Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  5:34 μμ
 
wm small
Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 00:46

Αγρίνιο: Τίμησε το γυναικείο εργατικό κίνημα η Ομάδα Γυναικών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στη σημασία του αγώνα του γυναικείου εργατικού κινήματος για την ανθρωπότητα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Αγρινίου της ΟΓΕ Εύη Παπαδοπούλου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (9.3.24) στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου για να τιμηθεί η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,

Επικαλέστηκε ποίημα του James Oppenheim για τις εργάτριες στην Κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης που το Μάρτιο του 1912 που διαδήλωναν διεκδικώντας «Ψωμί και Τριαντάφυλλα».

«Καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός φέρνουμε τις μεγάλες μέρες 
το ξεσήκωμα των γυναικών είναι ξεσήκωμα όλης της ανθρωπότητας
όχι πια σκλάβοι και τεμπέληδες, δέκα που μοχθούν για έναν που ξαπλώνει
αλλά ένα δίκαιο μοίρασμα στ’ αγαθά της ζωή...»

Μίλησε για τις γυναίκες που τράβηξαν μπροστά στη χώρα μας, ανάμεσά τους και οι καπνεργάτριες του Αγρινίου το 1926. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις γυναίκες που συμμετείχαν στην Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος που «με την πρωτοπόρα δράση τους τίναξαν κυριολεκτικά στον αέρα κάθε προκατάληψη στο ρόλο της γυναίκας». «Όλες αυτές οι αγωνίστριες έδωσαν το δικό τους σημαντικό «παρών» στην κορυφαία στιγμή του Εργατικού Λαϊκού Κινήματος στην Ελλάδα», σημείωσε.

«Οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων αιώνων φωτίζουν και σήμερα το δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης για να διεκδικήσουμε όλα όλα είναι αναγκαία και μπορούν να εξασφαλίσουν την ισοτιμία και τη χειραφέτησή μας. Σήμερα τον 21ο αιώνα η επιστημονικής πρόοδος και η ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες μας σταθερή δουλειά, με σταθερό ωράριο, λιγότερες ώρες εργασίας με Συλλογικές Συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, με κατοχυρωμένη κυριακάτικη αργία,   με μέτρα υγείας και ασφάλειας, ουσιαστικής προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας, τόνισε μεταξύ άλλων η Εύη Παπαδοπούλου.

Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση - video που αποτύπωνε ιστορικές στιγμές, ενδεικτικές του διαχρονικού αγώνα των γυναικών από πολλά μετερίζια.

Δείτε εικόνες:

Στο μήνυμά της για την 8η Μαρτίου η Ομάδα Γυναικών Αγρινίου απευθυνόμενη σε όλες τις γυναίκες του μόχθου, στις εργαζόμενες και τις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες, στις φοιτήτριες, στις νέες μητέρες, στις συνταξιούχους, ανέφερε: 

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη σε όλες εσάς, που είστε αγωνίστριες της ζωής. Οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων αιώνων φωτίζουν και σήμερα το δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης, για να διεκδικήσουμε όλα όσα είναι αναγκαία και μπορούν να εξασφαλίσουν την ισοτιμία και τη χειραφέτησή µας.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, η επιστημονική πρόοδος και η ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες µας: Σταθερή δουλειά µε σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες εργασίες, µε Συλλογικές Συμβάσεις, µε αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες µας, µε κατοχυρωμένη Κυριακάτικη αργία, µε μέτρα υγείας και ασφάλειας, ουσιαστικής προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας.

Σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή, για την προστασία των γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας από την πολύμορφη βία των εκμεταλλευτών µας.

Φραγμός και εμπόδιο για να ζήσουμε όπως µας αξίζει μπαίνει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνθλίβει τα δικαιώματα των γυναικών του µόχθου, γιατί είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας. Γιατί µόνο συλλογικά μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας, που αποκτά σήμερα νέες μορφές.

Δυναμώνουμε τη συλλογική µας πάλη για το δικαίωμα στην σταθερή εργασία – στο σταθερό ωράριο – στην προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, για να διεκδικήσουμε ότι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για µας και τις οικογένειές µας».

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 263 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.