Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:28 πμ
 
wm small
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 09:53

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 129η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Η έννοια Κράτος είναι έννοια νομική, η έννοια Έθνος είναι πολιτιστική και η έννοια Χώρα είναι γεωγραφική.

- Χρειάζεται να ανέβεις πολύ ψηλά για να καταλάβεις πόσο μικρός είσαι. (το είπε ο άνθρωπος που έκανε ελεύθερη πτώση απο την στρατόσφαιρα στο τέλος του 2013).

- Οι νότιοι Αλβανοί, οι Τόσκηδες, απο τους οποίους κατάγονται και οι Έλληνες Αρβανίτες, είναι μιά πανσπερμία λαών, ανάμεσα στους οποίους ασφαλώς υπάρχουν και "γνήσιοι" απόγονοι των αρχαίων ελλήνων, που κατοικούσαν στις ελληνικές αποικίες της Ιλλυρίας.

- Τους Μωαμεθανούς Αλβανούς κάποιοι εδω στην Ελλάδα τους ονόμασαν κάποτε Τουρκαλβανούς.

- Ο εθνικός ήρωας των Αλβανών, ο Σκερντέπεης, ήταν ο Γεώργιος Καστριώτης. Ήταν ένας Αλβανός, που είχε πατέρα Έλληνα και μητέρα Σερβίδα.

- Καθώς και αντίστροφα: οι Μποτσαραίοι, οι Τζαβελαίοι, ο Μιαούλης, ο Κατσώνης, η Μπουμπουλίνα και άλλοι ακόμα ήρωες της Ελληνικής επανάστασης ήταν Αρβανίτες. Το πρώτο Ελληνοαλβανικό λεξικό το έγραψε ο Μάρκος Μπότσαρης.

- Οι Λιάπηδες και οι Τσάμηδες είναι παρακλάδια των Τόσκηδων. Και τα επώνυμα: Γκέκας, Γκίκας, Τόσκος, Λιάπης, Τιάμης, Αρβανίτης. Αρβανιτάκης. Αρβανιτίδης, Αρβανιτόπουλος κ.α. έχουν Έλληνες Αλβανικής καταγωγής.

- Η Βόρεια Ήπειρος με τη συμφωνία της Κέρκυρας τον Μαϊο του 1914 ανακυρύχτηκε αυτόνομη επαρχία, υπό την επικυριαρχία της Αλβανίας και το καθεστώς αυτοί δεν έχει αρθεί μέχρι τις μέρες μας (2014).

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

 

 

Διαβάστηκε 287 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 20:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!

Στην ίδια κατηγορία