Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  6:28 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 21:04

Τσιγαρίδες και Σούπα Τραχανά | Γεύσεις Παλιάς Ελλάδας (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο γραφικό χωριό Φυτείες της Αιτωλοακαρνανίας, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και η παράδοση ζει παράλληλα με το σύγχρονο, συναντήσαμε την κυρία Λαμπρινή. Μας υποδέχθηκε με ένα χαμόγελο και αντιληφθήκαμε ότι η συνάντηση αυτή θα ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο, μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε την αγνή ομορφιά της ζωής στα χωριά του παρελθόντος.

Η Λαμπρινή, φροντίζοντας να μας εκπλήξει με τις γαστρονομικές τέχνες της, πρότεινε να μας ετοιμάσει έναν παραδοσιακό μεζέ, ένα αυθεντικό κομμάτι ιστορίας από τον κόσμο των παλιών. Μιλώντας με πάθος για τα Χριστούγεννα της παλιάς εποχής, όταν το χωριό ζούσε με τον ρυθμό των εποχών και της φύσης, μας ανέπτυξε τον πλούτο των εμπειριών της.

Στο παρελθόν, κάθε οικογένεια του χωριού είχε ένα γουρούνι, και τα Χριστούγεννα ήταν αφορμή για να ενώνονται και να δημιουργούν κομμάτια μοναδικής γαστρονομικής τέχνης. Τα κομματάκια κρέατος, με λίπος γουρουνιού, μεταμορφωνόταν σε τσιγαρίδες, που αποτελούσαν πηγή ζεστασιάς και γεύσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η διαδικασία αποθήκευσης μέσα σε λίπος εξασφάλιζε την διατήρηση του φαγητού, αφού τα παλιά χρόνια δεν γνώριζαν ηλεκτρικό ρεύμα και ψυγεία.

Καθώς η Λαμπρινή εργαζόταν ενώ μας μιλούσε, δημιούργησε μπροστά μας αυτές τις παραδοσιακές τσιγαρίδες, ένα αυθεντικό κομμάτι της κουλτούρας του χωριού. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της, μας πρόσφερε επίσης μια σούπα τραχανά με τις τσιγαρίδες, ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελεί έκφραση της γαστρονομικής τέχνης της περιοχής.

Η κυρία Λαμπρινή, με το πάθος της για τη διατήρηση της παράδοσης, μας αποκάλυψε ότι στο χωριό προσπαθούν να αναβιώσουν τον παλιό τρόπο ζωής. Τα Χριστούγεννα, η πλατεία του χωριού θα γεμίσει ξανά με τη μαγεία του παρελθόντος, καθώς αναβιώνουν το έθιμο των τσιγαρίδων. Αυτή η συνάντηση ήταν περισσότερο από μια γαστρονομική εμπειρία, ήταν ένα ταξίδι στην καρδιά της παράδοσης και της αγάπης για την ιστορία που ζει αναλλοίωτη στα χωριά της Ελλάδας.

 

 

Διαβάστηκε 402 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιανουαρίου 2024 20:21
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis