Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:45 πμ
 
wm small
Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 16:38

Η Πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ Αιτωλ/νιας «Απόστολος Λουκάς» κα Ελισσάβετ Κρητικού-Καραμπούλη μιλάει στο AgrinioBestOf.gr για τα ΑΜΕΑ στην σύγχρονη κοινωνία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η κα Ελισάβετ Κρητικού-Καραμπούλη είναι πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Αιτωλ/νίας «Απόστολος Λουκάς» που ιδρύθηκε το 2017 είναι σωματείο Περιφερειακής Ενότητας και αριθμεί 500 μέλη εκ των οποίων τα 155 είναι ενεργά. Ο σύλλογος «Απόστολος Λουκάς», προσωρινά στεγάζεται στο ΚΑΠΗ Αγίου Κων/νου στο Αγρινίο. Σε μια συζήτηση με την Χρύσα Σπαή για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr αναλύει την σχέση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Βιογραφικό της ιδίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου *

image 24
Τι είναι τα άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ) ;

Ανθρωποι όπως όλοι μας, με κάποιο πρόβλημα υγείας.Ο συλλογός μας είναι σύλλογος μικτών αναπηριών. Δηλαδή μπορεί να γραφεί κάποιος που έχει μια νεοπλασία,μιά καρδιοπάθεια, κάποιος που έχει διαβήτη, κάποιος που έχει μια κινητική αναπηρία, κάποιος που έχει μια ψυχιατρική πάθηση, κάποιος που έχει ένα οποιοδήποτε σύνδρομο.

Ποια άτομα μπορούν να έρθουν στον συλλογός σας να εγγραφούν;

Μπορούν να γίνουν μέλη, οι ανάπηροι, οι γονείς αυτών σαν τακτικά μέλη,και οι φίλοι του συλλόγου, σαν αρωγά μέλη.

Μιλήστε μας λίγο για τους στόχους του συλλόγου που ιδρύσατε;

Υπήρχε ένα κενό τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό. Δεν καλυπτόταν οι ανάπηροι από τους υφιστάμενους συλλόγους καθότι είναι σύλλογοι στοχευμένων παθήσεων. Δεν καλύπονταν γενικά το αναπηρικό κίνημα. Ο σύλλογος μας είναι ένα κοινωνικοσυνδικαλιστικό όργανο, το οποίο εχει σκοπό να βοηθήσει τους αναπήρους της Περιφέρειας. Δεν υπάρχουν μόνο στο Αγρίνιο ανάπηροι αλλά σε όλο τον Νομό. Για αυτό κάνουμε ομιλίες στο Αγρίνιο, και στην περιφέρεια, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να είναι κοντά στα ΑΜΕΑ. Επίσης κάνουμε εκπαιδευτικές ημερίδες στα σχολεία Δ/βάθμιας εκπαίδευσης,με σκοπό να μάθουν οι νέοι μας, τι είναι αναπηρία, πως θα προσεγγίσουμε ένα ΑΜΕΑ, πως θα βοηθήσουμε στην κοινωνικοποίηση τους, γιατί πρέπει να συνυπάρχουμε ανάπηροι και μή. Να μην υπάρχει προκατάληψη και ρατσισμός.

Οικονομικά ποιός σας στηρίζει στο έργο σας ;

Οικονομικά είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι. Στηριζόμαστε από εισφορές και συνδρομές των μελών μας και από ανθρώπους που θέλουν να μας βοηθήσουν. Καλούμε όλο τον κόσμο να συνδράμει οικονομικά την προσπαθειά μας, καθότι οι δραστηριότητες μας είναι πολλές, απαιτούν χρόνο, χρήμα και διάθεση, πράγματα που γίνονται από τους εθελοντές μας. Δεν υπάρχουν επαγγελματίες στο χώρο μας, είμαστε εθελοντές, δεν πληρωνόμαστε από πουθενά δεν μας επιχορηγεί κανείς.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ στο σύγχρονο Αγρίνιο και στις άλλες πόλεις;

Η προσβασιμότητα, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Βλέπουμε και το δηλώνουμε με λύπη ότι πολλές φορές οι θέσεις που προορίζονται για ΑΜΕΑ είναι κατελλειμμένες από υγιείς συνανθρώπους μας. Το άλλο πρόβλημα είναι οι ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ. Υπάρχουν ράμπες στο Αγρίνιο, αλλά πολλές φορές είναι κλεισμένες από αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες. Είναι ένα θέμα που πρέπει όλοι μας να το προσέξουμε. Το άλλο θέμα που ταλανίζει όλες τις επαρχιακές πόλεις είναι ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια για τους τυφλούς. Θα πρέπει να ξέρετε ότι πλέον τα πεζοδρόμια κατασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορούν με ασφάλεια να περπατάνε πάνω τους άνθρωποι με προβλήματα όρασης. Τώρα μπορεί να φαίνεται ότι ζητάμε πολλά, αλλά πρέπει κάποια στιγμή όλα να πάρουν τον δρόμο της επίλυσης. Το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι, ότι οι ΑΜΕΑ αν δεν έχουν ορατή αναπηρία, πρέπει να δείχνουν παντού την κάρτα αναπηρίας, αμφισβητούνται από τον κόσμο, και δεν τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης σε ουρές ΔΕΚΟ, Τραπεζών κλπ.

image 12

Μιλήστε μας λίγο για τις σχέσεις που αναπτύσονται μεταξύ εσάς και των ΑΜΕΑ;

Επειδή είμαι και η ίδια ΑΜΕΑ,αλλά και λόγω επαγγέλματος, μπορώ να προσεγγίσω και άλλους αναπήρους συμπάσχοντες. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε και τον σύλλογο ΑΜΕΑ και γονέων αυτών, για να μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Το κάναμε με ανιδιοτελή σκοπό γιατί θέλαμε να προσφέρουμε. Όταν κάποιος γεννιέται ανάπηρος ή γίνεται σε κάποιο στάδιο της ζωής του, είτε από κάποιο τροχαίο, ή από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, ή από μια άλλη ασθένεια, δεν μπορεί να το δεχθεί στην αρχή. Εχει ψυχολογικό πρόβλημα. Μέχρι να αποδεχθεί το προβλημά του μπορει να περάσει και ένας χρόνος μπορεί και πέντε. Χρειάζεται κάποια ψυχολογική στήριξη η οποία αν έχει την οικονομική άνεση να πάει κάπου να υποστηριχθεί τότε καλώς. Ομως στο δημόσιο δεν έχουμε πολλές δομές που να μπορούν να καλύψουν ολόκληρο τον Νομό. Είναι λίγοι οι ψυχίατροι, λίγοι οι ψυχολόγοι, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις περιπτώσεις, που συμβαίνουν καθημερινά. Εμείς στον σύλλογο έχουμε δημιουργήσει ομάδα θεραπείας, βοηθάμε ψυχολογικά και συμπαραστεκόμαστε στους συνανθρώπους μας με ιδιωτικές συνεδρίες και με ομάδες. Εχουμε βοηθήσει αρκετά άτομα που είχαν προβλήματα , κινητικά και άλλα, να βρούμε κάποια λύση και να τους βάλουμε σε κάποιο δρόμο, ώστε να βοηθηθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες. Μια πρόσφατη περίπτωση είναι ενός μικρού κοριτσιού που είχε πέσει θύμα τροχαίου και επειδή λόγω της ηλικίας του ήθελε κάποιο ειδικό αμαξίδιο, προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε 4000 € που κάνει το αμαξίδιο αυτό. Καλούμε τον κόσμο να βοηθήσει την περίπτωση αυτή, καθότι το παιδί δεν θέλει μαθευτεί παραέξω γιατί αυτό θα του δημιουργήσει άσχημη ψυχολογία, είναι μαθήτρια, στην εφηβεία και είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, δεν θα ξαναπερπατήσει σε όλη της την ζωή. Δεν μπορεί να φορτωθεί και το θέμα του έρανου για την εξεύρεση των χρημάτων,της αγοράς αναπηρικού αμαξιδίου, και έτσι έχουμε ξεκινήσει εμείς να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιες εταιρείες να μας βοηθήσουν και απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να απευθυνθεί στον σύλλογο μας αν θέλει να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή..

Τι είναι η κάρτα του ανάπηρου;

Μπορεί κάποιος να έρθει στον συλλογό μας με το χαρτί του ΚΕΠΑ και κάποια άλλα δικαιολογιτικά, και να του βγάλουμε κάρτα αναπηρίας,κάρτα μέλους. Η κάρτα αυτή δεν είναι κάρτα στάθμευσης αλλά είναι ένα στοιχείο που αποδυκνείει ότι είναι ανάπηρος. Μπορούν όμως να βγάλουν και κάρτα πολιτικού ανάπηρου απο την Πρόνοια και κάρτα στάθμευσης ΑΜΕΑ απ το μηχανολογικό .

Το μηνυμά σας στους αναγνώστες μας

Ολοι είμαστε διαφορετικοί αλλά όλοι είμαστε ίσοι. Οι ανάπηροι είναι κανονικοί άνθρωποι σαν εσάς, δεν έχουν κάτι το περίεργο, ώστε να τους αποφεύγετε και να μην τους πλησιάζεται. Θέλουν και αυτοί να συμβιώσουν μαζί σας γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και πρέπει να είναι δίπλα σας. Δηλαδή δεν μπορεί σε άλλα να είμαστε ίσοι και σε άλλα άνισοι. Πρέπει να είμαστε προσιτοί όλοι με όλους.

Εχετε κάποια εκδήλωση εν’ οψει καλοκαιριού που θέλετε να την μάθουν οι αναγνώστες μας ;

Βεβαίως. Στις 27 Ιουλίου σας καλούμε όλους στο Καφέ Γκρί στον Αγιο Κων/νο στις 8 μ.μ., στην συνάντηση ΑΜΕΑ , να ανταλλάξουμε γνώμες, θα μιλήσουμε για τα προβλήματα που έχουμε, και έτσι θα αναπτυχθεί μια σχέση αλληλεγγύης μεταξύ μας. Βέβαια υπάρχει και η μεγάλη εκδήλωση του συλλόγου που την κάνουμε κάθε καλοκαίρι πλέον, πέρσι την κάναμε για πρώτη φορά, είναι ο Πανελλήνιος Φωτογραφικός Διαγωνισμός ΑΜΕΑ που λαμβάνουν μέρος ανάπηροι από όλη την Ελλάδα. Δηλαδή άνθρωποι από όλη την Ελλάδα στέλνουν τις φωτογραφίες τους ηλεκτρονικά στην ομάδα μας στην δ/νση https://www.facebook.com/groups/158124351267262/?ref=bookmarks και στο τέλος, τον Οκτώβριο μαζί με την μεγάλη Επιστημονική ημερίδα μας, που είναι οι Ορατές και οι Αόρατες αναπηρίες, γίνεται συνάμα και η έκθεση φωτογραφίας από τις επιλεγμένες φωτογραφίες που μας έχουν στείλει.

image 13

Για όλους όσους ενδιαφέρονται τα στοιχεία επικοινωνίας με τον σύλλογο είναι:

Διέυθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως και Αγ.Κων/νου-ΚΑΠΗ Αγ.Κων/νου
Τηλ: 2641023985 – 6970868494 – 2641023030
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Web: www.ameaapostolosloukas.com
Facebook: https://www.facebook.com/amea.apostolosloukas/

*Βιογραφικό της Ελισάβετ Κρητικού-Καραμπούλη

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη με σπουδές στο Χημικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εξειδίκευση στην οργανική Χημεία. Σπουδές νοσηλευτικής με εξειδίκευση στην ψυχιατρική νοσολογία ΕΣΠΕ Υγεία, Esca univerdity, Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και κοινωνικών Επιστημών τμήμα Ψυχολογίας με εξειδίκευση στην κλινική Ψυχολογία. Εργασία σε νοσηλευτικά ιδρύματα, Κλινική Μορφή - Υγεία Πλαστική Χειρουργική, Νευροψυχιατρική κλινική Κασταλία, Αρεταίειο νοσοκομείο, εθελοντικά στο Χαμόγελο του Παιδιού στην γραμμή SOS, παιδοψυχιατρικό Πεντέλης, Δ/ντρια ΚΔΗΦ Ελπίδα Αγρινίου, εθελόντρια Ψυχολόγος στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Αγρινίου. Πρόεδρος και Ψυχολόγος του συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «Απόστολος Λουκάς».

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 10313 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 11:01
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033