Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  8:28 πμ
 
wm small
Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 18:37

Οι τιμές στα βασικά αγροτικά προϊόντα – Πως διαμορφώθηκα το 2023

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι πρώτες εκτιμήσεις των δεικτών γεωργικών τιμών για το 2023 υποδεικνύουν μια μετατόπιση από τις απότομες αυξήσεις τιμών που χαρακτήρισαν το 2021 και το 2022.

Το 2023, η μέση τιμή των γεωργικών αγαθών συνολικά (παραγωγή) στην EE αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές) μειώθηκε κατά 5%.

Η μέτρια συνολική αύξηση της τιμής των γεωργικών αγαθών στο σύνολό της αντανακλά τις αντιθέσεις μεταξύ των επιμέρους προϊόντων.

Ενώ σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν για το ελαιόλαδο (54%), τις πατάτες συμπεριλαμβανομένων των πατατόσπορων (23%), των χοίρων (22%) και των αυγών (20%), σημαντική μείωση (26%) καταγράφηκε στα δημητριακά (άθροισμα που καλύπτει το σιτάρι, το κριθάρι, τον αραβόσιτο, τη σίκαλη και τη βρώμη καθώς και άλλα είδη δημητριακών).

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκε κατά 23% και εκείνη των ενεργειακών λιπαντικών μειώθηκε κατά 12%.

Από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των φυτοφαρμάκων αυξήθηκε κατά 9%, όπως και οι σπόροι και το φυτικό απόθεμα.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για τη γεωργία που δημοσίευσε η Eurostat.

Οι τιμές της πατάτας αυξήθηκαν σε 24 χώρες της ΕΕ

Μια εκτεταμένη ξηρασία το 2023 επηρέασε τα επίπεδα παραγωγής ορισμένων καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των πατατών. Αυτό με τη σειρά του επηρέασε τις τιμές, την αύξηση της πατάτας σε 24 χώρες της ΕΕ. Οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα στη Γερμανία (49%), τη Σλοβακία (48%) και την Κροατία (44%). Μείωση καταγράφηκε σε τρεις χώρες: Βέλγιο (-18%), Κύπρο (-14%) και Αυστρία (-4%).

Οι τιμές των λιπασμάτων μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

Οι τιμές των λιπασμάτων το 2023 ήταν χαμηλότερες από ό,τι το 2022 σε 22 χώρες της ΕΕ (από 26 με διαθέσιμα στοιχεία). Οι τιμές μειώθηκαν ταχύτερα στο Λουξεμβούργο (-46%), τη Σουηδία (-41%) και τη Φινλανδία (-39%). Αντίθετα, οι τιμές ήταν υψηλότερες στην Κύπρο (14%), στη Μάλτα (9%), στην Ελλάδα (6%) και στη Ρουμανία (3%).

Διαβάστηκε 291 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία