Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  8:15 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 17:51

Το Αγρίνιο με τις λιάστρες και τα νεοκλασσικά του 1926

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Άγνωστο υλικό για το Αγρίνιο του 1925 εμπεριέχεται στoν Ά τόμο της “Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας” με ιδρυτή και ιδιοκτήτη τον Πάνο Δρανδάκη που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1926. Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έκδοση έχει εκτενές υλικό στο αντίστοιχο λήμμα για το Αγρίνιο και την Ιστορία του. Από αυτό αναδημοσιεύουμε δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της πόλης. Η μία είναι η πανοραμική άποψή της από νοτιοδυτικά στις οποίες διακρίνονται λιάστρες, χαμηλά πέτρινα  σπίτια και ο λόφος του Παλαιόκαστρου, όπου σήμερα υπάρχουν οι κεραίες. Πρόκειται για τη συνοικία Φούσκαρη όπου στην πλειοψηφία της ζούσαν απόγονοι Σουλιωτών. Η δεύτερη εικόνα απεικονίζει κεντρικό δρόμο της πόλης όπου δεσπόζουν παλαιά νεοκλασσικά σπίτια. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τη σημερινή Χαριλάου Τρικούπη (τότε οδό Μεσολογγίου) και διακρίνονται μεταξύ άλλων το παλαιό Δημαρχείο, το οποίο κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 60 για να ανεγερθεί το σημερινό κτίριο.

Και οι δύο εικόνες δίνουν την αντιφατική οπτική μιας πόλης που έχει χαθεί. Από τη μια τα αγροτόσπιτα και στο κέντρο της τα νεοκλασσικά, τα οποία αν συντηρούνταν θα ήταν πόλος έλξης σήμερα και θα διέσωζαν την ταυτότητα της πόλης.

Η εγκυκλοπαίδεια προέρχεται από το ΓΕΛ Γαβαλούς και ευχαριστώ θερμά τον εκπαιδευτικό κο Κώστα Φωτάκη για την προώθηση του υλικού.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 586 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.