logo small for menu

 • 1
facebookbutton Twitterbutton youtubebutton instagrambutton
Τετάρτη, 17η Οκτωβρίου 2018, 11:09 πμ
Agrinio Best Of

Agrinio Best Of

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναιτωλικού Warriors- Θύρα 6  εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός οτι η  ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα αρνείται να δώσει εισιτήρια στους οπαδούς του Παναιτωλικού.

«Παραλογισμός και κόμπλεξ» 

Την ώρα που σε όλη την χώρα γίνονται συμβιβασμοί, παραμερίζονται οπαδικές διαφορές και γίνονται σημαντικές προσπάθειες για το αυτονόητο, να επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από πόλη σε πόλη κι από γήπεδο σε γήπεδο ήρθαμε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τον παραλογισμό. Η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα αρνείται να δώσει εισιτήρια στους οπαδούς του Παναιτωλικού. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι που παραβρεθήκαμε στην πόλη των Ιωαννίνων δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα.

Στον δεύτερο γύρο η ΠΑΕ Παναιτωλικός συμφώνησε να δώσει εισιτήρια και παρά την απαγόρευση της αστυνομίας εκδώσαμε ανακοίνωση καλώντας τους οπαδούς των Ιωαννίνων αφήνοντάς τους την θύρα φιλοξενουμένων ανοιχτή και κενή. Η συγκεκριμένη πολιτική τους από ότι μάθαμε αφορά και τσουβαλιάζει ΟΛΟΥΣ τους οπαδούς και οφείλεται σε περσινή κατάληψη του γηπέδου και της πόλης τους από φιλοξενούμενους οπαδούς.

Δεν διαφέρει σε τίποτα δηλαδή από τις χουντικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης που εμείς τουλάχιστον σαν οπαδοί πολεμάμε όχι μόνο στα λόγια αλλά και με πράξεις. Αντίθετα, οι οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα ανήμποροι να διαφυλάξουν την δύναμη της έδρας τους προτιμούν να συναινούν και να κρύβονται πίσω από αυτή την εξευτελιστική απόφαση.

Θύρα 6 Warriors est.1981

agrinionews.gr

 

 

Πτολεμαίος ο Ε, ο βασιλιάς που διεέλεσε επίτροπoς του  ο Αριστομένης ο Ακαρνάν

Ο Αριστομένης (??? – 192 π.Χ.) ήταν Έλληνας από την Ακαρνανία και συγκεκριμένα από την Αλυζία..Ήταν  φίλος του Αγαθοκλή, ο οποίος για μια περίοδο κυβέρνησε την Αίγυπτο ως επίτροπος του ανήλικου Βασιλέως της Αιγύπτου Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανούς.

Κατά τη διάρκεια της επιτροπείας του Αγαθοκλή, ο Αριστομένης ήταν πανίσχυρος. Οι εκδηλώσεις θαυμασμού του προς το πρόσωπο του αντιβασιλιά ήταν καταφανείς και προκλητικές: για παράδειγμα φορούσε ένα δαχτυλίδι με τη μορφή του αντιβασιλιά και όταν απέκτησε μια κόρη της έδωσε το όνομα Αγαθόκλεια. Όταν ξέσπασε επανάσταση ενάντια στον Αγαθοκλή το 202 π.Χ. ο Αριστομένης ήταν ο μοναδικός ανάμεσα στους φίλους του που προσπάθησε να κατευνάσει τους οργισμένους Μακεδόνες. Ωστόσο απέτυχε στην προσπάθειά του αυτή, γλυτώνοντας παρά τρίχα το θάνατο. Μετά την εκτέλεση του Αγαθοκλή (ο οποίος τεμαχίστηκε από το μανιασμένο πλήθος), ο Τληπόλεμος, ένας στρατιωτικός που ηγήθηκε της στάσης, ορίστηκε επίτροπος.

Εντούτοις, λίγο αργότερα ανέλαβε ο Αριστομένης επίτροπος του ανήλικου βασιλέα ο οποίος αναπάντεχα διακρίθηκε για τη σοφία και τη σύνεση με την οποία άσκησε την εξουσία. Κατά το χρόνο που βρισκόταν επικεφαλής του κράτους, οι Σκόπας και Δικαίαρχος, δυο ισχυροί στρατιωτικοί που διεκδίκησαν το θρόνο προκάλεσαν επαναστατικό κίνημα, με συνέπεια να θανατωθούν. Εξ αυτού όμως του γεγονότος και προκειμένου να προλάβει άλλο κίνημα αναγκάσθηκε ο Αριστομένης να προκαλέσει τα λεγόμενα «ανακλητήρια» δηλαδή την ενηλικίωση του 14χρονου τότε Πτολεμαίου και την ανακηρυξή του Βασιλεύς Πτολεμαίος Ε΄. (196 π.Χ.).

