Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:43 μμ
 
wm small
Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 23:01

Τι θα φέρει το νέο ασφαλιστικό στις επιχειρήσεις: Ελαφρύνσεις ή νέα βάρη;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Την επιβολή εισφορών σε όλους τους εταίρους των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) φαίνεται να σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των γενικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.Σήμερα, προβλέπεται πως οι εταίροι των ΙΚΕ, δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.Με το ισχύον καθεστώς, για τους εταίρους των Ι.Κ.Ε η ασφάλιση είναι προαιρετική, ενώ ασφαλίζεται υποχρεωτικά μόνο ο διαχειριστής της ΙΚΕ, που ορίστηκε με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων. Στην περίπτωση σύστασης μονοπρόσωπης ΙΚΕ ασφαλίζεται ο μοναδικός εταίρος που συνήθως είναι και διαχειριστής της εταιρίας.

Oι ΙΚΕ υπήρξαν τα τελευταία χρόνια ό,τι πιο φιλελεύθερο και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Το καθεστώς το οποίο διέπει τη λειτουργία τους ήταν πραγματικά πόλος έλξης για πάρα πολλούς νέους που ξεκίνησαν τα επιχειρηματικά τους βήματα συμπράττοντας σε μία ΙΚΕ. Έτσι τα τελευταία χρόνια είχαμε τη σύσταση χιλιάδων ΙΚΕ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γ.Ε.Μ.Η., το 2018 το 55,34% των εταιρειών που συστάθηκαν ήταν ΙΚΕ, δηλαδή μία στις δύο εταιρείες που συστήνονται ήταν ΙΚΕ!

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί επαγγελματίες έκλεισαν τις ΕΕ, τις ΟΕ, τις ΕΠΕ ή και τις ΑΕ και ίδρυσαν ΙΚΕ, προκειμένου εκτός από τις εξαιρετικά απλές διαδικασίες να επωφεληθούν από το ασφαλιστικό κόστος, αφού μόνο ένας θα πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές. Στις ΙΚΕ βρήκαν καταφύγιο επιβίωσης στη μνημονιακή Ελλάδα της υπερφορολόγησης παρά μα πάρα πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις και startups, που μπόρεσαν αν αναπτυχθούν παρά το δυσμενές περιβάλλον. Μάλιστα χάρις αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις, που απασχολούν κατά βάση πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, το braindrain δεν έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τέτοιες επιχειρήσεις στην εποχή που έστω σταδιακά μειώνονται οι φόροι χρειάζονται κίνητρα για να γίνουν περισσότερο αποδοτικές και όχι να τους επιβληθούν νέοι φόροι. Γιατί ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, το ασφαλιστικό στην Ελλάδα είναι ένα δεύτερο φορολογικό, αφού δεν προσφέρει εξαιρετικά χαμηλές υπηρεσίες υγείας και περισσότερο μια υποσχετική για σύνταξη…

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται κίνητρα και όχι επιπλέον βάρη, για να μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερα κέρδη, να κάνουν επενδύσεις να προσλάβουν προσωπικά και φέρουν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Απαιτείται χαμηλός φορολογικός συντελεστής και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές ιδίως στις εξωστρεφείς καινοτομικές εταιρείες και στα πρόσωπα που στελεχώνουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης. Χρειάζεται ακόμη φορολογική απαλλαγή των ιδιωτών επενδυτών ίση με το ποσό που επενδύουν στις επιχειρήσεις καθώς και στα κέρδη που επανεπενδύονται. Υπάρχουν στοιχεία και μάλιστα με μετρήσιμους δείκτες, όπως το ποσοστό επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, οι εξαγωγές, το ποσοστό του προσωπικού με εξειδίκευση (μεταπτυχιακό/διδακτορικό)και άλλα που θα πρέπει να γίνουν τα κίνητρα για ελαφρύνσεων των επιχειρήσεων.

Αυτά θα έπρεπε να συζητάμε σε σχέση με τις επιχειρήσεις και μάλιστα επί των ημερών μια κυβέρνησης που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερη και όχι για την περαιτέρω επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ή άλλων φόρων. Αν στη ΝΔ ζήλεψαν τη δόξα του… Κατρούγκαλου και της λοιπής παρέας των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι θα έχουν και εκλογικό φινάλε του ΣΥΡΙΖΑ…

Εφημερίδα «Συνείδηση» 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 4785 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.