Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  1:31 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 14:58

Ετήσια έρευνα για το εισόδημα & τις δαπάνες διαβίωσης νοικοκυριών 2023

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ετήσια έρευνα για το εισόδημα & τις δαπάνες διαβίωσης νοικοκυριών 2023 

Email Image

 

Η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών 2023 (12η κατά σειρά) διεξήχθη υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολύμηνη κρίση ακρίβειας. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί το 2024. Πέρα από τις χαμηλές προσδοκίες που δημιουργεί η πληθωριστική κρίση, οι βασικές αρνητικές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά με βάση τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι οι εξής:

·     Διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και των νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα.

·     Μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των νοικοκυριών

·     Αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Βασικό συμπέρασμα

 

Η ακρίβεια οδήγησε σε διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 

Κύρια ευρύματα

Για 6 στα 10 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημά επαρκεί για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά)

 

Οι αυξήσεις των τιμών στα είδη διατροφής έχουν επηρεάσει αρνητικά το εισόδημα του 72,7% των νοικοκυριών

 

Ως καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακρίβειας το 66,6% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων, το 51,3% τον έλεγχο των τιμών/αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και το 47,2% την μείωση των φόρων και τελών.

 

 

social icon

social icon

social icon

 

Διαβάστηκε 226 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.