Ο πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης στο Αγρίνιο το βιβλίο του  «1940 – 1950 Φωτεινές και σκοτεινές ημέρες στην περιοχή Μεσολογγίου»

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ο εκπαιδευτικός και πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης παρουσίασε το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις μεγάλες ενότητες, τις συνθήκες τις κατοχής, την εθνική αντίσταση και οι πρώτες ένοπλες συμπλοκές που ήταν ο προπομπός του εμφυλίου. Μέσω μαρτυριών και αξιοποιώντας στοιχεία έρευνας, διάρκειας 10 ετών, αρχεία δηλαδή κρατικά και ιδιωτικά, ο Παναγιώτης Κατσούλης έφερε στο φως για την περιοχή του Μεσολογγίου ένα σύνολο δεδομένων που αναφέρονται στα χρόνια εκείνα. «Ότι γράφω είναι εξακριβωμένο και τεκμηριωμένο στο μέτρο του δυνατού. Δεν θεωρώ πως μ αυτό το βιβλίο γράφεται η ιστορία της περιόδου αυτής, αλλά είναι  ένα έναυσμα για την έναρξη μιας επιστημονικής έρευνας η οποία θα μπορέσει να αποτυπώσει το σύνολο των δεδομένων της περιόδου αυτής σε όλη την περιοχή» τόνισε ο κ. Κατσούλης.

Το Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη,  ήταν μια από τις πλέον βομβόπληκτες περιοχές της χώρας. «Έχει βομβαρδιστεί από Ιταλικές, Γερμανικές ακόμη και Αγγλικές δυνάμεις της αεροπορίας εννέα φορές, διότι υπήρχε ένα ολόκληρο δίκτυο μεταφοράς που στηρίζονταν στους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια του Κρυονερίου και του Μεσολογγίου, μαζί με εκείνα της Βασιλικής και του Αστακού. Τα λιμάνια αυτά ήταν οι άξονες των νότιων παραλιών της Δυτικής Ελλάδας που διοχετεύονταν διάφορα προϊόντα και εμπορεύματα από και προς την Αλβανία. Δεν ήταν τυχαίο με την επιχείρηση «animals» οι σύμμαχοι προσπάθησαν στο τέλος του 1943 και στις αρχές του 1944 να παραπλανήσουν τους Γερμανούς πως η συμμαχική επέμβαση θα γίνει στα παράλια του Ιονίου για να μεταφερθούν δυνάμεις στην περιοχή του Μεσολογγίου, ενώ την ίδια στιγμή είχε δοθεί εντολή στις ομάδες των ανταρτών της περιοχής να δημιουργούν σαμποτάζ και πολλά προβλήματα ώστε να φαίνεται πως κάτι θα γινόταν στην περιοχή μας, αλλά στόχος τους ήταν να γίνει η απόβαση στη Νορμανδία. Η ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου ήταν κόμβος και είχε σημασία. Το δεύτερο αφορά το επίκεντρο της αντιστασιακής δράσης της περιοχής που ήταν ο χώρος του Αγρινίου, λόγω του δυναμικού και της γεωγραφίας της περιοχής. Το Μεσολόγγι υποστήριζε τις πράξεις του ΕΛΑΣ Αγρινίου. Τα τρίτο και ευτυχές στοιχείο για το Μεσολόγγι ήταν πως δεν υπήρχε τάγμα ασφαλείας, όπως στο Αγρίνιο και τη Ναύπακτο. Όπου υπήρχε οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ελλήνων δυνάμωσαν και αυτό συνεχίστηκε και στον εμφύλιο πόλεμο. Η περιοχή του Μεσολογγίου γλίτωσε για λόγους που τεκμηριώνονται στο βιβλίο και υπό την έννοια αυτή κύλισε πιο ισορροπημένα οι εμφύλιες διενέξεις» δήλωσε ο κ. Κατσούλης για το βιβλίο του.  

Τον συντονισμός της εκδήλωσης έκανε ο Δημοσιογράφος Σωκράτης Τσόμπος.

vivlio

vivlio - katsoulis (3)

katsoulis-panagiotis
Ο Παναγιώτης Κατσούλης

vivlio - katsoulis (1)

vivlio - katsoulis (2)

sinidisi.gr