Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  1:48 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 18:24

Παναγιώτης Α. Κατσούλης - Πρόστιμο ΧΥΤΑ: Λαϊκιστικό και αναληθές τσουβάλιασμα ευθυνών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με αφορμή την πράξη βεβαίωσης προστίμου ύψους 1.186.812,00€ για παραβάσεις λειτουργίας ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ο συνδυασμός “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”, σε ανακοίνωση του έκανε λόγο «Για αυτοψίες στις 17-10-2012 και 13-11-2012 με απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – πρόστιμο», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «Άνθρωποι που μας διοικούσαν τόσα χρόνια και που διεκδικούν και πάλι να ψηφιστούν, κατάφεραν με την απραξία τους και την ολιγωρία τους να μας χρεώσουν άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ».

Έχει βάση αλήθειας αυτή η διαπίστωση και μάλιστα από ανθρώπους που κυοφορούν το νέο πολιτικό ήθος στο δήμο μας;

Τα δεδομένα επιγραμματικά:

  1. Στις 23/11/2009 η Περιφέρεια ζήτησε από το Δήμο Μεσολογγίου με έγγραφο της (Αρ. Πρωτ. 65320/11/2009), τη «Σύσταση επιτροπής για την Προσωρινή και Οριστική Παραλαβή του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ». Αυτή δεν συστάθηκε ποτέ και ο εργολάβος λαμβάνει από το δήμο διαδοχικές παρατάσεις λειτουργίας του έργου. Η τελευταία έληγε στις 22/2/2011 και ανανεώθηκε επί τρίμηνο από εμάς, έως ότου εγκριθεί το νέο ΔΣ του συνδέσμου.
  2. Αναλαμβάνει νέο ΔΣ στις 13/4/2011. Με εντολή μου πραγματοποιείται αυτοψία της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, στην οποία εγγράφως και επισήμως διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, πως «Το όλο έργο δεν είναι πλέον λειτουργικό και χρησιμοποιούμενο με άμεσες δυσάρεστες παρενέργειες (πυρκαγιά – δυσοσμία – βιωσιμότητα) του ΧΥΤΑ, η μορφή του οποίου σήμερα τείνει να γίνει – λόγω κακής διαχείρισης – ως ΧΑΔΑ… Μοιραίο είναι ότι αν συνεχιστεί το έργο με τις τωρινές συνθήκες θα οδηγηθεί ο δήμος σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο – αν όχι αδύνατο – να επανέλθει ο ΧΥΤΑ σε αποδεκτή χρήση και λειτουργία».
  3. Ως Δήμος εγείραμε αξιώσεις αποκαταστάσεων προς τον εργολάβο για το έργο που παρέλαβε η προηγούμενη αρχή και καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά. Τελευταίο έγγραφο «Ειδική διαταγή για το έργο «Λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων 4ης ΓΕΝ Αιτωλ/νιας» της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών στις 22/7/2011 (Αρ. Πρωτ. 28181). Καταγράφονται 8 διεκδικήσεις «αποκατάστασης ζημιών που παρουσιάζει ο ΧΥΤΑ», που ουδέποτε έγιναν. Στις 11/7/2011 ο εργολάβος κοινοποιεί δήλωση διακοπής εργασιών και αποχωρεί κλειδώνοντας το χώρο και με το προσωπικό σε επίσχεση εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων. Προηγήθηκε στις 13/7 έγγραφο της Πυροσβεστικής (αρ. πρωτ. 1465 Φ 702.15), στο οποίο διαπίστωνε «κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε στο χώρο του ΧΥΤΑ, κακή διαχείριση του χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων στο βαθμό που να εγκυμονεί κίνδυνος πυρκαγιάς, με κίνδυνο προέκτασης αυτής σε δασική έκταση».
  4. Στις 25 Αυγούστου η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το χώρο της Καλυδώνας δημιουργεί νέες μεγάλες ζημιές στο ΧΥΤΑ. Στις 30/8/2011 αυτές επιβεβαιώνονται από αυτοψία μηχανικών της Περιφέρειας (Αρ. Πρωτ. 99132). Ο ΧΥΤΑ κλείνει μέχρι τα τέλη του 2011 και τα απορρίμματα μεταφέρονται στη Ναύπακτο. Επαναλειτουργεί αρχές του 2012 κάτω από δύσκολες συνθήκες και ενώ συνεχίζονται οι αποκαταστάσεις με πόρους του δήμου.
  5. Επομένως για λίγους μήνες το 2012 είχαμε την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ και το πρόστιμο των 36 χιλ. ευρώ που αναφέρεται αφορά παραλείψεις της προηγούμενης περιόδου, όταν και λειτουργούσε με ευθύνη του εργολάβου.
  6. Στο χρονικό διάστημα των επομένων δύο ετών που ο δήμος παρέλαβε και λειτούργησε τον ΧΥΤΑ με χρέος 433.265 εκατ. €, διαπιστώθηκε κάποια άλλη παράβαση ή όχι;

Επειδή στη συγκεκριμένη ανακοίνωση διαπιστώνουμε «ιστορικό κενό», απαντάμε, πως ΟΧΙ μόνο δεν υπήρξε αλλά:

  • Προσλάβαμε εξειδικευμένο προσωπικό με οκτάμηνες συμβάσεις.
  • Αγοράστηκαν άμεσα νέα μηχανήματα επίστρωσης και συμπίεσης μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 665 χιλ. ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν και ας προβλέπονταν.
  • Σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας (Αρ. Πρωτ. 282390/7888 - 7/12/2012), «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ… αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων που ελήφθησαν από δύο γεωτρήσεις αναφοράς και ελέγχου, ανάντη και κατάντη ΝΔ του κυττάρου διάθεσης αστικών αποβλήτων», διαπίστωνε πως όλα ήταν «εντός των επιτρεπτών ορίων».
  • Νέο έγγραφο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αρχές του 2013, επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
  • Προχωρήσαμε το 2013 στην ένταξη κατασκευής στο ΕΣΠΑ του 2ου και 3ου κυττάρου, ύψους 2 εκατ. ευρώ, αφού το πρώτο ήταν ήδη κορεσμένο

Συνολικά δε σε αυτά τα 2,5 χρόνια που ο ΧΥΤΑ λειτούργησε χωρίς εργολάβο, εξοικονομήθηκαν 521.000 €.

Αυτά τα ολίγα, ώστε να κατανοήσει η τοπική κοινωνία ποιοι χρέωσαν και χρεώνουν το δήμο με πρόστιμα και ποιοι ΤΟΝ ΞΕΧΡΕΩΣΑΝ!

 

ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ

Υποψήφιος Δήμαρχος Μεσολογγίου

Παναγιώτης Α. Κατσούλης

 

Διαβάστηκε 337 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία