας.

  • Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή έτοιμου προς κατανάλωση προϊόντος από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα σε μια κανονική χρονιά παραγωγής ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 60 με 65.000 τον., με σχεδόν 2 - 3.000 τον. να προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες προέρχονται κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα.

Οι επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα, που εξάγονται από 80ετίας, φέρνουν έσοδα στη χώρα μας της τάξης των 200+ εκατ. ευρώ. Με αυξητικές, μάλιστα, τάσεις …μέχρι και διπλασιασμού στα επόμενα 1-15 χρόνια.

Το 1996 θεσπίστηκε η Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ “Ελιά́ Καλαμάτας”, που αφορά εμπορικό τύπο ο οποίος αναφέρεται σε ελιές της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα που φύονται στην περιοχή του Νομού Μεσσηνίας και ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής (συνταγή). Όσο επικρατούσαν οι εμμονές του περιορισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, οι εξαγωγές περιορίζονταν κι αυτές σε 300 περίπου τόνους ετησίως.

Όταν, μετά από αγώνα ετών μπήκε ουσιαστικά η «ελιά Καλαμών» που παράγεται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία στον Εθνικό Κατάλογο, …τότε ήταν που οι εξαγωγές έφτασαν απ’ τους 300 τόνους στις πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους.

Η Ένωση Αγρινίου είχε τη δική της συμβολή σε αυτή την εξέλιξη. Σε συνεργασία με πολλούς φορείς και κυρίως μέσω της Διεπαγγελματικής, στο Δ .Σ. της οποίας μετέχει ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Καλλίμορφος, δόθηκε σκληρή μάχη.

Όπως δίνεται και τώρα, που το θέμα ανακινείται, …κατάσταση που μόνο ζημιά κάνει.

Από την πρώτη στιγμή, η Ένωση Αγρινίου, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του τόπου, των παραγωγών μας και την κοινή λογική, πάντα σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη Διεπαγγελματική, προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες.

Πέρα από τις απαραίτητες επιστολές, που ίσως δεν έχουν και νόημα αν δεν συνοδεύονται από τις αναγκαίες παράλληλες πρωτοβουλίες… Φυσικά, το όλο ζήτημα τέθηκε και στον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, τόσο κατά την εδώ επίσκεψή του όσο και σε σειρά από άλλες διαδικασίες, στο πλαίσιο συναντήσεων με τον πρόεδρο κ. Θωμά Κουτσουπιά.

Εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής, που πήρε παράταση, αλλά, το θέμα δεν είναι δικαστικό. Είναι αυστηρά πολιτικό. Και θέμα κοινής λογικής.

Το να πει κανείς ότι «δεν θέλουμε τις εξαγωγές, …δεν θέλουμε τα εκατομμύρια, …δεν θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή και τα προϊόντα μας», εεε…, είναι παράλογο!

Και οι ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δείχνουν ότι ακολουθεί τον ακριβώς αντίθετο δρόμο: αυτόν της επαναφοράς στην κοινή λογική!

Διαβάστηκε 1313 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία