logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Πέμπτη, 19η Σεπτεβρίου 2019, 1:01 πμ
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 21:12

Η Μαρία Παπαγεωργίου στο AgrinioTimes.gr για την πολιτιστική ταυτότητα του Αγρινίου

Γράφτηκε από τον

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο AgrinioTimes.gr και την Χρύσα Σπαή απαντά σε ερωτήματα που έχουν σχέση με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας.

-Τι δράσεις ετοίμασε ο Δήμος Αγρινίου για τις Απόκριες στην πόλη μας;

Και φέτος το Αποκριάτικο πρόγραμμα περιλαμβάνει κέφι,  μουσική και εκδηλώσεις σε όλο  το εύρος του Δήμου. Έχουμε προγραμματίσει πάρτι στην κεντρική πλατεία Αγρινίου με την  Φιλαρμονική αλλά και τμήμα της Εφηβικής Χορωδίας του Δήμου. Θα ακολουθήσει παράσταση δρόμου με ξυλοπόδαρα, ζογκλέρ, παλιάτσους και καρτούν. Μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή αφιερωμένη σε μικρούς και μεγάλους. Την Καθαρά Δευτέρα τα Κούλουμα θα εορτασθούν  σε πολλές δημοτικές ενότητες έτσι ώστε οι πολίτες να χαρούν, με την βοήθεια του καιρού, το έθιμο της ημέρας.

-Πιστεύεται ότι οι πολιτιστικοί χώροι της πόλης (Παπαστράτειο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ΑΝΕΣΙΣ, ΕΛΛΗΝΙΣ) επαρκούν για την προβολή της πολιτιστικής κίνησης της περιοχής;

Στο Αγρίνιο έχουν δημιουργηθεί αρκετοί χώροι που καλύπτουν τις ανάγκες έκφρασης των δημιουργών της πόλης και όχι μόνο. Η θεατρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., οι κινηματογραφικές αίθουσες ΑΝΕΣΙΣ και ΕΛΛΗΝΙΣ, η Δημοτική Αγορά που είναι ένας υπέροχος πολυεπίπεδος χώρος αλλά και το Παπαστράτειο Μέγαρο που φιλοξενεί ξεχωριστές εκδηλώσεις. Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε  την Γλυπτοθήκη ΚΑΠΡΑΛΟΥ έναν χώρο που, προσωπικά, θεωρώ ιδανικό για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία ακόμη περισσότερων χώρων σε αναξιοποίητα κτίρια.  

-Η πόλη του Αγρινίου έχει πολιτιστική ανάπτυξη τέτοια ώστε να μας επιτρέπει να καυχόμαστε για αυτό;

Στον πολιτισμό, μέρα με τη μέρα, χτίζουμε μια ισχυρή ταυτότητα. Τα τελευταία 2,5 χρόνια οργανώσαμε εκδηλώσεις με πολλούς αποδέκτες. Καταφέραμε να αναδείξουμε τη δημιουργικότητα του καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής. Ενεργοποιήσαμε στοιχεία πολιτισμού της πόλης και παράλληλα επιδιώξαμε την συνεργασία με πολλούς  φορείς για την υλοποίηση εκδηλώσεων. Η παλιά Δημοτική Αγορά, που αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς, μετατρέπεται σε σύγχρονο σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η Δημοτική Πινακοθήκη, εξελίσσεται σε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής αναβάθμισης του Αγρινίου. Είμαστε ικανοποιημένοι από την μέχρι σήμερα αποτίμηση. Δεν εφησυχάζουμε όμως και κυρίως δεν σταματάμε να οραματιζόμαστε.   

-Το Αγρίνιο θα μπορούσε να οργανώσει ένα φεστιβάλ πανελλαδικής εμβέλειας, πόλο έλξης για όλη την χώρα;

Να σας θυμίσω ότι το Αγρίνιο πρωτοπορούσε στην διοργάνωση φεστιβαλικών εκδηλώσεων με τα Παπαστράτεια, μια μεγάλη γιορτή πανελλαδικού ενδιαφέροντος. Η συνέχεια δόθηκε με την διοργάνωση του  Διεθνούς  Φολκλορικού Φεστιβάλ που ήταν, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη. Όπως γνωρίζετε στην πόλη μας πραγματοποιείται το Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στο οποίο ήδη μετέχουν σχολεία από άλλες περιοχές και το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει Πανελλήνιο. Με μεγάλη συμμετοχή διοργανώνεται επίσης  το Φεστιβάλ Μονολόγων Ερασιτεχνών.Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αντιλαμβάνεστε, ότι μπορούμε να καλλιεργούμε ελπίδες για την υλοποίηση εκδηλώσεων που θα προσελκύσουν το πανελλήνιο ενδιαφέρον. Δεν σας κρύβω ότι θέλουμε να συνεχίσουμε αυτήν την δημιουργική παράδοση εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

