Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  11:26 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 19:39

Με θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η «Γιορτή Μελιού & Γεωργικών Προϊόντων» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναγία Βλαχερνών» Ελαιόφυτο - Τριαντέϊκα - Νεο Μπαμπαλιό ο τριήμερος εορτασμός για την Αγία Αικατερίνη που περιελάμβανε 1) Σεμινάριο Α' Βοηθειών απο τους Διασώστες Μεσολογγίου στις 19/11 και 2) «Γιορτή Μελιού & Γεωργικών Προϊόντων + Έκθεση Εικαστικών & Φωτογραφίας» στο Ελαιόφυτο Αγρινίου με μεγάλη επιτυχία το Σ/Κ 25-26/11/2023. Η Χρύσα Σπαή βρέθηκε εκεί μίλησε με εκπροσώπους του συλλόγου αλλά και με εκθέτες προϊόντων για τους αναγνώστες μας.
παναγια βλαχερνων 26
Το Δ.Σ. το Συλλόγου

 

Η γραμματέας του Συλλόγου κα Φωτεινή Αλιγιάννη μας δήλωσε: Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2014 και από τότε συνεχώς δραστηριοποιείται σε διάφορα αντικείμενα. Ήμασταν λίγο αδρανείς την περίοδο του Κορωνοϊού όπως όλοι, αλλά τώρα συνεχίζουμε δυναμικά μπορώ να πω.

Πόσα ενεργά μέλη έχει;

Ενεργά μέλη που μπορούμε να είμαστε στις εκδηλώσεις του συλλόγου είμαστε γύρω στα 100 άτομα.

Τι άλλα; Τι εκδηλώσεις είναι αυτές που οργανώνει ο Σύλλογός σας;

Ξεκινάμε από το χορευτικό τμήμα το παιδικό, το εφηβικό και των ενηλίκων. Φέτος είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση καθότι ένας αξιόλογος νέος του χωριού που ονομάζεται Μπισμπίκης Θεοφάνης, προσφέρθηκε αφιλοκερδώς και μας κάνει μαθήματα Kick Boxing και γυμναστικής ενδυνάμωσης. Aυτή τη στιγμή έχουμε 4 τμήματα με παιδιά και είναι πάρα πολύ, πάρα πολύ καλό και για τον σύλλογό μας. Έτσι αυτό ζωντανεύει ακόμη περισσότερο και ενισχύει την προσπάθεια μας να γίνει μια καλή γνωριμία με το σύλλογο, μια καλή σύσφιξη μεταξύ των μελών. Δουλεύουμε όλοι μαζί σαν σύλλογος. Εμείς απλά είμαστε εδώ εκπρόσωποι γιατί πρέπει να υπάρχουν κάποιοι εκπρόσωποι. Ένας πρόεδρος, ένας ταμίας, ένας γραμματέας, κάποια μέλη, αλλά χωρίς όλους τους άλλους δεν θα υπήρχε τίποτα, δεν θα ήμασταν τίποτα.

Μιλήστε μας λίγο για τη σημερινή εκδήλωση.

Η σημερινή εκδήλωση είναι στα πλαίσια του εορτασμού της Αγίας Αικατερίνης, η οποία ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου, με δράση σχετική με τις πρώτες βοήθειες. Πολύ σημαντική δράση, πολύ χρήσιμη. Η προσέλευση δεν ήταν ικανοποιητική βέβαια, αλλά δεν πειράζει. Αλλά αυτά που μας είπαν ήταν τόσο χρήσιμα σε τόσο λίγο χρόνο ώστε με τόσο χρήσιμα πράγματα μπορούμε να σώσουμε μια ζωή. Τόσο απλά πράγματα. Και συνεχίσαμε εχθές, ανήμερα της Αγίας Αικατερίνης, ξεκινώντας την εκδήλωση με το χορευτικό των παιδιών και συνεχίζοντας με την έκθεση που ήδη είδατε μέσα και συνεχίζουμε και σήμερα. Εδώ πρέπει να είναι ο τίτλος. Είναι γιορτή μελιού, φεστιβάλ μελιού. Ουσιαστικά αναφέρεται στους τοπικούς παραγωγούς της περιοχής μας και όχι, δεν το περιορίζουμε μόνο στο μέλι. Τοπικά προϊόντα όπως είδατε είναι το μέλι, είναι πορτοκάλια τα οποία μας τα προσέφερε ένας κύριος από το χωριό, ένας παραγωγός, ο κύριος Τσιάμης. Τα έκανε προσφορά και εμείς τα προσφέρουμε στον κόσμο.

