Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:44 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 12:40

Ποιες αλλαγές μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια έχει χτυπήσει οικονομικά τα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το άγχος για το αν ο οικογενειακός προϋπολογισμός μειωθεί και άλλο  τον επόμενο μήνα είναι πλέον καθημερινό. Μέσα σε αυτή την οικονομική δίνη, πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να βρουν λύσεις απεξάρτησης από τα καύσιμα και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Παρακάτω θα δούμε μερικές επιλογές που μπορούν να  συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση στην μείωση των μηνιαίων εξόδων μιας οικογένειας ή επιχείρησης.

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αντικαταστήσει τα φωτιστικά https://desikos.gr/el/fotistika-toixou του στο σπίτι με οικονομικούς λαμπτήρες led, οι οποίοι είναι πολύ πιο αποδοτικοί από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Μπορεί με αυτή την αλλαγή να βγει κερδισμένος  καταναλώνοντας 75% λιγότερη ενέργεια για τον νυχτερινό φωτισμό στο σπίτι. Επίσης, οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες μπορούν να διαρκέσουν 25 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς, ακόμα και του φθορίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεχόμενη ανάγκη αντικατάστασης, μειώνοντας έτσι περεταίρω τη σπατάλη.

Κάτι άλλο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανάλωση ενέργειας είναι η μεγιστοποίηση της χρήσης του φυσικού φωτισμού, η οποία μπορεί να μειώσει την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε μεγαλύτερα παράθυρα ή μπαλκονόπορτες και να χρησιμοποιήσετε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες για να αφήνουν το φυσικό φως να διέρχεται στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο αφήνετε και τον ήλιο να ζεστάνει τους χώρους σας, μειώνοντας παράλληλα και την χρήση συστήματος θέρμανσης και δημιουργώντας ένα άνετο και υγιές περιβάλλον.

Πέρα από τον φωτισμό LED, πολλές άλλες στρατηγικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αντικατάσταση κλιματιστικών, ειδικά σε μικρούς χώρους, μπορεί να γίνει άνετα με την χρήση ενός  ανεμιστήρα οροφής https://desikos.gr/el/ikiakos-exoplismos/thermansi-psixi/anemistires/anemistires-orofis . Οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες οι οποίοι διατίθενται στο εμπόριο καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα κλασικά κλιματιστικά. Επιπλέον, διευκολύνουν την κυκλοφορία του αέρα και κάνουν το δωμάτιο πιο δροσερό το καλοκαίρι (επιτρέποντας στα κλιματιστικά να μην λειτουργούν συνεχόμενα σε χαμηλή θερμοκρασία) και παράλληλα κατανέμουν ομοιόμορφα τον ζεστό αέρα το χειμώνα (μειώνοντας τις απαιτήσεις θέρμανσης). Αυτή η διπλή λειτουργία των ανεμιστήρων οροφής τους καθιστά ένα σημαντικό και φθηνό μέσο για την ενεργειακή απόδοση όλο το χρόνο.

Η εγκατάσταση ενός έξυπνου θερμοστάτη μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης και ψύξης. Αυτές οι συσκευές επειδή έχουν ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, μαθαίνουν τις προτιμήσεις σας, προσαρμόζοντας αυτόματα τη θερμοκρασία για εξοικονόμηση ενέργειας όταν λείπετε ή κοιμάστε.

Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ μπορεί να μειώσει δραστικά τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Μπορεί η αρχική επένδυση να είναι μεγάλη, όμως η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι σημαντικά.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας.  Η σωστή μόνωση σε τοίχους, ταράτσα, σκεπή και κουφώματα μπορεί να αποτρέψει την απώλεια θερμότητας το χειμώνα και να διατηρήσει το σπίτι σας πιο δροσερό το καλοκαίρι, μειώνοντας την ανάγκη για θέρμανση και κλιματισμό. Η αντικατάσταση παλαιών παραθύρων με καινούρια, πιο ενεργειακά, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σπιτιού σας, μειώνοντας την ανάγκη για θέρμανση και ψύξη.

Η τοποθέτηση ηλιακού για ζεστό νερό είναι πλέον κάτι συνηθισμένο. Πέρα από τον ηλιακό θερμοσίφωνα υπάρχει πλέον και η δυνατότητα θέρμανσης με ηλιακούς συλλέκτες που διοχετεύουν το ζεστό νερό στα σώματα του σπιτιού. Η μείωση της χρήσης νερού εξοικονομεί επίσης ηλεκτρική ενέργεια, ειδικά στη χρήση του ζεστού.

Έξυπνες συσκευές όπως η τοποθέτηση μπαταριών ντους χαμηλής ροής, η διόρθωση διαρροών και η χρήση ενεργειακών, ηλεκτρικών συσκευών μπορεί να κάνει την διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας.

Τέλος, μπορείτε να έχετε και σύμμαχο την φύση στην προσπάθεια σας να εξοικονομήσετε ενέργεια. Η στρατηγική φύτευση δέντρων γύρω από το σπίτι θα μπορούσε να προσφέρει σκιά το καλοκαίρι και προστασία από τους βοριάδες του χειμώνα, μειώνοντας έτσι τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης.

Διαβάστηκε 375 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.