Δευτέρα, 13η Μαίου 2024  4:05 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 19:35

Βιώσιμες και ανταγωνιστικές αλυσίδες αξίας για φρούτα και λαχανικά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα αποτελέσματα του έργου Horizon 2020 Innovation Action CO-FRESH, που πλησιάζει στο τέλος του.

Ο κύριος στόχος  του  CO-FRESH  είναι ο (επανα)σχεδιασμός και η πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων συστημικών προσεγγίσεων στις αλυσίδες αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων για την κλιμάκωση αυτής της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτές οι καινοτόμες προσεγγίσεις θα βελτιώσουν την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική απόδοση/αποτελεσματικότητα αυτών των αλυσίδων αξίας, μέσω της έξυπνης ενσωμάτωσης τεχνολογικών, κοινωνικών, οργανωτικών, διαχειριστικών και θεσμικών καινοτομιών. όλα αυτά χρησιμεύουν για να γίνουν πιο βιώσιμα.

Τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων αντιμετωπίζουν συστημικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν μη ικανοποιητικά αποτελέσματα για την υγεία, τη διατροφή και το περιβάλλον, καθώς και αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, ο αγροδιατροφικός τομέας αντιμετωπίζει προκλήσεις που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, την ταχεία τεχνολογική καινοτομία και τις νέες απαιτήσεις για πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με ολοκληρωμένο τρόπο, είναι απαραίτητη μια συστημική προσέγγιση, σε συνδυασμό με την εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών, με στόχο τον επανασχεδιασμό πιο ανταγωνιστικών και βιώσιμων αλυσίδων αξίας παγκοσμίως.

Το έργο CO-FRESH παρείχε τεχνικές, εργαλεία και γνώσεις σχετικά με το πώς να γίνουν οι αλυσίδες αξίας των αγροδιατροφών πιο βιώσιμες από περιβαλλοντική άποψη, κοινωνικοοικονομικά ισορροπημένες και ανταγωνιστικές.

Το έργο εφαρμόζει τεχνολογικές και μη τεχνολογικές καινοτομίες σε επτά πιλοτικές αλυσίδες αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων για να ελέγξει πώς μπορεί να βελτιωθεί ο συνδυασμός τεχνολογικών και μη τεχνολογικών καινοτομιών σε διάφορα επίπεδα και βήματα (από τον αγρότη και την επεξεργασία τροφίμων έως τον καταναλωτή), παρέχοντας περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη από την άποψη της βιωσιμότητας.

Τα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν:

⇒ Κατάλογο προσδιορισμένων βιώσιμων, καινοτόμων και ανταγωνιστικών αλυσίδων αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων – απογραφή 100+ αλυσίδων αξίας και τα γενικά χαρακτηριστικά τους, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων καινοτομιών προσανατολισμένων στη βιωσιμότητα που εφαρμόζονται σε αυτές τις αλυσίδες αξίας, καθώς και διάφορα μοντέλα συνεργασίας.

⇒ Περιγραφή όλων των καινοτομιών και κατηγοριοποίησή τους σε 6 τύπους:

  • Εφαρμογή νέων γεωργικών τεχνικών και τεχνολογιών (όπως Ολοκληρωμένη Διαχείριση Προστασίας Καλλιεργειών, έξυπνα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, πρακτικές διατήρησης της βιοποικιλότητας κ.λπ.)
  • Εφαρμογή νέων προϊόντων διατροφής για μια πιο υγιεινή διατροφή
  • Εφαρμογή νέων συστημάτων συσκευασίας τροφίμων
  • Οργάνωση της αλυσίδας αξίας για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων και την αξιοποίηση των υπολειμματικών ροών
  • Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εποχικών εργαζομένων
  • Συντόμευση της αλυσίδας αξίας/Ένωση παραγωγών και καταναλωτών.

⇒ Χαρτοφυλάκιο καινοτόμων, βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρηματικών μοντέλων – 20 καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα σε αλυσίδες αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων που επιλέχθηκαν από 100+ αλυσίδες αξίας που έχουν χαρτογραφηθεί στο πλαίσιο του έργου. Αυτά περιλαμβάνουν επιχειρηματικά μοντέλα που ενισχύουν τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων και περιλαμβάνουν οργανώσεις παραγωγών, οικογενειακές επιχειρήσεις και ΜΜΕ.

⇒ Επτά περιπτώσεις πιλότων - Εφαρμογή 19 καινοτομιών (τεχνολογικών και μη) που δημιουργήθηκαν από κοινού για να βοηθήσει τον αγροδιατροφικό τομέα να ξεκλειδώσει πλήρως τις δυνατότητές του για την επίτευξη οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την προώθηση της συνεργασίας. Οι καινοτόμες λύσεις υλοποιούνται αυτή τη στιγμή σε αντίστοιχα πιλοτικά. Τα αποτελέσματα θα διαδοθούν τους τελευταίους μήνες του έργου (ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2024).

⇒ Δραστηριότητες δικτύωσης και κοινή σύντομη πολιτική – για να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη

Διαβάστηκε 259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία