Τρίτη, 7η Μαίου 2024  1:31 πμ
 
wm small
Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023 19:17

Τα τραπεζοκαθίσματα εκτός πεζόδρομων; Π. Μαρνέζος: «Κάνουμε ό,τι αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο στα πλαίσια του νόμου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” μια τάση που κερδίζει έδαφος… Τα τραπεζοκαθίσματα εκτός πεζόδρομων; Π. Μαρνέζος: «Κάνουμε ό,τι αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο στα πλαίσια του νόμου»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μετά την τάση που επικράτησε ανά την Ελλάδα το καλοκαίρι με το «κίνημα της πετσέτας» φαίνεται ότι κάτι αντίστοιχο τείνει να αναδειχθεί με το θέμα των αναπλάσεων και των πεζόδρομων σε πολλές πόλεις. Στο Αγρίνιο οι αναπλάσεις και οι πεζόδρομοι δεν έχουν πάρει ακόμα την τελική τους μορφή, συν το γεγονός ότι τέτοιες συνολικές αποφάσεις ποτέ δεν παίρνονται πριν τις εκλογές, όμως έχουν ωριμάσει κι εδώ οι σκέψεις για περισσότερο ελεύθερο χώρο και λιγότερα τραπεζοκαθίσματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στην τελευταία συνεδρίασή του πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία την γενική απαγόρευση τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια της νέας Πανεπιστημίου.

«Η μάχη για ποιοτικό και βιώσιμο ελεύθερο δημόσιο χώρο είναι καθημερινή και τη δίνουμε σε όλα τα επίπεδα. Στο κέντρο και τις γειτονιές. Είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στις Αθηναίες και τους Αθηναίους, αλλά και στην ίδια την πόλη. Συνεργαζόμαστε αρμονικά με την πλειοψηφία των επαγγελματιών που τηρούν τη νομιμότητα, ωστόσο είμαστε εδώ όταν χρειάζεται να επιβληθούν μέτρα», είπε ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλο το μήκος των πεζοδρομίων της, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια(!), ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα ανακαλούνται και οι άδειες που έχουν ήδη χορηγηθεί σε ορισμένα καταστήματα.

Το καθεστώς των αδειών για την κατάληψη δημοσίου χώρου από τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων δεν αλλάζει σε ό,τι αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται ή θα δημιουργηθούν μέσα στις παρόδιες στοές της Πανεπιστημίου αλλά σίγουρα πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν περίμεναν πολλοί.

Τα τραπεζοκαθίσματα εκτός πεζόδρομων; Π. Μαρνέζος: «Κάνουμε ό,τι αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο στα πλαίσια του νόμου»
Ο Πάνος Μαρνέζος

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στο Αγρίνιο κ. Π. Μαρνέζο «κάθε καταστηματάρχης έχει συγκεκριμένο χώρο για τα τραπεζοκαθίσματά του και ο νόμος-πλαίσιο είναι για όλη την Ελλάδα όχι μόνο για το Αγρίνιο. Στα πεζοδρόμια πρέπει να υπάρχει 1,5 μ. ελεύθερος χώρος για τον πεζό, στους πεζόδρομους πρέπει να υπάρχουν 3,5 μ. ελεύθερα και φυσικά πρέπει να υπάρχουν και αποστάσεις από τις διαβάσεις των τυφλών εκατέρωθεν 40-50 εκατ. από τη διάβαση. Η δυνατότητα για σφράγιση του καταστήματος έχει αλλάξει πολλά όμως εξακολουθούν το φαινόμενο να καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο από εκείνον που τους έχει δοθεί. Πρόκειται για μια γενικότερη απόφαση και πολιτική και ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου θέλει τέτοιες πολιτικές να κρίνονται όπως πρέπει, στο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί παίρνεται μια απόφαση για την απαγόρευση εντελώς τραπεζοκαθισμάτων σε έναν χώρο. Σε γενικές γραμμές όμως μπορώ να πω ότι η δική μας προσέγγιση λέει ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους τους δημότες και μόνο αυστηρά βάσει νόμου πρέπει να παραχωρείται σε κάποιον επαγγελματία».

Η συμμόρφωση με τον νόμο

Πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος στη Βουλή, ο οποίος δίνει πλέον τη δυνατότητα στους Δήμους πέρα από την απόσυρση τραπεζοκαθισμάτων και το διπλάσιο πρόστιμο, όταν κάποιος συνεχίζει να αυθαιρετεί, να σφραγίζεται το κατάστημά του από μία έως πέντε ημέρες. Άρα οι Δήμοι πλέον έχουν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου και λιγότερες δικαιολογίες, καθώς τα πρόστιμα σε πολλές περιπτώσεις δεν πτοούσαν αυτούς που αυθαιρετούσαν. Τα πρόστιμα ήταν το διπλάσιο ποσό του συγκεκριμένου τέλους που πληρωνόταν ανά περιοχή.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη παθογένεια είναι συνέπεια της χρονικής περιόδου της πανδημίας. Καθώς τα καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα δόθηκε η δυνατότητα και για υγειονομικούς λόγους να έχουν μια επέκταση του χώρου τους και μια φυσιολογική ανοχή. Μόνο που κάποιοι το παράκαναν!

«Στο Αγρίνιο μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές έχουν πειθαρχήσει οι καταστηματάρχες. Έχουμε τις εξαιρέσεις, αυτό είναι η αλήθεια και προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε, όπως και για τις μόνιμες κατασκευές που επιλαμβάνεται η δημοτική αστυνομία και η πολεοδομία. Σε κάθε περίπτωση, αυτούς που δεν συμμορφώνονται, ειδικά πάνω σε πλατείες, θα τους ελέγξουμε ξανά. Είναι καλοκαίρι ακόμη και για κάποιους συνεχίζεται μια χαλαρότητα γενικά στους χώρους που καταλαμβάνουν, όχι μόνο με τα τραπεζοκαθίσματα», εξηγεί ο κ. Μαρνέζος.

Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο κοινόχρηστος χώρος δεν ανήκει στους καταστηματάρχες, ανήκει σε όλους μας. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραχωρείται συγκεκριμένος κοινόχρηστος χώρος έναντι αντιτίμου και θα πρέπει να είναι συνεπείς με τον χώρο που τους έχει παραχωρηθεί. Πέρα από την αυθαίρετη κατάληψη που γίνεται και την παρεμπόδιση των πολιτών να έχουν πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο, υπάρχει κι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των καταστημάτων που θέλουν να τηρούν τη νομιμότητα κι εκείνων που  παρανομούν.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 570 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία