Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  9:37 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 20:35

Αγρίνιο – Επιμελητήριο: Σε πρώτο πλάνο η ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, πραγματοποίησαν νωρίτερα μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση, η οποία διέθετε δύο σκέλη!

Το πρώτο αφορούσε την ενίσχυση της ίδρυσης και της λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και το έτερο σκέλος «κινήθηκε» ακριβώς πάνω στον ίδιο άξονα, αλλά αφορούσε γενικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης είχαν μεταξύ άλλων ως βάση την παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», ενώ στην εκδήλωση βρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής.

Η δράση που σχετίζεται με την ενίσχυση της ίδρυσης και της λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τουρισμού και στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που εκτός από την συμβολή τους στην αύξηση της δυναμικότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, θα προσφέρουν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες και θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης.

Η ημερομηνία της λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής για τη δράση αυτή είναι 29η/02/2024 και ώρα 15:00, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται μεταξύ 80.000€  και 400.000€. Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 160.000.000€, ενώ 124.800.000€ είναι για τις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες, όπως και αυτής της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και του Βόρειου Αιγαίο, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Κρήτης, της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιόνιων Νησιών, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Το ποσό να επισημάνουμε ανέρχεται σε 35.200.000€ για τις Περιφέρειες σε Μετάβαση, όπως της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου.

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή σεισμόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά (σύμφωνα με το Παράρτημα Χ) ή / και επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Η δράση αυτή αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΜμΕ, οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στην δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Η ημερομηνία της λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής είναι η 29η/02 και ώρα 15:00, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων κυμένεται μεταξύ 30.000€ και 400.000€. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 190.000.000€, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Αξίζει να τονίσουμε πως 41.800.000€ είναι για τις Περιφέρειες σε μετάβαση (Αττικής και Νοτίου Αιγαίου δηλαδή) και 148.200.000€ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος). Τα “χαρακτηριστικά” (ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης και τα ποσοστά επιχορήγησης) είναι τα ίδια με αυτά που σχετίζονται με το αντίστοιχο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ίδρυσης και της λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας για περισσότερες λεπτομέρειες. 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 282 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.