παναγια βλαχερνων 109

Έχουμε χειροτεχνίες καθότι μέλη του συλλόγου ασχολούνται με αυτό και προσπαθούμε σιγά σιγά να αναδειχτεί. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι αυτή η διοργάνωση ήταν ιδέα της κυρίας Λιάνας Παπαδημητρίου, η οποία υπήρξε πρόεδρος του συλλόγου και εξακολουθεί να είναι ένα ενεργό και δραστήριο μέλος. Αυτή το ανέλαβε όλο αυτό με δική της πρωτοβουλία και καλή διάθεση και το υλοποιήσαμε και εμείς όσο μπορούσαμε να βοηθήσουμε και υλοποιήθηκε. Και είναι αυτό που βλέπετε σήμερα, που εμείς είμαστε πάρα πολύ περήφανοι και πολύ ευχαριστημένοι για όλο αυτό, γιατί έρχεται ο κόσμος, όσοι μπορούνε βέβαια καθότι δεν μας βοήθησε ο καιρός. Δεν πειράζει όμως, εμείς θα συνεχίσουμε και θα προσπαθούμε κάθε χρόνο και κάθε φορά να γίνεται και καλύτερο. Είτε είμαστε σε αυτή τη θέση, είτε δεν είμαστε, θα είμαστε πάντα στο σύλλογο γιατί το κάνουμε από καρδιάς.

παναγια βλαχερνων 11

Η προηγούμενη πρόεδρος του συλλόγου κα Λιάνα Τζανουλίνου-Παπαδημητρίου μας δήλωσε: Το 2019 οργανώσαμε την συγκεκριμένη εκδήλωση, από την ανάγκη να ενώσουμε τα χωριά μας και να αμβλύνουμε τις όποιες διαφορές στο μυαλό κάποιων. Γιατί διαφορές δεν υπάρχουν, ένα χωριό είμαστε. Από αυτή την ανάγκη προέκυψε η θέσπιση τριήμερου εορτασμού της Αγίας Αικατερίνης που γίνεται στην πανέμορφη αυτή αίθουσα που είδατε και είναι πάνω από 100 χρόνων, στο παλιό δημοτικό σχολείο, το οποίο ανοίγω παρένθεση, θέλει κάποιες επισκευές, θέλει κάποια δουλίτσα για τα οποία έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες.

Εσείς που είσασταν στο παρελθόν και πρόεδρος τι προβλήματα συναντάτε με τη νοοτροπία.

Η νοοτροπία του κόσμου, παρόλο ότι είμαστε τόσο κοντά στο Αγρίνιο, παρόλο που έχουμε τόσα πολλά να μας ενώνουν, δυστυχώς κάνει τον κόσμο επιφυλακτικό. Ίσως γιατί είναι κόσμος από διαφορετικά μέρη, διαφορετικά χωριά θα λέγαμε και ίσως δεν έχουν κοινά ήθη και έθιμα. Δεν ξέρω, είναι και κοντά το Αγρίνιο και ίσως προτιμάνε να πάνε πιο κεντρικά. Εμείς έχουμε και την αγάπη και τον εθελοντισμό. Εδώ όλοι μας κάνουμε ότι μπορούμε και είναι χαρά μας όταν βλέπουμε τα 25 παιδάκια μας να έρχονται εδώ και να χορεύουν. Τώρα μάλιστα με πρωτοβουλία του προεδρείου φτιάχνουμε στολές. Τα παιδιά έχουν ενθουσιαστεί. Δηλαδή αυτός είναι και ο ρόλος του Συλλόγου. Να συνεχίσει την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, αυτά που βρήκαμε και είναι πολύ αναγκαία στη σημερινή εποχή που βλέπουμε όλη αυτή τη βία και τον μη πολιτισμό. Πώς αλλιώς να το πω, την αγένεια, όλο αυτό που συναντάμε στην καθημερινότητα.

Άρα λέτε σαν συμπέρασμα ότι πρέπει να γυρίσουμε στα ήθη και τα έθιμα και να τα μάθουμε και στα παιδιά μας.

Βεβαίως ο πολιτισμός μας ενώνει, ενώνει τον κόσμο, ενώνει τις ψυχές μας. Τι ωραιότερο! Είμαστε τώρα δύο μέρες κερνάμε τον κόσμο, έρχονται λέμε τα αστεία μας, μας βλέπουν. Βλέπουν ότι τιμάμε πάνω από όλα τους παραγωγούς της περιοχής μας. Υπάρχουν σοβαροί παραγωγοί που δουλεύουν και παράγουν. Πρέπει να τους τιμήσουμε γιατί είναι από εδώ από το χωριό μας και πρέπει να τιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι με κάποιο τρόπο και εμείς θα συνεχίζουμε και όσο μπορούμε θα συνεχίζουμε όσο μπορούμε και αυτή την εκδήλωση και άλλες πολλές.

Μήνυμα ενόψει Χριστουγέννων για το αναγνωστικό κοινό μας.

Αγάπη, αγάπη και μόνο αγάπη.

παναγια βλαχερνων 19

Ο μελισσοκόμος κος Σαράκης Βασίλειος που συμμετέχει στην έκθεση μας δήλωσε: Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον Σύλλογο ο οποίος μας έκανε την τιμή να προωθήσει τα προϊόντα μας εδώ στο Αγρίνιο. Τα προϊόντα μας είναι το μέλι θυμάρι, έλατο ανθέων, κηρήθρες, γύρη, κεριά, διάφορα Πολύ εξαιρετικά. Πιστεύω ο κόσμος να έρθει να μας γνωρίσει και να τα προωθήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα.

Πρώτη φορά έρχεστε εδώ στην έκθεση.

Δεύτερη φορά έρχομαι. Απλώς δεν είμαστε τόσο οργανωμένοι για μία έκθεση. Εντάξει, κάναμε ότι μπορούσαμε, έστω πρόχειρα. Προσπαθήσαμε.

Τα προϊόντα σας τα διαθέτετε εδώ εντός Νομού ή και εκτός;

Και εκτός νομού. Και στην Αθήνα δίνουμε όπου μπορούμε και λιανικώς και χονδρικώς. Είμαι χρόνια μελισσοκόμος, περίπου 40 χρόνια.

παναγια βλαχερνων 09

Ποιο είναι το μυστικό για να έχουμε καλό μέλι;

Πιστεύω δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, αρκεί να κάνει κανείς σωστά την δουλειά του. Όπως κάνεις σωστά την δουλειά σου, συνεργάζεσαι με την φύση και προσπαθείς να βγάλεις αγνό προϊόν. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό αυτό.

παναγια βλαχερνων 22

Η κα Άννα Ξενάκη είναι παραγωγός και ασχολείται με βιολογικές καλλιέργειες. Η ίδια μας δήλωσε: Η αγάπη μας, η αλήθεια για τη φύση, για έναν πιο φυσικό και πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μας οδήγησε στο να εκμεταλλευτούμε τα κτήματα μας. Αυξήσαμε σιγά σιγά την παραγωγή μας και την καλλιέργειά μας με τα ελαιόδεντρα μας, τα καρποφόρα μας, τα βότανα μας. Η αγάπη μας για το μέλι επίσης μας οδήγησε στη μελισσοκομία και όλα αυτά στα πλαίσια της βιολογικής καλλιέργειας και πλέον κάνουμε και το επαγγελματικό μας βήμα και εφοδιάζουμε και τον κόσμο με αγνά προϊόντα.

παναγια βλαχερνων 105

Ήταν οικογενειακή επιχείρηση και το προχωρήσατε;

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν τα κτήματα από τη μεριά του συζύγου. Και εκμεταλλευτήκαμε έτσι τα κτήματα και είναι πλέον οικογενειακή υπόθεση.

Τα προϊόντα μας θα τα βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Αν και για την περιοχή του Αγρινίου κάνουμε και εμείς αποκλειστικά διανομή στο χώρο του πελάτη.

παναγια βλαχερνων 17

Ο κος Σώκος Χριστόφορος είναι παραγωγός και μας δήλωσε: Βρεθήκαμε εδώ στην έκθεση προϊόντων και έχουμε μέλι παραγωγής μας; Έχουμε επίσης λάδι. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το σύλλογο που προσπαθεί να αναδεικνύει τα προϊόντα του χωριού μας. Το λάδι είναι παραγωγής μας. Δεν θεωρώ την αύξηση της τιμής του φυσιολογική, γιατί είναι εις βάρος του καταναλωτή και αργότερα πιστεύω θα είναι εις βάρος και των παραγωγών. Η τιμή του λαδιού δεν μπορεί να είναι 3 ευρώ αλλά ούτε και 10 ευρώ. Κάτι το ενδιάμεσο για να μπορεί να συμφέρει και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

παναγια βλαχερνων 108

παναγια βλαχερνων 112

 Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

 

Διαβάστηκε 1403 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 19:50
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033