Δευτέρα, 20η Μαίου 2024  10:22 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 22:42

Αγρίνιο: Με μεγαλοπρέπεια η λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου Αγίου Χριστοφόρου (εικόνες – video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο εορτασμός κορυφώνεται το απόγευμα της Πέμπτης (9.5.24) με τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Μεγαλομάρτυρα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Ιδιαίτερη στιγμή για τις Αγρινιώτισσες και του Αγρινιώτες είναι η αρτοκλασία που τελείται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Δείτε εικόνες:

Νωρίτερα είχε τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός ιερουργούντων των Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιεροθέου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου, Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου και του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού.

Ο Άγιος Χριστόφορος ήταν ο προστάτης των χωραφιών από το χαλάζι, το οποίο αποτελούσε «εφιάλτη» για τους κατοίκους της περιοχής του Αγρινίου επειδή κατέστρεφε τις αγροτικές καλλιέργειες.

Συμμετείχαν οι Φιλαρμονικές Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ηγουμενίτσας

Ανατολικά του Αγρινίου, διότι από κει συνήθως «έρχονταν» το χαλάζι, ίδρυσαν στο τέλος του 18ου αιώνα τον πρώτο ναό του Αγίου Χριστοφόρου (δεν έχει απομείνει κάτι πλέον), και επέλεξαν να είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής.

Αργότερα, πάνω στα ερείπια του πρώτου ναού ανεγέρθηκε ο ναός, από το 1846 έως το 1849, ενώ ο νέος Ι.Ν. του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο εγκαινιάστηκε το 1937 με την ιδέα για την ανέγερση και τους κόπους του μακαριστού αγίου γέροντος πατρός Αποστόλου Φαφούτη, του γνωστού και αγαπημένου στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή ως Παπαποστόλη.

Διαβάστηκε 418 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.