Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  9:40 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 10:33

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών

στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν των Εκπαιδευτικών

Τους «Τρεῖς Μεγίστους Φωστῆρες τῆς Τρισηλίου Θεότητος», τον Μέγα Βασίλειο, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, τους προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας την  Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024.

Το πρωί στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των Εκπαιδευτικών και εψάλλει Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως όλων των κεκοιμημένων Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος, στο σύντομο μήνυμά του, τόνισε ότι: «η τέλεση της Αρτοκλασίας είναι άλλη μία εκδήλωση αγάπης, τιμής και σεβασμού προς το τεράστιο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αφού έχουν στα χέρια τους την ελπίδα του τόπου μας, τα παιδιά μας και αγωνίζονται καθημερινά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους, όχι μόνο να προσφέρουν γνώσεις, αλλά να προσφέρουν την παιδεία και να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητος και ενός χαρακτήρα, ο οποίος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιτυχή παρουσία αυτών των παιδιών μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Παράλληλα θα τελέσουμε επιμνημόσυνη δέηση για όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν αναπαυτεί και οι ψυχές τους αναπαύονται στον ουρανό, η μνήμη τους όμως διατηρείται ζωντανή, αφού ο καθένας από εμάς, ανάμεσα στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του, θυμάται τους δασκάλους και τους καθηγητές του».

Αμέσως μετά, εντός του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για δύο καταξιωμένους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την κ. Φωτεινή Καβάγια και τον κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο αντίστοιχα.

Για την εκπαιδευτική προσφορά και την προσωπικότητα της κ. Καβάγια μίλησε η Δασκάλα κ. Δημόκλεια Μπούρου, ενώ για το έργο και το πρόσωπο του κ. Δημόπουλου μίλησε ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Μπίμπος.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός απένειμε στους δύο εκπαιδευτικούς την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση, τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την παρουσίαση και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσολογγίου, Αρχιμ. Αναστάσιος Καντάνης.

Το απόγευμα της Τρίτης, στο Αγρίνιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των συνταξιούχων εκπαιδευτικών, της κ. Μαρίας Κοντόβα – Λαπατά, Εκπαιδευτικού της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της κ. Ουρανίας Λανάρα, Εκπαιδευτικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για το πρόσωπο και την εκπαιδευτική προσφορά της κ. Λαπατά μίλησε η Καθηγήτρια κ. Σοφία Παπακωνσταντίνου – Τσιχριντζή, ενώ το πολυσχιδές έργο και την προσωπικότητα της κ. Λανάρα παρουσίασε η Καθηγήτρια κ. Ελένη Μούρτη – Μαλαίνου.

Ο Σεβασμιώτατος απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση, τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως και στη συνέχεια η Βυζαντινή Χορωδία Αγρινίου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέα Λανάρα απέδωσε εξαιρετικά εκκλησιαστικούς ύμνους και άσματα της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγρινίου, Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης.

Κλείνοντας και τις δύο εκδηλώσεις ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ανέφερε ότι «η Εκκλησία συνεχίζει να τιμά τους Αγίους της και να τους συνδέει με την κοινωνική, την εκπαιδευτική και την ιεραποστολική ζωή αυτού του τόπου. Είναι ζυμωμένο με την παράδοσή μας, να έχουν οι εκπαιδευτικοί τους προστάτες Αγίους τους. Είναι κάτι που ξεχωρίζει την πατρίδα μας από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη κυρίως και προπάντων στους λειτουργούς της παιδείας».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος εξήγησε το σκεπτικό αυτών των εκδηλώσεων, λέγοντας ότι «αποφασίσαμε να καθιερώσουμε έναν νέο θεσμό, τόσο στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου όσο και στην πόλη του Αγρινίου, να τιμούμε δύο εκπαιδευτικούς σε κάθε πόλη, που υπηρέτησαν στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι ευλογία Θεού να τιμάς αυτούς που τίμησαν με τη ζωή τους τον χώρο στον οποίο αφιερώθηκαν. Οι ίδιοι δεν έχουν ανάγκη αυτή την τιμή. Έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση του ανθρώπων. Έχει καταγραφεί η προσφορά τους μέσα στο βιβλίο της ιστορίας και έχει αποτυπωθεί το πέρασμά τους στις καρδιές του ανθρώπων και στις ψυχές όσων τους γνώρισαν». Επίσης αναφέρθηκε ξεχωριστά στον καθένα από τους τιμηθέντες και μίλησε για την προσωπικότητα και το έργο τους.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι η σειρά αυτή των τιμητικών διακρίσεων είναι το ελάχιστο “ευχαριστώ” που ως τοπική Εκκλησία λέμε για την προσφορά τους στον τόπο μας. Υπογράμμισε τέλος, ότι «το έργο του εκπαιδευτικού δεν είναι μόνο να προσφέρει γνώσεις,  αλλά να συμβάλει στην διαμόρφωση ήθους και ολοκληρωμένης προσωπικότητος του ανθρώπου. Για αυτό η σχέση παιδαγωγού και μαθητού δεν είναι άψυχη και απρόσωπη, αλλά μια σχέση πνευματική και ιερή, μια σχέση καρδιάς και ζωής.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συγγενείς και φίλοι των τιμηθέντων και πλήθος κόσμου.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/F1UXZtcHN57nUgRf7

Διαβάστηκε 173 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.