Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:02 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 23:07

Θερινά σινεμά στο Αγρίνιο (Αφιέρωμα)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δε θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά….

Τα θερινά σινεμά….αναμνήσεις από βραδιές με πανσέληνο κι αστέρια, χαλίκια κάτω από τα πόδια, άβολες πλαστικές ή πάνινες καρέκλες και ποπ κορν, ηλιόσπορο και πασατέμπο, γκαζόζες και πατατάκια, μυρωδιές από αγιόκλημα, νυχτολούλουδα και γιασεμιά, τραγούδια στο διάλειμμα από την φωνή του Βογιατζή..

Το 1930 ανοίγει στο Αγρίνιο ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος και επτά χρόνια αργότερα, το 1937, ανοίγει ο πρώτος θερινός, στην σημερινή οδό Σαλάκου 4. Το «ΔΙΟΝΥΣΙΑ». Ιδιοκτήτες οι Πολύζος και Χολιασμένος και αργότερα πέρασε στα χέρια του Νώντα Δαλιάνη και Νίκου Κονταξή. Έκλεισε οριστικά το 1950.


Το 1945, μετά τον πόλεμο, ανοίγει επί της οδού Ηλία Ηλιού ο θερινός κινηματογράφος «ΕΣΠΕΡΟΣ», ιδιοκτησίας του Σπύρου Τσικνιά. Λειτούργησε επί τρία χρόνια και κλείνει οριστικά το 1948.

Το 1946 άρχισε να λειτουργεί ένας νέος θερινός κινηματογράφος, επί της οδού Παπαστράτου, το «ΡΕΞ». Ιδιοκτήτες οι Γιάννης Μουστακόπουλος, Μίμης Πετρόπουλος και Παπαλάμπρος. Αργότερα πέρασε στα χέρια των αδελφών Τσιτσιμελή και λειτούργησε μέχρι το 1975.

Την δεκαετία του ’60, ανοίγουν επί της οδού Παπαστράτου 75 το καλοκαιρινό «ΠΑΝΘΕΟΝ» (1960-1975), ιδιοκτησίας Κώστα Βοσκόπουλου, το «ΡΙΑΛΤΟ», απέναντι από το Πάρκο, επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, ιδιοκτησίας των αδελφών Γεωργίου, το «ΑΚΡΟΠΟΛ», στα σύνορα Αγρινίου και Αγ. Κων|νου, ιδιοκτησίας του Γιώργου Βελούδα και το «ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ», επί της Χαριλάου Τρικούπη 33, ιδιοκτησίας του Σωτήρη Κατσίκη.


«ΠΑΝΘΕΟΝ»


«ΠΑΝΘΕΟΝ»


Το θερινό σινεμά «ΕΛΛΗΝΙΣ», άνοιξε το 1952 και ήταν ιδιοκτησίας Κονταξή. Σήμερα είναι πλέον δημοτική επιχείρηση και είναι το μοναδικό θερινό σινεμά που λειτουργεί στο Αγρίνιο.


1952. Εγκαίνια «ΕΛΛΗΝΙΣ»

ΕΛΛΙΝΙΣ 


«ΕΛΛΗΝΙΣ» 1974


«ΕΛΛΙΝΙΣ» 1974

http://agriniomemories.blogspot.gr/

πηγή: http://agriniopress.gr

Διαβάστηκε 9052 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 21:34
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία