Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:09 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 17:27

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 116η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Η αναπνοή οδηγεί στην οξείδωση οργανικών ουσιών (κυρίως γλυκόζης) απο το οξυγόνο.

- Το υδροθερμικό φως τροφοδοτεί με την απαιτούμενη ενέργεια τη φωτοσύνθεση εδω και τέσσερα περίπου δισεκατομύρια χρόνια. Μαζί με τη φωτοσύνθεση γεννήθηκε και η αξιοθαύμαστη προοπτική να προχωρήσει με σταθερά βήματα η ζωή.

- Στο κάθε μάτι υπάρχουν περίπου έξι εκατομμύρια κωνία, συγκεντρωμένα γύρω απο το κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Τα κωνία των γυναικών διεγείρονται ευκολότερα απο εκείνα των ανδρών. Γι' αυτό οι γυναίκες βλέπουν πιο χρωματιστά τ'άστρα στον νυκτερινό ουρανό, απ'οτι οι άνδρες.

- Η ορατή στον άνθρωπο περιοχή του φάσματος περιορίζεται σε μήκη κύματος απο 0,04 εως 0,08 χιλιοστά του εκατοστού του μέτρου.

- Συνείδηση είναι η παρουσία του κόσμου μέσα μου και η απο εμένα τον ίδιο ορατή παρουσία μου μέσα στον κόσμο.

- Η σύγχρονη επιστημονική αντίληψη αρνείται οτι το χρώμα είναι ιδιότητα της φύσης. Τα χρώματα δημιουργούνται απο τον εγκέφαλο. Αποτελούν, συνεπώς μια προσωπική εμπειρία που δεν υφίσταται αντικειμενικά.

- Τα φωτόνια που ξεκινούν απο τον ήλιο, ανακλώνται στα πράγματα του κόσμου μας και φθάνοντας στον αμφιβληστροειδή μας μας κάνουν να βλέπουμε.

- Η όραση των χρωμάτων είναι μια πολυτέλεια που απολαβάνουν λίγα μόνο είδη: πρώτος και καλύτερος ο άνθρωπος, μερικά ερπετά όπως η χελώνες και οι σαύρες, τα ημερόβια πτηνά και όλως παραδόξως και μερικά ψάρια, π.χ. ο κυπρίνος.

- Ο ταύρος δεν φαίνεται να εξαγριώνεται με το κόκκινο πανί του ταυρομάχου, αφού δεν είναι σε θέση να διακρίνει τα χρώματα. Την επιθετικοτητά του - που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως άμυνα - την προκαλούν οι κινήσεις της "Μουλέτας".

- Απο τα θηλαστικά μόνον το άλογο και η γάτα αντιλαμβάνονται υποτυπωδώς τα χρώματα.

- Οι σκύλοι δεν διακρίνουν χρώματα. Διακρίνουν μόνο την κίνηση. Και η αξιοθαύμαστη ικανότητα τους να οδηγούν τους τυφλούς υπακούοντας ακόμη και στα φανάρια της τροχαίας οφείλετε στο ότι αντιλαμβάνονται την εναλλαγή της θέσης του φωτός και όχι του χρώματος.

- Παρά τη μέτρια ωστόσο ορασή του, ο σκύλος διαθέτει μια ιδιότητα που λίγοι απο εμάς τους ανθρώπους διαθέτουν. Κοιτάζει τον άνθρωπο κατάματα.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 774 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 17:46
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Στην ίδια κατηγορία