Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:54 πμ
 
wm small
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 13:12

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα στα Επτάνησα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Ζάππειου  Μεγάρου  στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα στα Επτάνησα.

Στην εκδήλωση Μνήμης των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων των Ναζί καθώς και των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος συμμετείχαν  εκπρόσωποι του πολιτισμού, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας από όλη την χώρα.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην υποδειγματική και αλτρουϊστική στάση των Αγρινιωτών, οι οποίοι βοήθησαν τις εβραϊκές οικογένειες, εμποδίζοντας τη σύλληψή και τον εκτοπισμό τους από τους Γερμανούς. Οι συμπατριώτες μας με κίνδυνο τη ζωή τους οδήγησαν στη σωτηρία ολόκληρες οικογένειες.

«Έρχομαι σήμερα εδώ  εκπροσωπώντας τους κατοίκους μιας πόλης, που ποτέ δεν σήκωσαν  τείχη ξενοφοβίας και ρατσισμού απέναντι σε όσους επέλεξαν τον τόπο μας

για να στεριώσουν τις οικογένειες και τις ζωές τους. Βρίσκομαι εδώ, για να τιμήσω, μαζί με όλους εσάς, τη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων των Ναζί στη «Σοά»,  στην «Καταστροφή»,  και να δηλώσω ταυτόχρονα, ότι οι συμπολίτες μου, κάθε φορά που γίνεται λόγος γι’ αυτό το φρικιαστικό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας, αισθάνονται περήφανοι, γιατί κανένας από τους Εβραίους του Αγρινίου δεν μπήκε στα τρένα για τα κρεματόρια της Γερμανίας.

Η μνήμη της «Σοά», του «Ολοκαυτώματος», δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η ιστορική μνήμη μιας φυλής, ενός έθνους, ενός λαού. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια γενοκτονία που αφορά μόνο σ’ εκείνους που την υπέστησαν και σ’ εκείνους που την διέπραξαν. Είναι μια φρίκη που αφορά στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας», τόνισε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Διαβάστηκε 798 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.