Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:44 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 18:09

Συμφωνία ανάμεσα σε Ε.Ε. και Κίνα προστατεύει τη φέτα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η συμφωνία Landmark θα προστατεύσει 100 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις στην Κίνα.

H ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία για την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ κατά των απομιμήσεων.

Αυτή η συμφωνία ορόσημο αναμένεται να οδηγήσει σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη και ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές. Η συμφωνία αυτή αποτελεί συγκεκριμένο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αντανακλώντας το άνοιγμα και την προσήλωση των δύο μερών στους διεθνείς κανόνες ως βάση για εμπορικές σχέσεις.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος Phil Hogan δήλωσε: «Τα προϊόντα της ευρωπαϊκής γεωγραφικής ένδειξης είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητά τους. Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή, εμπιστεύονται την προέλευση και την αυθεντικότητα αυτών των προϊόντων, ενώ παράλληλα επιβραβεύουν τους αγρότες. Αυτή η συμφωνία αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς μας εταίρους όπως η Κίνα. Είναι μια νίκη και για τα δύο μέρη, ενισχύοντας τις εμπορικές μας σχέσεις, επωφελούμενη από τους τομείς των γεωργικών και των τροφίμων μας, και των καταναλωτών και από τις δύο πλευρές».

Η Κίνα είναι ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ, φθάνοντας τα 12,8 δισ. ευρώ (την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019). Είναι επίσης ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ προϊόντων που προστατεύονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, αντιπροσωπεύοντας το 9% της αξίας τους, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των γεωργικών προϊόντων διατροφής και των αλκοολούχων ποτών.

Η κινεζική αγορά είναι μια δυναμική αγορά υψηλής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, με μια αυξανόμενη μεσαία τάξη με γούστο για εικονικά, υψηλής ποιότητας και αυθεντικά ευρωπαϊκά προϊόντα. Διαθέτει επίσης ένα καλά εδραιωμένο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων, με ειδικότητες που οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούσαν πλέον να ανακαλύψουν χάρη σε αυτή τη συμφωνία.

Ο ευρωπαϊκός κατάλογος των γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα όπως η Φέτα, το ούζο, το Cava, η σαμπάνια, το ιρλανδικό ουίσκι, το Monchener Bier, η Polska Wodka, το Πόρτο, το Prosciutto di Parma και το Queso Manchego. Μεταξύ των κινεζικών προϊόντων, ο κατάλογος περιλαμβάνει για παράδειγμα το Pixian Dou Ban (Pixian Bean Paste), το Anji Bai Cha, το Panjin Da Mi και το Anqiu Da Jiang (Anqiu Ginger).

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα περάσει από νομική εξέταση. Από την πλευρά της ΕΕ, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα κληθούν να εγκρίνουν. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2020.

Τέσσερα έτη μετά την έναρξη ισχύος του, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί για να καλύψει επιπλέον 175 GI ονόματα και από τις δύο πλευρές. Αυτά τα ονόματα θα πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία εγγραφής από τα 100 ονόματα που καλύπτονται ήδη από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για σχόλια).

Η συνεργασία ΕΕ-Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις ξεκίνησε από το 2006 με αποτέλεσμα την καταγραφή και προστασία 10 ονομάτων γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές το 2012.

 

Ιστορικό

Τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ στοχεύουν στην προστασία των ονομάτων συγκεκριμένων προϊόντων για την προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους, που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Αυτή είναι μια από τις επιτυχίες της ευρωπαϊκής γεωργίας, με περισσότερα από 3.300 ονόματα της ΕΕ καταχωρημένα ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) ή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Επίσης, άλλα 1.250 ονόματα εκτός ΕΕ προστατεύονται εντός της ΕΕ, κυρίως χάρη σε διμερείς συμφωνίες όπως αυτή με την Κίνα. Όσον αφορά την αξία, η αγορά των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 74,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιπροσωπεύει από κοινού το 15,4% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών στην ΕΕ.

Διαβάστηκε 914 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία