Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  2:41 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 22:18

Ασφαλιστικό: οι αλλαγές για τους αγρότες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Καθιερώνεται η χορήγηση επιδόματος μητρότητας και για τις αγρότισσες, οι οποίες και θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε χθες, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023,  το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου, θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και χωρίζεται σε τρία μέρη και συγκεκριμένα:

Α ΜΕΡΟΣ: Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης και ταμείων συμπληρωματικών παροχών

Β  ΜΕΡΟΣ: Εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας

Γ ΜΕΡΟΣ: Σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Δ.ΥΠ.Α.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων που παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές, με στόχο την ανάπτυξη και θωράκιση του θεσμού της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και την ενίσχυση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων.

Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση επί μέρους ζητημάτων κοινωνικοασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η απασχόληση συνταξιούχων που καταργεί την περικοπή του 30% επί των συντάξεων, η συνταξιοδότηση με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, η ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων κ.α..

Τέλος, εισάγονται διατάξεις που αφορούν τη Δ.ΥΠ.Α. με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών της προς όφελος των ανέργων και των ωφελούμενων.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση από 6.000 ευρώ σε 10.000ευρώ για τον π. Ο.Γ.Α. Για το ποσό από 6.000 ως 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, παρακρατείτε ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα.

Ως κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση τίθενται τα εξής:

  • Όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις 6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ.
  • Συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας τους
  • Πληρωμή εισφορών για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης για πρώτη φορά η χορήγηση επιδόματος μητρότητας και για τις αγρότισσες, οι οποίες και θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ), πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας.

Διαβάστηκε 247 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία