Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:54 μμ
 
wm small
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 19:27

Στο Αγρίνιο η φετινή πανελλήνια διοργάνωση των Προσκόπων τον Απρίλιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τουλάχιστον 1.300 παιδιά από όλη την Ελλάδα θα επισκεφτούν το Αγρίνιο μεταξύ 23 και 26 Απριλίου στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ των εφήβων προσκόπων. Τι αναφέρει ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων του Αγρινίου Θεόδωρος  Παπαδήμας και η υπαρχηγός Όλγα Δημητράντζου

Μια σπουδαία διοργάνωση αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν οι Πρόσκοποι του Αγρινίου κατά την διάρκεια της οποίας θα συγκεντρωθούν στο Αγρίνιο τουλάχιστον 1.300 παιδιά από όλη την Ελλάδα! Κάτι αντίστοιχο δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ άλλοτε στο Αγρίνιο. Η Πανελλήνια ανιχνευτική πολιτιστική ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23 και 26 Απριλίου και αποτελεί το ετήσιο φεστιβάλ των εφήβων προσκόπων.

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας ανιχνευτικής πολιτιστικής ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.) ο Αρχηγός του 1ου συστήματος Θεόδωρος Παπαδήμας και η υπαρχηγός Όλγα Δημητράντζου μιλώντας στη «Σ» ανέφεραν: «Μέσω της ΠΑΠΕ Κοινότητες Ανιχνευτών απ’ όλη την Ελλάδα μπορούν να συναντηθούν και να παρουσιάσουν τις Έρευνές τους, και οι Ανιχνευτές έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να κάνουν νέους φίλους, και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Παράλληλα, οι Ανιχνευτές μπορούν να συμμετάσχουν και να διαγωνιστούν σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Τα πολιτιστικά δρώμενα της πανελλήνιας αυτής δράσης που θα φιλοξενήσουμε στο Αγρίνιο διαθέτει διάφορους τομείς, όπως τα πολιτιστικά δρώμενα, οι εκδηλώσεις και οι ξεναγήσεις σε διάφορα σημεία της περιοχής».

Ο Αρχηγός του 1ου συστήματος προσκόπων Θεόδωρος Παπαδήμας και η υπαρχηγός Όλγα Δημητράντζου σημείωσαν ακόμη: « Περνώντας οι μέρες συνειδητοποιείς το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το 2018 στην Ελευσίνα, οι βαθμοφόροι και οι ανιχνευτές της κοινότητας μας  είχαμε ένα όνειρο. Το 2019 στο Βόλο το όνειρο μας έγινε πραγματικότητα. Το 2020 το Αγρίνιο θα διοργανώσει την Π.Α.Π.Ε…..!!!!!
Ύστερα από  επιμονή,  πίστη αλλά πάνω από  όλα ψυχή!!!  η Π.Α.Π.Ε. θα γίνει στο Αγρίνιο. Μια μικρή πόλη με ένα μόνο σύστημα αλλά μεγάλη διάθεση. Βέβαια, σε αυτό το γεγονός, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η εμπιστοσύνη που μας έδειξε η διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Και αν η εμπιστοσύνη αυτή να ξέρετε μας γεμίζει ευθύνη…να  είστε σίγουροι όμως , ότι δεν μας τρομάζει , να φέρουμε σε πέρας το έργο που μας έχει ανατεθεί. Γιατί πλέον δεν είμαστε μόνο αυτοί, αλλά και άλλοι βαθμοφόροι, εθελοντές που έρχονται να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Γιατί υπάρχει ψυχή και όπου υπάρχει ψυχή τα πάντα γίνονται! Επίσης να γνωρίζετε ότι η  αντίστροφη μέτρηση για μας εδώ στο Αγρίνιο… έχει ήδη ξεκινήσει».

Πολιτιστικά Δρώμενα – Έρευνα

Η έρευνα είναι το σημαντικότερο δρώμενο της ΠΑΠΕ. Πραγματοποιείται ανά Κοινότητα και είναι το μόνο προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή μίας κοινότητας στην ΠΑΠΕ .Αφορά ένα θέμα που θέλει να ερευνήσει και να παρουσιάσει η κάθε κοινότητα . Από το 2015 εντάχθηκαν και οι «πράσινες έρευνες». Πράσινη ερεύνα θεωρείται η έρευνα που το αντικείμενο της είναι οικολογικό – περιβαλλοντολογικό. Οι έρευνες βραβεύονται ανά αίθουσα παρουσίασης με 2 βραβεία, το «Βραβείο Καλύτερης Έρευνας» το οποίο δίνεται από επιτροπή του Κλάδου και το «Βραβείο πρωτότυπης παρουσίασης Κοινού» το οποίο ψηφίζεται μεταξύ των Κοινοτήτων.

Φεστιβάλ Θεατρικών έργων

Η συμμετοχή είναι σε επίπεδο Κοινότητας και πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον 4 Ανιχνευτές,   το σενάριο  μπορεί να είναι ελεύθερης γραφής από τις ίδιες τις Κοινότητες ή σενάριο – κείμενο από την υπάρχουσα δραματουργία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες: κλασικό αρχαίο ελληνικό δράμα ή κωμωδία, σύγχρονο, μιούζικαλ, νεοελληνικό.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Η συμμετοχή είναι σε επίπεδο Κοινότητας. ο μοναδικός περιορισμός ως προς το περιεχόμενο των ταινιών είναι να μην έρχεται σε αντίθεση με το Προσκοπικό Πνεύμα. Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων ταινιών πραγματοποιείται και δεύτερο φεστιβάλ στην ίδια ΠΑΠΕ. Οι ταινίες βραβεύονται με Οscar ανά φεστιβάλ ως εξής, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου, καλύτερου ανδρικού ρόλου, καλύτερου γυναικείου ρόλου, καλύτερου μοντάζ, καλύτερης μουσικής επένδυσης, καλύτερης ταινίας και Oscar ακαδημίας. (8 Oscar),  εκτός από το Oscar ακαδημίας που δίνεται από ειδική επιτροπή τα υπόλοιπα ψηφίζονται μεταξύ των Κοινοτήτων.

Διαγωνισμός Spot Κοινωνικού Μηνύματος

Η συμμετοχή είναι σε επίπεδο Κοινότητας. Σε κάθε ΠΑΠΕ ορίζεται διαφορετικό θέμα από την οργανωτική επιτροπή. Βραβεύεται το καλύτερο Spot Κοινωνικού Μηνύματος, το οποίο ψηφίζεται μεταξύ των Κοινοτήτων.

Συναυλία Μουσικών Συγκροτημάτων

Η συμμετοχή είναι σε επίπεδο Κοινότητας και πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον 2 Ανιχνευτές, οι οποίοι θα παίζουν κάποιο μουσικό όργανο. Κάθε μουσικό σχήμα μπορεί να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα διάρκειας 10’..

Διαγωνισμός Χορευτικών Ομάδων

Η συμμετοχή είναι σε επίπεδο Κοινότητας. Οι κατηγόριες είναι Μοντέρνος χορός, Latin/Ευρωπαϊκός, hiphop και Κλασικός χορός.Θα πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον 4 χορευτές (εκτός από τον κλασικό, που είναι ατομικός). Οι χοροί δεν μπορούν να ξεπερνάνε σε διάρκεια τα 3 λεπτά (1,5 για τον κλασικό).  Για να αποτελέσει διαγωνισμό και όχι απλή συμμετοχή πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 συμμέτοχες στην κατηγόρια. Οι χορευτικές ομάδες διαγωνίζονται στην σκηνική παρουσία, στην έκφραση, στον ρυθμό, στην τεχνική και στην χορογραφία. Τα αποτελέσματα βγαίνουν από ειδική επιτροπή.

Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό φωτογραφίας είναι ατομική. Κάθε Ανιχνευτής/Ανιχνεύτρια μπορεί να συμμετάσχει σε κάθε μια από τις τέσσερις (4) κατηγορίες με μια (1) φωτογραφία, καλύπτοντας το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι κατηγορίες είναι Τοπίο, Η πόλη μου, Ανιχνευτική Δράση και Πρόσωπα. Οι φωτογραφίες μπορούν να είναι έγχρωμες ή ασπρόμαυρες και δεν πρέπει να έχουν υποστεί καμία ηλεκτρονική επεξεργασία. Επίσης, δεν επιτρέπεται η χρήση ειδικών τεχνικών ή φίλτρων. Στον διαγωνισμό μπορούν να λαμβάνουν μέρος και Ανιχνευτές που δεν συμμετάσχουν στην ΠΑΠΕ. Η κάθε κατηγορία βραβεύεται από τους Ανιχνευτές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με το «Βραβείο Κοινού» και από ειδική επιτροπή με το «Βραβείο Επιτροπής»

Διαγωνισμός Κόμικς-Σκίτσου-Γελοιογραφίας

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Κόμικς-Σκίτσου-Γελοιογραφίας είναι ατομική., Κάθε Ανιχνευτής/ Ανιχνεύτρια μπορεί να συμμετάσχει σε κάθε μια από τις τρεις (3) κατηγορίες με ένα (1) έργο, καλύπτοντας το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Το θέμα είναι ελεύθερο. Τα έργα μπορούν να είναι είτε ασπρόμαυρα είτε έγχρωμα, όλες οι τεχνικές είναι δέκτες. Σε ότι αφορά τα κόμικ, το έργο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) σελίδες Α4.. Στον διαγωνισμό μπορούν να λαμβάνουν μέρος και Ανιχνευτές που δεν συμμετάσχουν στην ΠΑΠΕ.  Η κάθε κατηγορία βραβεύεται από τους Ανιχνευτές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με το «Βραβείο Κοινού» και από ειδική επιτροπή με το «Βραβείο Επιτροπής»

Διαγωνισμός Λογοτεχνίας (Πεζό- Κείμενο, Ποίηση)

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Λογοτεχνίας (Πεζό- Κείμενο, Ποίηση)είναι ατομική. Κάθε Ανιχνευτής/Ανιχνεύτρια μπορεί να συμμετάσχει σε κάθε μια από τις  δυο (2) κατηγορίες με ένα  (1) έργο, καλύπτοντας το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Το θέμα είναι ελεύθερο. Τα έργα μπορούν να έχουν μέχρι 1.000 λέξεις. Οι βραβεύσεις γίνονται από ειδική επιτροπή.

Εκδηλώσεις

Κατά την διάρκεια της Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Ανιχνευτικό Forum

Πραγματοποιείται το μεσημέρι της πρώτης ημέρας της ΠΑΠΕ με την συμμετοχή 15 Ανιχνευτών από τις Κοινότητες που συμμετέχουν στην ΠΑΠΕ. Οι πρώτες δεκαπέντε (15) Κοινότητες που δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν μέσω της ηλεκτρονικής πύλης αποκτούν το δικαίωμα να στείλουν από έναν αντιπρόσωπο. Το forum συνεδριάζει σε αίθουσα που διατίθεται γι’ αυτό το σκοπό, επιλέγει το θέμα και τα αποτελέσματα της συζήτησης παρουσιάζονται στην τελετή Έναρξης της Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης το βράδυ της ίδιας ημέρας. Εναλλακτικά αν δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της πρώτης μέρας λόγω αργοπορημένης άφιξης των Κοινοτήτων πραγματοποιείται άλλη ημέρα και τα αποτελέσματα της συζήτησης παρουσιάζονται στην βραδιά Απονομών.

Τελετή Έναρξης

Πραγματοποιείται το βράδυ της πρώτης ημέρας της ΠΑΠΕ σε κλειστό η ανοιχτό χώρο με την παρουσία όλων των συμμετεχόντων, του γενικού Εφόρου, μελών της Διοίκησης του ΣΕΠ, πολιτικών, θρησκευτικών και Τοπικών Αρχών κλπ.

Θεατρική Βραδιά

Ακολουθεί την τελετή έναρξης. Με τη λήξη της τελετής έναρξης πραγματοποιείται ένα 20 λεπτό διάλειμμα για να μπορέσουν να αποχωρίσουν όσοι από τους επίσημους το επιθυμούν και να φτιαχτούν τα σκηνικά. Στην συνεχεία μας παρουσιάζουν οι Κοινότητες τα θεατρικά έργα που έχουν ετοιμάσει. Μετά από κάθε παρουσίαση δίνεται και το ανάλογο αναμνηστικό συμμετοχής. Στην εξαιρετική περίπτωση που δεν είναι δυνατόν  να πραγματοποιηθεί η θεατρική βράδια στον ίδιο χώρο που πραγματοποιείται η τελετή έναρξης πηγαίνουμε σε άλλο χώρο, που πρέπει να είναι σε κοντινή απόσταση.

Βραδιά Χορευτικών ομάδων

Πραγματοποιείται την δεύτερη ημέρα της ΠΑΠΕ  σε κλειστό η ανοιχτό χώρο με την παρουσία όλων των συμμετεχόντων. Οι χορευτικές ομάδες διαγωνίζονται στις τέσσερις κατηγορίες. Τα αποτελέσματα και οι απονομές γίνονται με το τέλος των παρουσιάσεων  από την ειδική επιτροπή.

Βραδιά Απονομών

Η Βραδιά Απονομών πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το απόγευμα της τρίτης ημέρας της ΠΑΠΕ. Η Βραδιά μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο ή διαφορετικό χώρο με εκείνον της συναυλίας Μουσικών Συγκροτημάτων. Η ύπαρξη του ίδιου χώρου μειώνει τις οργανωτικές ανάγκες και εξασφαλίζει οικονομία χρόνου και ανθρώπινων πόρων. Για την διαδικασία των απονομών μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξέδρα της συναυλίας σε περίπτωση κοινού τόπου διοργάνωσης.

Συναυλία Μουσικών Συγκροτημάτων Κοινοτήτων

Η Συναυλία  Μουσικών Συγκροτημάτων Κοινοτήτων πραγματοποιείται μετά την Βραδιά Απονομών στον ίδιο ή άλλο χώρο ανάλογα με τις οργανωτικές δυνατότητες. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες το Φεστιβάλ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο (όπως και η Βραδιά Απονομών) αλλά θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης της συναυλίας σε κλειστό χώρο εάν αυτό είναι εφικτό τεχνικά.

Ξεναγήσεις-Επισκέψεις – Παιχνίδι πόλης

Το απόγευμα της τρίτης ημέρας (ή όποτε είναι εφικτό) οι Κοινότητες συμμετέχουν σε ξεναγήσεις ή επισκέψεις. Η δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει σημαντικά παραδοσιακά μνημεία της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, αίθουσες τέχνης, εκθέσεις κτλ. Η δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μορφή «Παιχνίδι Πόλης». Μετά το τέλος  των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων πραγματοποιείται η ομαδική φωτογράφιση όλων των συμμετεχόντων στην ΠΑΠΕ.

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1581 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.