Σάββατο, 4η Μαίου 2024  2:08 πμ
 
wm small
Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 18:42

Οι ΑΦΑΝΕΙΑ με σύνθημα #endfemicide κυκλοφόρησαν το "Κι αν είχαν φωνή", κομμάτι "γροθιά στο στομάχι"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι Θεσσαλονικείς Αφάνεια συστήθηκαν στο κοινό περίπου ένα χρόνο πριν με την κυκλοφορία του debut album τους “Μακριά Απ’ Τον Κόσμο”. Ο δίσκος επικεντρώνεται στο μεταφυσικό και το παράδοξο της ανθρώπινης ύπαρξης με έντονο λυρισμό και χρήση μεταφορικού λόγου. Στη νέα τους κυκλοφορία, αυτή του single “Κι αν είχαν φωνή”, διατηρούν το χαρακτηριστικό λυρικό στοιχείο στο στιχουργικό μέρος, θίγοντας αυτή τη φορά ένα πραγματικό κοινωνικό φαινόμενο. Ακούγοντας το κομμάτι και διαβάζοντας την περιγραφή στο τέλος του lyric video, τα θύματα των γυναικοκτονιών παρουσιάζονται ως πνεύματα. Πνεύματα που με τον αέρα των κινήσεών του διατηρούν τις κραυγές των θυτών στο αστικό τοπίο. Κραυγές που μόνο τα στόματα όλων μας που κατά τύχη επιβιώνουμε (ναι, επιβιώνουμε, δεν ζούμε) και ξυπνάμε το επόμενο πρωί μπορούμε να παύσουμε. Αυτών χαίρουμε ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και αγνοούμε τα <<καβγαδάκια>> απ’ τον τρίτο, των <<Ε πού να μπλέκουμε τώρα>> και των <<Έλα μωρέ, δε είναι τίποτα>>. Μόνο τότε θα τρίξουμε μαζικά τα δόντια στον παγκόσμιο αυτό πρόβλημα. Όταν κοιτάξουμε το τέρας κατάματα. Ένα τέρας που θρέφεται ακατάπαυστα στον δρόμο, τα καφενεία, τα τηλεοπτικά πάνελ, τα social media. Ένα τέρας που εν ολίγοις θρέφεται από παντού και την τροφοδοσία του πρέπει να σταματήσουμε. Εμείς.

Μέχρι τα αυτονόητα να γίνουν καθολικά και το #endfemicide να είναι ανάμνηση. Μέχρι το πρότυπο του άντρα να διακατέχεται από σεβασμό κι όχι από ματσίλα. Μέχρι καμιά να μην φοβάται να κυκλοφορήσει μόνη στον δρόμο ή να γυρίσει στο σπίτι, ούτε να διπλοτσεκάρει πίσω της σε κάθε σοκάκι. Μέχρι να μην λείπουν άλλες δολοφονημένες. Μέχρι τότε έχουμε πολύ δρόμο. Και μέχρι τότε τοποθετήσεις στον χώρο της τέχνης, και κατ’ επέκταση κάθε χώρο, σαν αυτή των Αφάνεια πηγαίνουν το κίνημα και την κοινωνία ένα βήμα μπροστά. 

<<Κι αν είχαν φωνή>>

Lyric Video:

Spotify: https://open.spotify.com/album/2auNIdOEdIxmoPunqmFPQa?si=wWZc92ajTsGuhbRicttUdw

ΑΦΑΝΕΙΑ

Οι καταβολές των ΑΦΑΝΕΙΑ βρίσκονται μεταξύ των δεσμών της πραγματικότητας και της γοητευτικής ιδιοσυγκρασίας του μεταφυσικού. Θεματολογίες όπως ο θάνατος, η ανθρώπινη υπέρβαση και ο καθημερινός αγώνας, γίνονται μονοπάτια για μια εσωτερική εξερεύνηση, καθρεπτίζοντας τις πιο άσχημες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, στο βωμό της αναζήτησης ενός αληθινού νοήματος σε έναν κόσμο χωρίς νόημα.

Το εκφραστικό εργαλείο αυτής της ατελείωτης αναζήτησης, ονομάστηκε ΑΦΑΝΕΙΑ, ένα κουαρτέτο που σκάβει στα σκοτεινά έγκατα του νου, μεταφράζοντας το υποσυνείδητο σε ποίηση του θανάτου. Μουσικά αδέσμευτοι σε είδη και κανονικότητες, οι ΑΦΑΝΕΙΑ ντύνουν τους "μηδενιστικούς" τους στίχους με art κιθάρες και αρμονία που αιωρείται, υπνωτικά γεμίσματα στα drums και σεισμογενείς γραμμές στο μπάσο, εστιάζοντας σε μια ισορροπημένη ενορχήστρωση που αποσκοπεί στη δημιουργία ηχητικών μαζών που πολυμερίζουν τη σωματικότητα του ήχου με τη συναισθηματική φόρτιση. Τα progressive στοιχεία δε λείπουν, παρόλα αυτά τα μέλη του σχήματος νιώθουν το προϊόν τους σαν μια επέκταση της doom/heavy rock/ black metal παράδοσης που είναι αναμφισβήτητα παρούσα στην ελληνική σκηνή.

You can contact and support ΑΦΑΝΕΙΑ using the links below

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090251198419

Instagram: https://www.instagram.com/afaneia_official/?hl=el

YouTube: https://www.youtube.com/@afaniaofficial

Spotify: https://open.spotify.com/artist/6zSD3NaLswehbxvcSyv1qs?si=3c3Fwod3TBm6yeXVpWTz9g

Διαβάστηκε 234 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 18:48
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία