Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  12:50 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 00:15

Συνάντηση Φιλοτελιστών Αγρινίου με θέμα τις «προγραμματοσημικές» επιστολές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση των μελών της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρίνιου (Φ.Ε.Α.) πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 4 Μαρτίου το βράδυ στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου.

Συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα, όπως νέες κυκλοφορίες φιλοτελικών ειδών από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καθώς και οι τρέχουσες εκθέσεις συναφών ειδών σε διάφορες πόλεις ανά την χώρα.

Ο συλλέκτης γραμματοσήμων Πρόεδρος της Φ.Ε.Α. κύριος Ιωάννης Σκαρμούτσος, είναι και κάτοχος μιας σπάνιας συλλογής που επί μια 25ετία την εμπλουτίζει με νέα σπάνια αποκτήματα.

Αυτά είναι φάκελοι που ταχυδρομήθηκαν στην Ελλάδα από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μέχρι την εμφάνιση του πρώτου γραμματοσήμου. Αυτή η περίοδος της αλληλογραφίας από το 1830 έως το 1861 ονομάζεται «Προγραμματοσημική» περίοδος.

Ο Πρόεδρος κατέχει μια πλούσια συλλογή με πάνω από 200 διαφάνειες με 1-2 και 3 φακέλους η κάθε μια.

Στην συνάντηση της Δευτέρας παρουσίασε τις διαφάνειες που περιέχουν επιστολές που έχουν μεγάλο τοπικό ενδιαφέρον μια και ταχυδρομήθηκαν από και προς την Αιτωλοακαρνανία.

Να σημειωθεί εδώ ότι με την ίδρυση των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην χώρα μας λειτούργησαν Ταχυδρομικά γραφεία στην Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα και Αστακό. Τότε πριν 200 χρόνια τα ονόματα των πόλεων δεν είχαν «σταθεροποιηθεί» όπως τα ξέρουμε σήμερα. Παράδειγμα η Αμφιλοχία στο νέο Ελληνικό κράτος λεγόταν Αμφιλοχικόν Άργος. Και οι σφραγίδες στους φακέλους που ο Πρόεδρος παρουσίασε και τους μελέτησαν όλοι οι παρόντες συλλέκτες, για συντόμευση έγραφαν «Αμφιλ. Άργος» ή «Αμφ.Άργος». Η ονομασία της Βόνιτσας ήταν σε άλλη σφραγίδα «Βόνιτζα» και σε άλλη «Βόνιτσα».

Ο κύριος Σκαρμούτσος εξήγησε λεπτομερώς για κάθε φάκελο από που, πότε, μέσω ποιου Ταχυδρομικού Γραφείου και προς που, «ταξίδεψαν», οι φάκελοι αλληλογραφίας που έχει στην συλλογή του, εκείνα τα χρόνια.

Ο κάθε φάκελος έχει μια ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα «περιπέτεια». Και αν ξέραμε και το περιεχόμενό του, τότε θα ξαναγραφόταν η τοπική ιστορία. Φάκελοι πραγματοποίησαν διαδρομές μυστήριες, ακαταλαβίστικες για τα σημερινά δεδομένα. Φάκελος για παράδειγμα από την Βόνιτσα πήγε στην Κέρκυρα, σφραγίστηκε εκεί, πήγε στην Πάτρα, και από εκεί στον παραλήπτη στο Μεσολόγγι μετά από δυο μήνες. Πολλοί φάκελοι δεν έγραφαν διευθύνσεις, μόνο το όνομα του παραλήπτη και την πόλη. Φάκελος έφθασε από την  Νέα Υόρκη στην Ρίγανη Ξηρομέρου χωρίς άλλα στοιχεία! Φάκελοι πήγαν και ήρθαν από εμπόλεμα κράτη της Ανατολής στην Ελλάδα.

Πολλές επιστολές είναι τόσο σπάνιες που τυλίγονται μέσα σε πέπλο μύθου, κάποιες είναι μοναδικές, κάποιες όπως η «Προγραμματοσημική» επιστολή γραμμένη «Εν Άρτα την 10 Οκτωβρίου 1856»,   χωρίς σφραγίδα Άρτας, διαμέσου «ΒΟΝΙΤΖΑ 18.ΟΚΤΩΒ.1856», άφιξη «ΠΑΤΡΑΙ 23.ΟΚΤΩΒ.1856». Εισπράχθηκαν 40 λεπτά τέλη στην άφιξη. Φέρει σφραγίδα «ΥΓΕΙΟΝΟΜΕΙΟΝ ΒΟΝΙΤΣΗΣ» και είναι μόνο δύο αποτυπώματα της συγκεκριμένης σφραγίδας γνωστά έως τώρα.

(Στη Βόνιτσα, ως λιμάνι εισαγωγής στο τότε βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, λειτουργούσε λοιμοκαθαρτήριο, ώστε οι εισερχόμενες στην Ελλάδα επιστολές από το «Τούρκικο» ή την Ιταλία, χαρακώνονταν και περνούσαν από ατμό και θειάφι για να τις απολυμάνουν από το βακτήριο της χολέρας).

Πολλοί συμμετέχοντες στην συνάντηση ζήτησαν από τον παρουσιαστή διάφορες πληροφορίες ειδικά για κάποιους σπάνιους φακέλους.

Το ενδιαφέρον όλων κρατήθηκε αμείωτο κατά την  παρουσίαση του τόσο παλιού και σπάνιου υλικού.

Ας ευχηθούμε ότι τόσο πολύ ενδιαφέροντα συλλεκτικά και ιστορικά στοιχεία, που «διηγούνται» το ταχυδρομικό παρελθόν της Αιτωλοακαρνανίας, θα βρουν την αρμόζουσα θέση τους στο προγραμματισμένο από τον Δήμο Αγρινίου Μουσείο στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου, όταν λειτουργήσει.

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 466 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.