Τετάρτη, 29η Μαίου 2024  3:44 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 00:02

Μεσολόγγι - Μουσείο Άλατος: Στο «χάρτη» του μουσειακού τουρισμού!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μεσολόγγι - Μουσείο Άλατος: Στο «χάρτη» του μουσειακού τουρισμού όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία χιλιάδες οι αναζητήσεις για «Μουσείο Άλατος» ως «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι από το 1977 που απονέμεται το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς» σε μουσεία που κρίνονται σε διάφορους τομείς τα καλύτερα σε καινοτομία και αριστεία, θα ερχόταν μια μέρα που θα βραβευόταν ένα μουσείο που εδρεύει στο Μεσολόγγι και μάλιστα όχι κρατικό αλλά δημιούργημα από το μεράκι κάποιων ανθρώπων!

Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο ανάδειξης του Μουσείου της χρονιάς 2024, το European Museum Forum, που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης (!), σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία απένειμε το βραβείο Portimão στο Μουσείο Άλατος, το μοναδικό μη κρατικό τέτοιο ίδρυμα ανάμεσα σε πασίγνωστα μουσεία της Ευρώπης με τεράστια κληρονομιά.

«Ίσως ήταν η μόνη φορά στην ζωή μου που έκλαψα όχι από λύπη αλλά από χαρά», δηλώνει στη «Συνείδηση» ο ιδρυτής της «Διεξόδου» κ. Νίκος Κορδόσης, που μαζί με την οικογένειά του «τρέχουν» μια πρωτοβουλία που ήδη συμβάλει στο να αλλάξει το επίπεδο των τεχνών και των γραμμάτων, ακόμη και το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, στο Μεσολόγγι.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανταγωνιστές μας ήταν γίγαντες, θεσμοί δεκαετιών και ακόμη περισσότερο με τεράστιους πόρους και υποδομές. Πήγαμε να δούμε ένα τέτοιο μουσείο στην Λισαβόνα, το οποίο συναγωνίστηκε μαζί μας και μείναμε έκθαμβοι από τους θησαυρούς και το ιστορικό βάρος του. Όμως, όπως είπε και η ίδια η επιτροπή που περιέγραψε το γιατί πήρε το μεγάλο βραβείο το Μεσολόγγι μας, είναι ένα μουσείο γεμάτο καρδιά και ταπεινότητα που κάνει τη διαφορά, ένα μουσείο που προωθεί την κοινή αίσθηση της ιστορίας, της βιομηχανικής κληρονομιάς και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Μεγάλο ρόλο έπαιξε ότι στον δικό μας τόπο, στο δικό μας μουσείο, οι επισκέπτες ένιωσαν σαν στο σπίτι τους», εξηγεί ο κ. Κορδόσης.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της «Διεξόδου», μάλιστα, μόνο τις τελευταίες μέρες μετά το Πάσχα υπάρχουν σχεδόν 1500 μοναδικές αναζητήσεις για το συγκεκριμένο μουσείο από όλο τον κόσμο! Άνθρωποι από παντού πληροφορήθηκαν την ανάδειξή του σε «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς» και αναζητούν τρόπους για να έρθουν στο Μεσολόγγι να το δουν από κοντά.

Σε ερώτηση της «Σ», αν αυτό θα είναι η απαρχή για ένα μόνιμο ρεύμα μουσειακού τουρισμού που

Ο Νίκος Κορδόσης

μπορεί να συνδυαστεί και με γαστρονομία ή άλλους παραγωγικούς τομείς ο κ. Κορδόσης απαντά θετικά: «Η ανταπόκριση είναι τόσο εντυπωσιακή που ούτε εμείς την φανταζόμασταν και μας δημιουργεί και τις ανάλογες ευθύνες. Πάντως ανοίγονται τεράστιοι ορίζοντες που ελπίζω να τους δει το Μεσολόγγι τα επόμενα χρόνια και η δική μας προσπάθεια να ήταν η απαρχή», τονίζει.

Η διευθύντρια και ψυχή της προσπάθειας, εκπαιδευτικός κ. Δέσποινα Κανελλή-Κορδόση (σύζυγος του ιδρυτή του μουσείου) εκτιμά ότι η σημασία της προσπάθειας παίρνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα έχουν γίνει χωρίς να υπαχθεί σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα αλλά μόνο με την ψυχή και τις οικονομίες του ιδρυτή της «Διεξόδου» Νίκου Κορδόση και της οικογενείας του, την υποστήριξη του δήμου και την έμπρακτη αγάπη συνεργατών και φίλων.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να νιώθεις ότι πρόσφερες κάτι σημαντικό στον τόπο σου, γι’ αυτό ήμασταν και οι δύο συγκινημένοι στην απονομή. Η ευθύνη είναι μεγάλη αλλά εμείς ούτως ή άλλως δεν θέλαμε να μείνει στατικό το Μουσείο Άλατος, ήδη το εμπλουτίζαμε και πριν την βράβευση. Τα αιτήματα που έχουμε για επίσκεψη, ειδικά από Ευρωπαίους, είναι κάτι το μοναδικό. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε αισιοδοξία και οργάνωση για να αλλάξουμε τα πράγματα, όχι μόνο για να ανέβει το Μεσολόγγι οικονομικά αλλά και για την ίδια την ιστορική μας συνέχεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του μοναδικού μας τόπου», επισημαίνει.

Πως προέκυψε και υλοποιήθηκε η ιδέα

Ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος», που λειτουργεί στην από το 1999, ακολουθώντας μια ιδέα και ανάλογη έρευνα της Δέσποινας Κανελλή – Κορδόση διοργάνωσε, με την εικαστική συνδρομή του Βαγγέλη Ρόμπολα, έκθεση με τον τίτλο “Αλάτι – Ο λευκός θησαυρός” η οποία κατά το διάστημα της τρίμηνης λειτουργίας της υποδέχθηκε περισσότερους από 7.500 επισκέπτες.

Το πρωτόγνωρο, για μουσείο της περιφέρειας, αυτό γεγονός σε συνδυασμό με το ότι η «Διέξοδος» δεν είχε μόνο την τεχνογνωσία αλλά κατείχε και όλο το αναγκαίο πληροφοριακό και εκθεσιακό υλικό για τον εμπλουτισμό ενός ανάλογου θεματικού Μουσείου, αποτέλεσε την αιτία να της παραχωρηθεί από τον Δήμο Μεσολογγίου ένα πεπαλαιωμένο και εγκαταλελειμμένο κτίριο της δεκαετίας του 1930, μετά του περιβάλλοντος χώρου 1.500 τ.μ., που βρίσκεται στην καρδιά της Αλυκής Τουρλίδας, πάνω στην ακτογραμμή του Ιονίου Πελάγους, προκειμένου να ιδρύσει και να λειτουργήσει σε αυτό Μουσείο Άλατος».

Η σημασία, η συνέχεια και η απουσία της Πολιτείας

Το Μουσείο Άλατος μπήκε στον κατάλογο των βραβευμένων πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ευρώπης που από πλευράς Ελλάδος περιλαμβάνεται μόνο δύο προηγούμενες βραβεύσεις. Το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης που είχε βραβευτεί πριν από 20 χρόνια και το Λαογραφικό Μουσείου Ιωάννας Παπαντωνίου στο Ναύπλιο που είχε βραβευτεί πριν από 40 χρόνια! Το βραβείο, δε, θα μείνει για έναν χρόνο στο Μεσολόγγι και μετά θα παραδοθεί από τον ιδρυτή και την διευθύντριά του στον επόμενο σταθμό που θα είναι στην Γεωργία, όπως όλα δείχνουν.
Όπως ανέφερε το ενημερωτικό που έστειλε στα ΜΜΕ η «Διέξοδος», οι τομείς των μουσείων σε ολόκληρη την Ευρώπη διευρύνονται και η σημασία του πολιτισμού για την γενική ευημερία αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο οπότε και η ποιότητα κάθε μουσείου και η συνεισφορά του στην κοινωνία γίνονται αντίστοιχα σημαντικές και γι’ αυτό το βραβείο αποτελεί μια τεράστια διάκριση με διεθνή απήχηση.

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα που δίνονται παγκοσμίως σε μουσεία και η αξία του είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι για την διεκδίκησή του συμμετείχαν, μετά από επιλογή ειδικών αξιολογητών που είχε πραγματοποιηθεί σε προγενέστερο χρόνο, 50 μουσεία από 29 ευρωπαϊκές χώρες με πολύ υψηλές προδιαγραφές από πλευράς τεχνολογίας, έκτασης, προσωπικού και οικονομικών δεδομένων.

Να θυμίσουμε ότι ήταν το 1998 όταν ο δικηγόρος Νίκος Κορδόσης, διαπιστώνοντας την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στο ιστορικό πατρογονικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από το 1980 και ερήμωνε, ευαισθητοποιήθηκε και προ της απειλής να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κτιστεί πολυκατοικία, το αγόρασε, το ανακαίνισε και το παρέδωσε στην κοινωνία με την δημιουργία της "Διεξόδου".

Έτσι πέτυχε όχι μόνο την διατήρηση του ιστορικού κτιρίου, παρότι δεν είχε χαρακτηριστεί καν διατηρητέο, αλλά και την διεύρυνση της γνωριμίας των πολιτών με την ιστορία της πόλης, καθώς και την ενθάρρυνση του κοινού για μεγαλύτερη επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα. Τα υπόλοιπα που ακολούθησαν ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο και με την τεράστια διεθνή επιτυχία του Μουσείου Άλατος.

Μόνη παραφωνία σε όλα τα παραπάνω; Η πλήρης απουσία του κράτους μετά την τεράστια ιστορική επιτυχία του Μεσολογγίου και του Μουσείου Άλατος! «Μόνο από το υπουργείο Πολιτισμού δεν με πήρε κανένας τηλέφωνο, ούτε μισός!», εξηγεί ο κ. Κορδόσης. «Δεν πειράζει όμως με παίρνει ο κόσμος που αγκαλιάζει την προσπάθειά μας και ήδη έχουμε επαφές με ανθρώπους να έρθουν να δουν τις εκθέσεις μας από όλη την Ελλάδα, σύντομα και από όλο τον κόσμο», καταλήγει αισιόδοξα.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 598 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.