Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:51 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 19:28

«Προσφορά– Ι» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έκθεση με έργα κορυφαίων εικαστικών δημιουργών που δωρήθηκαν στο Αγρίνιο και ανήκουν πλέον στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

«Προσφορά – Ι» τιτλοφορείται η ομαδική έκθεση με έργα κορυφαίων εικαστικών δημιουργών που αποτελούν δωρεά προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και η οποία θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 και θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου 2017. Η έκθεση θα λειτουργεί κατά τις ημέρες και ώρες Τρίτη- Σάββατο 10:00-13:30 και 18:00-20:30, Κυριακή 10:30-13:30 ενώ ο χώρος θα παραμένει κλειστός κάθε Δευτέρα.

Ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης που αποτελείται από περίπου 120 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής και φωτογραφίας αποτελεί πλέον τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου καλλιτεχνικός διευθυντής της οποίας είναι ο ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής. Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν σε τρεις εκθέσεις- ενότητες με πρώτη αυτή που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα .

Το 2013 ενόψει της τότε επικείμενης λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου ο κ. Γαρουφαλής και η δημοτική αρχή απευθύνθηκαν δι’ επιστολής σε επιλεγμένους εικαστικούς καλλιτέχνες, ιδιαίτερα σημαντικούς για το έργο και τη διαδρομή τους, καθώς και σε κληρονόμους κάποιων εξ αυτών, προκειμένου, εάν το επιθυμούσαν, να προβούν σε δωρεές έργων τους τα οποία εμπλουτίζοντας την τότε υπάρχουσα μόνιμη συλλογή μας. Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη και οι προσφορές γενναιόδωρες καθώς αρχικώς δωρήθηκαν 67 έργα από 56 καλλιτέχνες. Ωστόσο οι δωρεές συνεχίστηκαν και τα έργα πλέον ανέρχονται σε περίπου 120 από 100 περίπου δημιουργούς. Πρόκειται για έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών όπως ο Τσόκλης, ο Μυταράς, ο Μόραλης, ο Αστεριάδης, ο Ρόρρης, ο Ψυχοπαίδης αλλά και πολλών συμπατριωτών μας όπως ο Γλύπτης Θόδωρος, ο Μποκόρος ,ο Κατσιπάνος, ο Παπασάικας, ο Παπατρέχας, ο Κουτσιαύτης κ.α..

Στην έκθεση την οποία θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 7:00 μ.μ., παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα έργα που προσέφεραν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου κορυφαίοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί και ο οποίοι είναι (αλφαβητικά): Γιάννης Αδαμάκης, Αγήνωρ Αστεριάδης, Ανδρέας Βουρλούμης, Χρήστος Γαρουφαλής, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θόδωρος γλύπτης, Σαράντης Καραβούζης, Χρίστος Καράς, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γεώργιος Κόρδης, Γιάννης Κόττης, Σπύρος Κουρσάρης, Δημήτρης Κουτσιαύτης, Δημήτρης Κρέτσης, Καλλιρόη Μαρούδα, Γιάννης Μόραλης, Χρήστος Μποκόρος, Μίλτος Παντελιάς, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Βασίλης Παπανικολάου, Ηλίας Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Βασίλης Παπασάϊκας , Δημήτρης Παπατρέχας, Γιώργος Ρόρρης, Παύλος Σάμιος, Νάντια Σκορδοπούλου, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Παναγιώτης Τέτσης, Νικήτας Φλέσσας, Μαρία Χατζηανδρέου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Για την προσφορά και την έκθεση παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στη δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, από τον δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Χρήστο Γαρουφαλή. «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους δημιουργούς που προσέφεραν τα έργα τέχνης. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2013 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, συνεχίστηκε και εντάθηκε ώστε σήμερα να βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε ένα μέρος από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να μπει το Αγρίνιο στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδος», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος που υπογράμμισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Πινακοθήκη αποκτά μόνιμη έκθεση.

Ο κ. Χρήστος Γαρουφαλής επεσήμανε πως «η δωρεά αυτή την καλλιτεχνών έχει υπεραξία». «Ήταν μεγάλη η συγκίνηση και η ικανοποίηση όταν λάβαμε τις πρώτες θετικές απαντήσεις από μεγάλους καλλιτέχνες ή τις οικογένειές τους. Οι περισσότεροι δεν έχουν καν σχέση με το Αγρίνιο όμως ανταποκρίθηκαν αναπάντεχα θετικά», τόνισε προσθέτοντας πως οι δημιουργοί έθεσαν ως προϋπόθεση των δωρεών την ασφαλή φύλαξη των έργων τους γεγονός που τηρείται στο έπακρο από τους αρμόδιους. Ευχαρίστησε τις δημοτικές αρχές Μοσχολιού και Παπαναστασίου για τη στήριξη αναφέροντας πως « οι ιδέες θα παρέμεναν ιδέες αν δεν υπήρχαν άνθρωποι να τις υλοποιήσουν».

dscn6272 dscn6276 dscn6280 dscn6282 dscn6290 dscn6293 pinakothiki-prosfora1 pinakothiki-prosfora2 pinakothiki-prosfora3 pinakothiki-prosfora4 pinakothiki-prosfora5 pinakothiki-prosfora6 pinakothiki-prosfora7 pinakothiki-prosfora8 pinakothiki-prosfora9

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 2208 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 11:20
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.