Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:15 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 09:53

«Άκτιο – Αμβρακία»: Δρόμος για την ανάπτυξη – Σήμερα τα εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Σήμερα τα εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό για το νέο τμήμα του δρόμου Άκτιο – Αμβρακία, ένας δρόμος για την ανάπτυξη όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Θ. Κασόλας
Το Υπουργείο να προχωρήσει και τα αντιπλημμυρικά, ζητά ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Θ. Κασόλας
Η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου έστω και μετά από 14 χρόνια δίνει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή της Βόνιτσας και αντικαθιστά ένα οδικό δίκτυο  «καρμανιόλα»  

Η παράδοση του εναπομείναντος τμήματος του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία φέρνει χαμόγελα στην περιοχή, έστω και αν ολόκληρος ο δρόμος θα έπρεπε να είχε παραδοθεί χρόνια πριν.

Ο γενικός κανόνας για νέες οδικές συνδέσεις είναι πως στις περιοχές που συνδέει φέρνει ανάπτυξη, πόσο μάλλον όταν αυτός ο δρόμος ανήκει στο Ελληνικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο «Α52» και συνδέει απευθείας την Ιόνια Οδό με το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Η ολοκλήρωση του δρόμου αυτού και η απόδοσή του στους πολίτες φέρει αναπτυξιακό πρόσημο για την Αιτωλοακαρνανία και κυρίως για το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, ενώ εκτός από την αλλαγή και την αναβάθμιση του οδικού χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας, το νέο τμήμα του δρόμου θα μειώσει τα ατυχήματα στο υφιστάμενο δρόμο, Στάνος, Αμφιλοχία, Σπάρτο, Λουτράκι, Δρυμός, Παλιάμπελα, Βόνιτσα, όπου για δεκαετίες αποτελούσε δρόμο καρμανιόλα.

Η κυκλοφορία πλέον από το νέο τμήμα του δρόμου θα σημάνει αυτόματα τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, όπως επίσης και την βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος της Βόνιτσας, όπως επίσης και περιοχών όπως η Στάνος, το Σπάρτο και τα Παλιάμπελα, που συνεπάγεται με τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας των κατοίκων περιοχών αυτών, λόγω της εκτροπής της «βαριάς» κυκλοφορίας και της αποσυμφόρησης του υπάρχοντος οδικού δικτύου.

Ως προς το τεχνικό κομμάτι το συνολικό έργο περιλαμβάνει εκτός των άλλων και δύο μεγάλες κοιλαδογέφυρες περίπου 200 μέτρων εκάστη, έργα που θεωρούνται δύσκολα ως προς την κατασκευή τους.

Ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Θανάσης Κασόλας μιλώντας στη «Σ» με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό για το νέο τμήμα του δρόμου Άκτιο – Αμβρακία που θα ωφελήσει περισσότερο την περιοχή της Βόνιτσας επεσήμανε:

«Ο νέος δρόμος αποτελεί από μόνος του θετικό γεγονός. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, θα μειώσει τις αποστάσεις, ενώ κάθε νέος δρόμος μόνο θετικό γεγονός είναι. Δεν μειώνει τις περιοχές απ’ όπου διέρχεται, απεναντίας μάλιστα. Ο νέος αυτός δρόμος ασφαλώς και θα φέρει και νέους επισκέπτες στη Βόνιτσα και σε όλη την περιοχή και αυτό μόνο καλό είναι. Υπάρχουν και κόμβοι που επιτρέπουν στους οδηγούς που κινούνται στην Αμβρακία Οδό να εισέλθουν στη Βόνιτσα και στο Δήμο μας και αυτό φυσικά και παίζει σημαντικό ρόλο».

Ο κ. Κασόλας την ίδια στιγμή στάθηκε και στα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν λόγω του νέου δρόμου τονίζοντας πως ο Δήμος θα πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Συγκεκριμένα επί του θέματος ο κ. Κασόλας ανέφερε: «τα αντιπλημμυρικά έργα είναι καθαρά θέμα του Υπουργείου Υποδομών. Εμείς ως Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας πρέπει να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Θεωρώ πως πρέπει να βγει μια εργολαβία σκούπα για τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Όταν ο δρόμος δημιουργεί προβλήματα απορροής πρέπει να γίνουν κάποια αποστραγγιστικά έργα με μελέτη του Υπουργείου, το οποίο μπορεί να κάνει τα έργα αυτά ή με εκ νέου δημοπράτηση ή με συμπληρωματική σύμβαση. Ανάλογα τι θα κρίνει ως κατάλληλη επιλογή και κυρίως ως σύντομη, αλλά σωστά στοχευμένη. Προβλήματα υπάρχουν στα Παλιάμπελα, στην περιοχή του Δρυμού, αλλά σε άλλο τμήμα της περιοχής στο δρόμο Βόνιτσα – Λευκάδα. Συνήθως όταν γίνεται κάποιο μεγάλο δημόσιο έργο αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μελέτες που δημοπρατήθηκαν το 2010».

Σε κάθε περίπτωση η… δυσάρεστη εμπειρία από την έλλειψη των αντιπλημμυρικών κατά μήκος της Ιόνιας Οδού δείχνει ότι το Υπουργείο Υποδομών έχει μια τεράστια εκκρεμότητα σε πολλές περιοχές, όπου κατασκευάστηκαν νέοι αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι μαζί με πληθώρα θετικών ωφελημάτων έφεραν και τη «σκιά» της προβληματικής αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παρουσία Μητσοτάκη σήμερα η παράδοση του δρόμου

Σήμερα, Τετάρτη 31/1/2024 στις 11.30 το πρωί, παρόντος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει η εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παράδοση του έργου του Νέου Οδικού Άξονα «Άκτιο – Αμβρακία»,  ωστόσο προηγουμένως ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί και στην περιοχή του Βάλτου.

Το «παρών» θα δώσουν ακόμη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy & Metals Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Πριν την εκδήλωση ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας, Σάκη Τορουνίδη, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του έργου «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» στην Αλευράδα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τους πολίτες στη Βόνιτσα στις 13:00 το μεσημέρι στο καφέ «Barcode» (παραλία).

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 150 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.