Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  8:22 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 00:00

Με τη «βούλα» του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. η Αγία Τριάδα Μεσολογγίου στο «χάρτη» των περιοχών με πηλό για ιατρική χρήση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τη «βούλα» του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση"  Αγία Τριάδα Μεσολογγίου στο «χάρτη» των περιοχών με πηλό για ιατρική χρήση. Η στόχευση της Δημοτικής Αρχής δια στόματος του Αντιδημάρχου Χρ. Πετρόπουλου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με σκοπό τη δημιουργία βάσης δεδομένων η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) προχώρησε στη σύνταξη τεχνικής μελέτης χαρακτηρισμού πηλών και ηφαιστειακών λίθων για ιαματική χρήση.

Η μελέτη αυτή, που ολοκληρώθηκε προ ημερών, αφορούσε όλη την Ελληνική επικράτεια και σχετίζονταν με την περιγραφή και την οριοθέτηση των χώρων αποθέσεων ιαματικών πηλών. Για την ολοκλήρωση της μελέτης χρειάστηκε να αναλυθούν 99 περιοχές ανά την επικράτεια, ενώ τα σημεία παρατήρησης ανέρχονταν σε 514!

Μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία επίσημες περιοχές για πηλοθεραπεία ανακηρύχθηκαν τρείς μέσω της μελέτης, εκ των οποίων και η Αγία Τριάδα Μεσολογγίου!

Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων και η λουτρο-πηλοθεραπεία των Λουτρών Κυλλήνης συμπληρώνουν την επίσημη τριάδα που προέκυψε από την τεχνική μελέτη, ενώ μετά από αυτή την «επικύρωση» του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. ο ιαματικός τουρισμός στο Μεσολόγγι αποκτά την αναγκαία συνθήκη όχι απλώς για να αναδειχθεί, αλλά να «απογειωθεί»!

Η Ελλάδα, συνεπώς και το Μεσολόγγι, έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ μπορεί πάρει «μερίδα του λέοντος» από τον ιαματικό τουρισμό, αν και μέχρι στιγμής η Ελλάδα κατέχει μόλις το 3% του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, ενώ οι εκτιμήσεις είναι πως ο ιαματικός - ιατρικός τουρισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές βιομηχανίες στον κόσμο!

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Πετρόπουλος μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε: «Οι ιαματικές ιδιότητες του πηλού της Αγίας Τριάδας είναι γνωστές εδώ και χρόνια και πολλοί ντόπιοι και όχι μόνο, κάνουν χρήση του ιαματικού πηλού για να ανακουφιστούν από πλήθος δερματολογικών παθήσεων ή παθήσεων των αρθρώσεων και του μυοσκελετικού συστήματος.

Κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και όχι μόνο, θα δείτε δημότες αλλά και επισκέπτες να συρρέουν στην Αγία Τριάδα και να εφαρμόζουν τον ιαματικό πηλό σε διάφορα σημεία του σώματός τους ή να κάνουν ακόμη και πλήρη επικάλυψη με αυτόν σε ολόκληρο το σώμα τους.

Η ανακήρυξη από έναν επίσημο, επιστημονικό φορέα, όπως είναι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, της Αγίας Τριάδας ως περιοχής πηλοθεραπείας, και μάλιστα ως μιας από τις μόλις τρεις επίσημα αναγνωρισμένες περιοχές στην Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς.

Πιστεύουμε ότι έτσι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διάδοση και αποδοχή από το ευρύ κοινό της πηλοθεραπείας ως μια μορφή θεραπευτικής αγωγής που είναι προσιτή στον καθένα και θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή μας.

Δυστυχώς, ο ιαματικός τουρισμός δεν έχει γνωρίσει την ανάλογη ανάπτυξη στη χώρα μας, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον. Είναι βούληση της νέας δημοτικής αρχής προς αυτή την κατεύθυνση να προβάλουμε τη μοναδικότητα των λουτρών του Δήμου μας και να εκκινήσει το ζωτικής σημασίας κεφάλαιο του ιαματικού τουρισμού, το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Αξίζει θεωρώ να σημειωθεί ότι ο χώρος είναι γενικά εύκολα προσβάσιμος και θα μπορούσε να γίνει προσβάσιμος ακόμη και από άτομα με κινητικά προβλήματα με μερικές μικρές παρεμβάσεις».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 351 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.