Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  2:58 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 18:06

Οι γυναίκες του Αγρινίου λένε ΟΧΙ στη βία!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου για την περιοχή

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (17 Δεκεμβρίου 1999) ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με αφορμή τη δολοφονία των αδελφών Μιραμπάλ από το Δικτάτορα της Δομινικανής Δημοκρατίας Τρουχίγιο. Μάστιγα που επιδεινώνεται, μέσα στο «άρρωστο» κλίμα της εποχής. Η βία στις γυναίκες είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Η βία δεν έχει κοινωνικά, οικονομικά ή ταξικά όρια. Χτυπάει παντού και οι μορφές της ποικίλουν. Γυναίκες δυναμικές, ανεξάρτητες, εύπορες, όμορφες, έξυπνες, γυναίκες που εξαρτώνται οικονομικά και συναισθηματικά από τον «δήμιο». Όλες τους μπορούν να γίνουν θύματα και να βλέπουν μόνο το αδιέξοδο της ζωής τους.

Αγρίνιο

Σύμφωνα με την Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Αγρινίου, Νατάσα Μακρυδήμα τα αιτήματα φιλοξενίας που έχουν υποβληθεί στον Ξενώνα από τις 5/3/2014 μέχρι και σήμερα που λειτουργεί είναι 88. Οι μακροχρόνιες φιλοξενίες, μέχρι και 6 μήνες δηλαδή στον ξενώνα είναι 36 γυναίκες μαζί με τα παιδία τους, ο αριθμός των οποίων είναι 41, ενώ οι βραχυχρόνιες φιλοξενίες, ακόμη και μιας ημέρας, είναι για 8 γυναίκες και 4 παιδιά. Όπως τόνισε στη «Σ» η κ. Μακρυδήμα, πέντε γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους είχαν και δεύτερη επάνοδο στον ξενώνα εκφράζοντας εκ νέου αίτημα, καθώς το αίτημα φιλοξενίας δεν ολοκληρώθηκε μετά από δική τους απόφαση και οι περισσότερες εξ αυτών εντάχθηκαν σε κύκλο συμβουλευτικών συνεδριών.

Η κ. Μακρυδήμα σημείωσε εκτός των άλλων: «δεν είναι πρόγραμμα, αλλά όραμα. Πρέπει να οραματιστούμε την κοινωνική πολιτική και να την αλλάξουμε προς το καλύτερο. Στην παρούσα φάση στον ξενώνα φιλοξενούνται 5 γυναίκες και 8 παιδιά. Το πλαίσιο του ξενώνα έχει διευρυνθεί και γι’ αυτό δεν φιλοξενούνται μόνο γυναίκες θύματα κάθε μορφής βίας που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι, αλλά και γυναίκες άπορες, άστεγες κλπ που χρήζουν βοηθείας και χρειάζονται ψυχοκοινωνική στήριξη και ένταξη στην αγορά εργασίας. Το μήνυμα είναι «δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη» και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες γυναίκες νιώθουν πραγματικά ότι είναι μόνες και υπομένουν τον κακοποιητικό σύντροφο. Μετά όμως από την επαφή με τους ανθρώπους του Ξενώνα αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι μόνες. Δεν πρέπει να προσπερνάμε τη βία, είναι έγκλημα».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ξενώνας του Αγρινίου κατά το παρελθόν έχει δεχθεί αιτήματα και από άλλες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και από περιοχές της Ηπείρου.

Οι αριθμοί των περιστατικά βίας σοκάρουν. Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης κυρίως σε χώρους εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία μέσα σε ένα έτος.

Οι γυναίκες από την περιοχή μας μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 26413-63406 και 26413-63410.

Στο μεταξύ, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, διοργανώνει εκδήλωση στον χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, την 25η Νοεμβρίου 2018, ημέρα Κυριακή, από τις 11:00π.μ. μέχρι τις 8:00μ.μ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει Έκθεση Φωτογραφικών πορτρέτων 15 γυναικών, οι οποίες ξεχωρίζουν για το κοινωνικό τους έργο, με τίτλο «Ραγισμένα Πρόσωπα, Ρωμαλέες Ψυχές». Με την εθελοντική συμμετοχή τους στη δράση οι γυναίκες θέλουν να συμπράξουν στην Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και να περάσουν το μήνυμα:

«ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ! ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ! ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ!»

Η έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στις 12:00π.μ. με μουσικό δρώμενο από τον κ. Κονίδα Βασίλειο και επιλεγμένους συνεργάτες του. Στην εκδήλωση θα διανέμεται έντυπο πληροφοριακό υλικό που αφορά στην λειτουργία και το έργο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Αγρινίου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Νίκος Αγγελόπουλος – Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 1087 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.