Κυριακή, 5η Μαίου 2024  4:52 μμ
 
wm small
Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024 14:53

Διευθυντές στο Δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα; – ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας: «Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση οι δημόσιοι υπάλληλοι»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
«Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση οι δημόσιοι υπάλληλοι» όπως αναφέρουν σχετικά με την επιλογή θέσεων ως διευθυντές στο Δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα

ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας: Η δημόσια  διοίκηση έχει πολλά ικανά στελέχη με εμπειρία και εξειδίκευση

«Αναβρασμός» επικρατεί στον δημόσιο τομέα, διότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτών για θέσεις διευθυντών στον στενό δημόσιο τομέα χωρίς μάλιστα ειδική αιτιολογία, όπως καταγγέλλεται από την ΑΔΕΔΥ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία είχε επαναληφθεί στο παρελθόν, αλλά η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ τότε κατέφυγαν στο δικαστήριο και δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μελετάται να γίνει μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης η διατύπωση του άρθρου 103 του Συντάγματος είναι περιοριστική, παρά το γεγονός ότι δεν απαγορεύει ρητώς αυτό που επιχειρεί να κάνει εκ νέου.

Σύμφωνα όμως με την ερμηνεία του ΣτΕ απαιτείται ειδική αιτιολογία, προκειμένου να μπορεί να προσληφθεί ιδιώτης σε επιτελική θέση στο δημόσιο και μάλιστα αυτός ήταν και ο λόγος όπου το ΣτΕ είχε δικαιώσει την προσφυγή στην δικαιοσύνη της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας Βάσω Νταουσάνη: «δεν αιτιολογήθηκε και δεν τεκμηριώθηκε για ποιον λόγο ήταν αναγκαίο να τοποθετηθούν στις θέσεις αυτές ιδιώτες και όχι δημόσιοι υπάλληλοι».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεπώς είναι και πάλι σε αναβρασμό, διότι αν η κυβέρνηση καταφέρει να υλοποιήσει την πρόθεσή της, αν ψηφιστεί στη Βουλή δηλαδή, τότε θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου οργανισμού του δημόσιου τομέα, του e-ΕΦΚΑ, με την είσοδο ιδιωτών γενικών διευθυντών και διευθυντών, ενώ παράλληλα θα μπουν οι βάσεις για την αλλαγή της «δομής» του δημοσίου, αλλαγή η οποία θα επηρεάσει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Η Κυβέρνηση προσδοκά πως έφτασε η ώρα, διότι μέχρι τώρα στις δύο αναθεωρήσεις (2008 και 2019) δεν είχε συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 ψήφων ώστε να αναθεωρηθεί, ενώ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, υπάρχει και διαφορετική προσέγγιση στο θέμα από πολιτικά κόμματα όπως λ.χ. το ΠΑΣΟΚ. Ίδωμεν…

Μιλώντας στη «Σ» η κα. Νταουσάνη επεσήμανε: «σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 4892 του 2022 υποψήφιοι για τις θέσεις των προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων και των προϊσταμένων των διευθύνσεων στον e-ΕΦΚΑ μπορούσαν να είναι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, αλλά και ιδιώτες. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στον e-ΕΦΚΑ να επιλέγει στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα για τις ανωτέρω θέσεις μετά από εισήγηση της τριμελούς επιτροπής, εκ των οποίων τα δύο μέλη θα τα όριζε ο κ. Χατζηδάκης. Ο e-ΕΦΚΑ προσπάθησε να τοποθετήσει ιδιώτες σε θέσεις γενικών διευθυντών, όμως η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ κατέφυγαν στο δικαστήριο και δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αφού κρίθηκε ότι δεν αιτιολογήθηκε και δεν τεκμηριώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ για ποιον λόγο ήταν να αναγκαίο να τοποθετηθούν στις θέσεις αυτές ιδιώτες και όχι δημόσιοι υπάλληλοι. Δικαιωμένες βγήκαν η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ, γιατί με τον τρόπο αυτό δεν προχώρησε η νομοθετική ρύθμιση του κ. Χατζηδάκη, η οποία είχε σαν στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου οργανισμού του δημόσιου τομέα, του e-ΕΦΚΑ, με την είσοδο ιδιωτών γενικών διευθυντών και διευθυντών με μισθούς 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ το μήνα αντίστοιχα, συνεπώς και πολύ μεγαλύτερους από τους αντίστοιχους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Τώρα λοιπόν η Κυβέρνηση επανέρχεται και μελετά αυτή την φορά να διατυπώσει ρητά τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτών χωρίς ειδική αιτιολογία για τις ανωτέρω θέσεις στο στενό δημόσιο τομέα αλλάζοντας το άρθρο 103 του Συντάγματος. Είμαστε σαφώς αντίθετοι, αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, αντίθετοι όπου υπάρχει η ρουσφετολογική και πελατειακή λογική. Δυστυχώς όμως η ιδιωτικοποίηση είναι προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης. Στην δημόσια  διοίκηση υπάρχουν πάρα πολλά ικανά στελέχη με μεγάλη εμπειρία, με υψηλά ποσοστά στην εξειδίκευση που έχουν δώσει όρκο να υπηρετούν την δημόσια διοίκηση, να διαφυλάττουν τη δημόσια διοίκηση και το δημόσιο συμφέρον και που μπορούν τα στελέχη αυτά να καλύψουν αυτές τις θέσεις.

Ένα δημόσιος υπάλληλος, όταν διορίζεται περνά από διαγωνισμό και δίνει όρκο όπου για εμένα είναι το σημαντικότερο. Ο ιδιώτης θα έρθει ας πούμε για μια «Χ» χρονική στιγμή και μετά θα μπορεί να μεταπηδήσει και πάλι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο δημόσιος υπάλληλος παραμένει συνεχώς στο δημόσιο τομέα και έχει ορκιστεί να διαφυλάττει τη δημόσια διοίκηση και το δημόσιο συμφέρον».

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 242 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.