Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:48 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 19:09

Σήμα κινδύνου! Υπό κατάρρευση το κάστρο της Παραβόλα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εικόνες που προκαλούν ανησυχία φέρνει στη δημοσιότητα η «Σ» – Κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τους φόβους τους, άμεσα αυτοψία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας

Ανησυχία επικρατεί στην Παραβόλα για το κάστρο της περιοχής (Βουκάτιο) καθώς όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής στη «Σ» υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. «Πρέπει να προστατέψουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να τα παραδώσουμε στις νέες γενιές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Οι φθορές θεωρούμε πως είναι σοβαρές και πρέπει άμεσα να γίνει παρέμβαση. Όσοι ζούμε στην Παραβόλα αγαπάμε τον τόπο μας και το Βουκάτιο και θέλουμε να διατηρηθεί και να συνεχίζει να αποτελεί την ταυτότητα της περιοχής μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου, σε επικοινωνία που είχε μαζί της η «Σ» ανέφερε: «σε όλα τα μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας γίνονται συχνοί έλεγχοι και συνεχής επιτήρηση που υπάρχει από τους φύλακες. Για όλα τα μνημεία υπάρχει πρόγραμμα παρεμβάσεων, καθαρισμών, ευπρεπισμών κλπ, αλλά ως είθισται σε όλη την Ελλάδα προηγούνται τα επισκέψιμα μνημεία, έτσι λοιπόν πράττουμε και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας. Λόγω του καιρού και ίσως των ασθενών σεισμικών δονήσεων που έγιναν αισθητές και στην περιοχή μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα να προέκυψε κάτι στο κάστρο της Παραβόλας και γι’ αυτό άμεσα, θα γίνει αυτοψία για να αποκτήσουμε «φρέσκια» εικόνα, καθώς στον πρόσφατο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε δεν διαπιστώθηκε κάποιος κίνδυνος. Αν διαπιστωθεί πως υπάρχει κίνδυνος θα γίνει άμεσα παρέμβαση. Σε γενικό πλαίσιο οι ευπρεπισμοί και οι καθαρισμοί στα μνημεία ξεκινούν από την άνοιξη και μετά ώστε να υπάρχει ο χρόνος και ο κατάλληλος καιρός για να γίνουν οι παρεμβάσεις».

Λίγα λόγια για το κάστρο της Παραβόλας

Στα βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας, στην Παραβόλα του δήμου Αγρινίου, στο κέντρο του χωριού υψώνεται ένας λόφος που ονομάζεται Παλιόκαστρο, με πανοραμική θέα στη λίμνη, στην κορυφή του οποίου σώζονται τα ερείπια του αρχαίου αιτωλικού οχυρού Βουκάτιον. Στα ερείπια του κάστρου συνυπάρχουν στοιχεία από την Ελληνιστική, την Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο. Πρόκειται για μικρό φρούριο.

Η οχύρωση της Παραβόλας αποτελούνταν από ευρύ περίβολο ο οποίος σήμερα διατηρείται καλύτερα στο βόρειο τμήμα του, όπου σε ορισμένα σημεία το τείχος διατηρεί σχεδόν το αρχικό του ύψος. Προς το νότο ο περίβολος εκτεινόταν στο πεδινό τμήμα που μεσολαβεί ως τη λίμνη Τριχωνίδα, τα ίχνη του όμως βαθμιαία χάνονται, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφής η συνολική μορφή και έκτασή του.

Στην κατασκευή της οχύρωσης παρατηρούνται διαφοροποιήσεις που υποδηλώνουν επιδιορθώσεις και συμπληρώσεις της οχύρωσης από την αρχική φάση, του 5ου αιώνα, έως και τα Ελληνιστικά Χρόνια, όταν η τότε πόλη που ήταν στην σημερινή Παραβόλα ήταν μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Η ακρόπολη, η οποία ήταν ενσωματωμένη στη βόρεια πλευρά, ήταν μικρή και μακρόστενη. Η είσοδός της ήταν στη δυτική πλευρά και πλαισιωνόταν με ημικυκλικούς πύργους. Εξωτερικά ακολουθούσε τη φυσική μορφολογία με μία σειρά ακανόνιστων προεξοχών.

Στη ΝΑ γωνία της ακρόπολης αξιοσημείωτος είναι ένας ημικυκλικός πύργος ο οποίος διατηρείται και σήμερα σε σημαντικό ύψος και απαρτίζεται από είκοσι δόμους, τρία παράθυρα και δύο πόρτες. Ο πύργος αυτός επικοινωνούσε τόσο με την ακρόπολη, όσο και με το υπόλοιπο τμήμα της οχύρωσης. Στη νότια πλευρά του διατηρούνται ενδείξεις ύπαρξης ξύλινης κλίμακας, η οποία μπορεί να οδηγούσε σε ξύλινη στέγη ή πλατφόρμα.

Τα τείχη είναι κτίσματα του 4ου π.Χ. Οι ημικυκλικοί και τετράγωνοι πύργοι είναι κτίσματα των βυζαντινών χρόνων.

Κοντά στον πύργο βρίσκονται και χαλάσματα τουρκικού οχυρού.

Τα σημεία που υποδεικνύουν πολίτες της περιοχής ως επικίνδυνα

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 936 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.