Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:51 πμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 15:32

Δήμος Ναυπακτίας: Γιατί το να μην χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες ωφελεί το περιβάλλον;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από την αρχή της χρονιάς, η χρήση της πλαστικής σακούλας επιβαρύνθηκε με ένα περιβαλλοντικό τέλος. Οι καταναλωτές καλούμαστε τώρα να αλλάξουμε συνήθειες, ωστόσο είναι για καλό σκοπό, καθώς οι επιπτώσεις από τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον μάλλον είναι πιο δυσάρεστες απ΄ ότι θα φανταζόταν κανείς.

Θεωρούμε ότι με σωστή ενημέρωση και ελάχιστο κόπο ή κόστος μπορούμε να συνδράμουμε στη μείωση της άσκοπης χρήσης πλαστικής σακούλας και εν τέλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πλαστική σακούλα και περιβάλλον

Το σύνηθες είναι η πλαστική σακούλα να καταλήγει στο περιβάλλον, και κυρίως στη θάλασσα, αφού διαλύεται σε μικρότερα κομμάτια. Σύμφωνα μάλιστα με τη Life Debag, την ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, ένα στα δύο απορρίμματα που βρίσκονται στο βυθό των ελληνικών θαλασσών είναι πλαστικές σακούλες, ενώ ένα στα τέσσερα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης μπορεί να φέρει μικροπλαστικά. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για πειστεί κανείς, μέχρι το 2050 οι ειδικοί λένε πως οι θάλασσες θα διαθέτουν περισσότερα πλαστικά απ’ ότι ψάρια. Επιπλέον, η διάσπασή τους σε μικρότερα κομμάτια έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα, αλλά και να απορροφούν και μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις επικίνδυνους οργανικούς ρύπους. Αυτοί οι λόγοι λοιπόν καταγράφουν τη σπουδαιότητα της μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Μάλιστα, στην Ελλάδα, το 2017 καταγράφηκε η μεγαλύτερη χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 400 σακούλες κατά κεφαλήν.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η τεράστια ακτογραμμή της Ελλάδας, και η πλούσια βιοποικιλότητα των θαλασσών της, μας φορτώνουν με μεγαλύτερη ευθύνη συγκριτικά με άλλες χώρες. Οι προσπάθειες για την μείωση της πλαστικής σακούλας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Τώρα ξεκινάμε.

Ο Δήμος Ναυπακτίας πρωτοπόρος στην ανακύκλωση.

Ο Δήμος Ναυπακτίας συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα διανομής σακούλας  πολλαπλών χρήσεων που θα μοιραστεί σε κάθε σπίτι στη Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου. Στο εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα διανομής σακούλας  συμμετέχουν 4 δήμοι (Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου) οι οποίοι  επιλέχθηκαν με κριτήριο το καλό ιστορικό τους στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ο σχεδιασμός, των υφασμάτινων  τσαντών έγινε από τη σχεδιάστρια μόδας Σίλια Κριθαριώτη. Ενώ εκτός από τις πλαστικές και τις υφασμάτινες τσάντες  θα μοιραστεί και περιορισμένος αριθμός τροχήλατων καροτσιών, για τους πιο ηλικιωμένους. Οι σακούλες θα μοιραστούν στους μαθητές των σχολείων, αλλά και σε όλους τους κατοίκους θα είναι διαθέσιμες  μέσω των υπηρεσιών του δήμου, της ΔΕΥΑΝ και του ΚΕΠ. Η διανομή των τροχήλατων καροτσιών (250 στον αριθμό) θα γίνει μέσω του ΚΑΠΗ.

Οι στόχοι του Δήμου Ναυπακτίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο στόχος του Δήμου Ναυπακτίας είναι μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης των 15.000.000,00 ΕΥΡΩ στη Βλαχομάνδρα ( με εργοστάσιο μηχανικής διαλογής απορριμμάτων και εργοστάσιο κομποστοποίησης) αλλά και τη δημιουργία «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ» για όλα τα ρεύματα της ανακύκλωσης στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού, να έχει ολοκληρώσει τo σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, με ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ως Δήμος έχουμε σχεδιάσει το μέλλον της περιοχής με περιβαλλοντική ευαισθησία  και έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων.

Τους επόμενους μήνες τελειώνει και το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού  της Ναυπάκτου που θα εξασφαλίσει τις θάλασσές μας να είναι καθαρές.

Ταυτόχρονα αναμένεται και η χρηματοδότηση της επέκτασης της αποχέτευσης Αντιρρίου και η σύνδεση με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της Ναυπάκτου. 

Σας καλώ όλους να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, τις θάλασσές μας, τον τόπο μας.

Διαβάστηκε 473 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.