-Ένας επισκέπτης που έρχεται πρώτη φορά στην πόλη του Αγρινίου, τι είναι αυτό που θα τον εντυπωσιάσει ώστε να ξανάρθει και να προτείνει και σε άλλους να έρθουν;

Πιστεύω ότι ο τόπος μας είναι ευλογία Θεού. Ως εκ τούτου  μπορεί να έλκει επισκέπτες με ποικίλα ενδιαφέροντα. Αν κάποιος αγαπάει το φυσικό περιβάλλον, το Αγρίνιο είναι ο ιδανικός προορισμός. Μια βόλτα στην Τριχωνίδα  ή στην Λυσιμαχία, τον Αχελώο, το φαράγγι της Κλεισούρας. Τεχνολογικά επιτεύγματα όπως το φράγμα των Κρεμαστών, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, το φράγμα Στράτου και του Καστρακίου. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τα αρχαία μνημεία, απομεινάρια ενός λαμπρού πολιτισμού, είναι παντού γύρω μας διάσπαρτα. Η αρχαία Στράτος, το Ασκληπιείο της Γαβαλούς, η Ακρόπολη των Θεστιέων, ο Βλοχός. Αλλά και θρησκευτικά μνημεία όπως το Μοναστήρι της Παναγίας της Κατερινιώτισσας, το μοναστήρι της Λυκούρισσης Τριχωνίδος, το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Αγγελοκάστρου.

-Τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας (Δήμος και πολίτες) ώστε η περιοχή μας να αποτελέσει τουριστικό προορισμό;    

Το Αγρίνιο μπορεί να γίνει ελκυστικός προορισμός.  Με ποιο τρόπο;  Με στρατηγική ενίσχυσης της εξωστρέφειας του Δήμου. Συμμετέχουμε σε διεθνή δίκτυα, καταθέτουμε  προτάσεις για συμμετοχή σε διασυνοριακά προγράμματα, συμμετέχουμε σε θεματικές εκθέσεις προβάλλοντας τους θησαυρούς της πλούσιας γης μας. Χρειάζεται ένας σχεδιασμός στοχευμένων δράσεων. Γι αυτό τον λόγο η Δημοτική Αρχή εκπονεί ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης και προβολής της πόλης. Στόχος να τονίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας, που συμπυκνώνονται κυρίως στα φυσικά προσόντα, και να εστιάσουμε στο σύγχρονο Αγρίνιο που παράγει και δημιουργεί.

-Υπάρχει κάποιο λεύκωμα με τους Αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, που κυκλοφόρησε ώστε να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για τους επισκέπτες;

Έχουν κυκλοφορήσει, και από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές,  διάφορες εκδόσεις που αφορούν στην πολιτισμική κληρονομιά της πόλης. Πρόκειται για φιλότιμες προσπάθειες που καταγράφουν τα ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία του Τόπου. Η πλούσια κληρονομιά μας ωστόσο δεν καλύπτεται από τις υπάρχουσες εκδόσεις. Έτσι δεν σας κρύβουμε ότι πρόθεσή μας είναι να την αναδείξουμε ακόμη περισσότερο με την έκδοση ενός δίγλωσσου λευκώματος.

-Ποιές προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών φιλοξένησε ο Δήμος Αγρινίου τα τελευταία χρόνια;

Είχαμε τη χαρά και την τιμή, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας, να φιλοξενήσουμε φωτεινές προσωπικότητες των γραμμάτων και των Τεχνών. Κορυφαίοι ζωγράφοι λάμπρυναν την πόλη με τα έργα τους, καταξιωμένοι ηθοποιοί  πρωταγωνίστησαν σε παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και εξέχουσες προσωπικότητες της Ακαδημαϊκής κοινότητας μοιράστηκαν μαζί μας την γνώση τους. Το Αγρίνιο μπαίνει πλέον σταδιακά στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας  και αποτελεί προορισμό για σπουδαία πολιτιστικά δρώμενα.

agriniotimes.gr

Διαβάστηκε 7348 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 21:50
Κοινοποιησέ το
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AgrinioBestOf.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

 amvrakia hotel banner

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

fit ems gym

dimitra greka

manikas

prosfigas

6p banner

kostopoulou

ekloges dytika banner

GOLDEN MOMENTS

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

  • 1