Ο Αριστομένης, έπειτα απ΄ αυτά τιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Βασιλέα ενώ υπήρξε ιδιαίτερα ανοιχτός και ειλικρινής σύμβουλος απέναντί του, πλην όμως η υπέρμετρη ελευθεροστομία του τον έφερε σιγά – σιγά σε δυσμένεια του Βασιλέως. Τελικά σε κάποιο ξέσπασμα ο νεαρός Βασιλεύς δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί όπου και διέταξε τον Αριστομένη να πιει δηλητήριο το 192 π.Χ.

el.wikipedia.org.

agrinionews.gr

 

O Πολυχώρος Emileon  καλωσορίζει το φθινόπωρο με τη νέα μουσική σκηνή της πόλης, ΕMILEON music stage.

Η νέα πρόταση ψυχαγωγίας και μοναδικών  μουσικών απολαύσεων είναι εδώ!!!

Η αυλαία ανοίγει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στις 9 μ.μ.

Στη σκηνή ο ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ -ΜΕ ΤΑ ΨΗΛΑ ΡΕΒΕΡ.

Ένας αυθεντικός τραγουδοποιός, στιχουργός, συνθέτης, ένας αυθεντικός ρόκερ.

Γενική είσοδος 8 ευρώ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Το νέο τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου, Θεατρικό Εργαστήρι για εφήβους, θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο 15:00-17:00, στη Δαγκλή και Αναστασιάδη (Πρώην Καπναποθήκες Παπαστράτου) στον 1ο όροφο.

Πληροφορίες: 6940567576
Μαρίνα Καραφά: Εμψυχώτρια – Θεατρολόγος

 

Σε πλήρη ανάπτυξη ο προγραμματισμός του ΑΣΕΠ για την διαδοχική έκδοση προκηρύξεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους όλης της χώρας.

Συνολικά θα επιλεγούν 3.875 μόνιμοι υπάλληλοι, όλων των βαθμόδων εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ).

(-) Η αρχή γίνεται με την προκήρυξη 10Κ/2018 (118 μόνιμοι σε παραμεθόριους και νησιωτικούς δήμους). Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων αρχίζει στις 29 Οκτωβρίου και λήγει στις 13 Νοεμβρίου, ώρα 14:00.

 

(-) Αμέσως μετά το ΑΣΕΠ θα εκδόσει τη «μικρή 3Κ». Πρόκειται για τον διαγωνισμό των 757 μονίμων σε δήμους, ΔΕΥΑ και ειδικούς φορείς. Θα ισχύσει το κριτήριο της ειδικής εμπειρίας.

(-) Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση για τις 3.000 μόνιμες θέσεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί και ο πίνακας με την κατανομή των θέσεων.

workenter.gr

 

7|8|9 Δεκεμβρίου 2018 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες του το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας. Το μέλι θα ρέει άφθονο στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας για ακόμα μια χρονιά αφού περισσότεροι από 250 μικροί παραγωγοί θα προσκαλούν το κοινό να απολαύσει το μέλι τους.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν μέλι, από τους ίδιους τους παραγωγούς, από όλες τις περιοχές της χώρας μας που παράγουν αγνό-ποιοτικό μέλι, όπως Βυτίνα, Κρήτη, Πιερία, Μεσσηνία, Ηλεία, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Ικαρία, Κάρπαθο, Κέα, Λήμνο, Λέσβο, Τήνο, Ιωάννινα.

Πολλά κεράσματα και παραδοσιακά εδέσματα θα περιμένουν τους επισκέπτες του Φεστιβάλ και οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου στον παιδότοπο του φεστιβάλ με εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα «Γνωρίστε το μικρόκοσμο της μέλισσας».

Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί Μελισσοκομικό Συνέδριο, γευσιγνωσίες μελιού και Γαστρονομικές Παρουσιάσεις με ελληνικό μέλι.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και των επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να:

 • Ανακαλύψουν την τεχνική του «τρύγου» των μελισσών.
 • Γνωρίσουν από κοντά παραγωγούς μελιού απ? όλη την Ελλάδα.
 • Γευτούν γλυκές αλχημείες με μελωμένα φρούτα.
 • Παίξουν διαδραστικά παιχνίδια με την μέλισσα.
 • Δοκιμάσουν σπιτικές συνταγές με μέλι.
 • Βαθμολογήσουν όλες τις κατηγορίες μελιών.
 • Γνωρίσουν Διατροφολόγους και να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού μελιού στο παιδί.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • Μελισσοκομικό Συνέδριο
 • Γευσιγνωσία αμιγών κατηγοριών μελιού και βαθμολόγηση από το κοινό
 • Γαστρονομικός Διαγωνισμός με βάση το μέλι Εδέσματα της ελληνικής κουζίνας που θα παρασκευάζονται με μέλι
 • Ενημέρωση καταναλωτών σε ειδικά περίπτερα
 • Εκδηλώσεις για παιδιά με θέμα: «Γνωρίστε το μικρόκοσμο της μέλισσας»

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Αποτελεί τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπος για την προβολή του Ελληνικού μελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατακλύζουν κάθε χρόνο τους χώρους της έκθεσης.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2018

Η Έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων στον μελισσοκομικό τομέα και όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης θα καλύψει σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες των επιχειρηματιών του χώρου καθώς είναι ο ιδανικός τόπος προβολής προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών του Μελιού και των Προϊόντων του.

 

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 17:06

Ασθένειες και εχθροί πυρηνόκαρπων

Για τις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων αυτή την εποχή, που ακολουθεί την περίοδο της συγκομιδής και μέχρι τον λήθαργο των δένδρων, συνιστώνται µία σειρά καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων µε φυτοπροστατευτικά, που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών που έχουν απομείνει στις καλλιέργειες.

Αυτές οι επεμβάσεις θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαράσιτων κατά την επόμενη βλαστική περίοδο περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική.

ΕΞΩΑΣΚΟΣ: (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ)

Για τη μείωση των μολυσµάτων (βλαστοσπόρια) του µύκητα συνιστάται επιµελής ψεκασµός των δένδρων κατά τη διάρκεια του ληθάργου, δηλαδή µετά την πτώση των φύλλων και µέχρι το φούσκωµα των οφθαλµών, µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο µυκητοκτόνο. Επίσης, πριν τη διενέργεια του ψεκασµού και µε ξηρό καιρό, συνιστάται η αφαίρεση και καύση των προσβεβληµένων από την ασθένεια κλάδων.

ΚΟΡΥΝΕΟ: (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ–ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ–ΚΕΡΑΣΙΑ)

Ο περιορισµός των µολυσµάτων (κονίδια) του µύκητα επιτυγχάνεται µε δύο ψεκασµούς, έναν φθινοπωρινό (περίοδο φυλλόπτωσης) και έναν αρκετά αργότερα (λίγο πριν την έναρξη διόγκωσης των οφθαλµών), µε κατάλληλα και εγκεκριµένα για τις καλλιέργειες µυκητοκτόνα. Με ξηρό καιρό και πριν τη διενέργεια των ψεκασµών συνιστάται η αφαίρεση και η καύση των προσβεβληµένων από την ασθένεια κλάδων. Σηµειώνεται ότι οι ανωτέρω ψεκασµοί καταπολεµούν ταυτόχρονα και τον εξώασκο.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ: (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ–ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ– ΚΕΡΑΣΙΑ)

Οι περίοδοι φθινοπώρου και χειµώνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την πρόκληση νέων µολύνσεων από το βακτήριο (ευπάθεια φυτικών ιστών, κατάλληλες καιρικές συνθήκες). Για την προστασία των δένδρων από το βακτήριο συνιστώνται ένας ψεκασµός στην έναρξη και ένας στο 75% της φυλλόπτωσης, µε κατάλληλα και εγκεκριµένα για τις καλλιέργειες σκευάσµατα.

Με ξηρό καιρό και πριν την διενέργεια του πρώτου ψεκασµού, συνιστάται η αφαίρεση και η καύση των προσβεβληµένων κλάδων και η προστασία µε κατάλληλα σκευάσµατα των πληγών και των τοµών κλαδέµατος.

ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ: (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)

Τα ενήλικα του εντόµου δραστηριοποιούνται περίπου αυτή την εποχή και ιδιαίτερα κατά τον Νοέµβριο καταστρέφοντας τους οφθαλµούς. Σε καλλιέργειες που διαπιστώνεται υψηλός πληθυσµός του εντόµου, συνιστάται άµεσα ψεκασµός µε κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Σε συνεργασία με τους γεωπόνους του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου.

Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου διοργανώνει μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο  του προγράμματος «Τοπικά Αγροδιατροφικά Προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: Ανάδειξη και Αξιοποίηση» με θεματικές εβδομάδες στα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων που περιλαμβάνουν επιλεκτικά βιωματικές δράσεις, εκπαιδεύσεις στη γεωργική πρακτική από γεωπόνους, συμμετοχή τοπικών φορέων, ενημερώσεις για τη διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων με επισκέψεις από πιστοποιημένους διατροφολόγους, παιδομαγειρέματα από τοπικούς chef, εικαστικά δρώμενα, θεατρικά παιχνίδια, αθλητικές εκδηλώσεις κλπ. παραδόσεις που σχετίζονται με την καλλιέργεια και την κατανάλωση της τροφής.

Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Δοκιμίου υπάρχουν ελαιόδεντρα  ηλικίας πάνω από 70 έτη, ποικιλίας καλαμών,  χοντροελιάς Αγρινίου και Αθηνολιάς στα οποία με πρωτοβουλία του Διευθυντή κ. Β. Κόκκοτου και των δασκάλων τα 6 τελευταία χρόνια γίνονται καλλιεργητικές φροντίδες και συγκομιδή με την συμμετοχή των μαθητών. Ένα μέρος της παραγωγής τυποποιείται ως βρώσιμες ελιές και από την υπόλοιπη παραγωγή παράγεται εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που και αυτό τυποποιείται σε φιάλες που φέρουν ετικέτα με την ονομασία του σχολείου.

Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου προγράμματος του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Δοκιμίου ενημέρωση από τους γεωπόνους του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής στους μαθητές για τις ορθές πρακτικές συλλογής του ελαιοκάρπου για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς . Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον κατάλληλο χρόνο συλλογής, την ορθή διαδικασία αποθήκευσης των καρπών μέχρι τη μεταφορά τους στο ελαιοτριβείο και τη σωστή διατήρησή τους σε άλμη για τη χρήση ως επιτραπέζιες ελιές. Τονίστηκε ότι πρέπει να φροντίζουν, ώστε ο ελαιόκαρπος να συγκομίζεται χωρίς προσμίξεις, όπως φύλλα, ξύλα, χώμα και όσο το δυνατό με λιγότερα χτυπήματα. Συστήθηκε επίσης, η τοποθέτηση πλαστικών διχτύων κάτω από τα δέντρα και η συλλογή τους σε τελάρα.

Οι μαθητές έστρωσαν λιόπανα και συγκέντρωσαν  τον καρπό με τρείς διαφορετικούς τρόπους συλλογής (με το παραδοσιακό τρόπο με το χέρι, με ραβδισμό, και με τη χρήση μηχανικού ελαιοραβδιστικού-κτενιού) . Κατόπιν ενημερώθηκαν για την ορθή διαδικασία συλλογής του. Τονίστηκε ότι με την μηχανική συγκομιδή πρέπει να είναι προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην προκαλούν τραυματισμούς στους καρπούς, ακριβώς διότι υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου. Επίσης, ορισμένοι τύποι μηχανημάτων έχουν το μειονέκτημα ότι αποκόπτουν μαζί με τους καρπούς μέρος της βλάστησης που θα καρποφορούσε το επόμενο έτος και δημιουργούνται, παράλληλα, πληγές στα δέντρα, που αποτελούν εισόδους για παθογόνα. Στους μαθητές διανεμήθηκαν φυλλάδια με οδηγίες για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου του Δήμου Αγρινίου και του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και οδηγίες για τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές για την παραγωγή ελαιολάδου του ΥπΑΑΤ.

Στη συνέχεια έγινε διαλογή του καρπού και οι δράσεις θα συνεχίσουν με την επίσκεψη σε ελαιοτριβείο του Δήμου Αγρινίου και ενημέρωση των μαθητών για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και τη διατροφική αξία του. Θα ακολουθήσει τυποποίηση και παιδομαγειρέματα.

Επικεντρωνόμαστε  στους αγροδιατροφικούς θησαυρούς της κάθε Δημοτικής Ενότητας όπως η επιτραπέζια ελιά Αγρινίου, το ελαιόλαδο Κουτσουρελιάς Μακρυνείας, τα εσπεριδοειδή Καλυβίων και Αγγελοκάστρου, το κάστανο Αρακύνθου Μακρυνείας, τα Κηπευτικά Παναιτωλίου, η Λεμονιά και  τα Μέρλιν Τριχωνίδος, το Μέλι Αιτ/νιας, τα Όσπρια κλπ με στόχο τη διαφύλαξη χρήσιμων γνώσεων και πρακτικών που συνδέονται με τα παραπάνω προϊόντα [μέθοδοι καλλιέργειας, γνώσεις για τη συλλογή/ παρασκευή/ συντήρηση και κατανάλωση της τροφής, τοπικές ποικιλίες και γνώση των ιδιαίτερων ιδιοτήτων τους, τοπικές τυροκομικές παραδόσεις, γνώσεις για την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, εθιμικές πρακτικές ]

Με αυτές τις δράσεις  αναδεικνύονται τα τοπικά αγροτικά προϊόντα όχι μόνο ως καταναλωτικά/ εμπορεύσιμα αγαθά, αλλά ως μέρος ενός ευρέος πλέγματος πολιτισμικών εμπειριών, ενός συμβολικού κεφαλαίου που δημιουργεί ταυτότητες, συλλογικές φαντασίες και αφηγήσεις. Η μικρή κλίμακα μπορεί να διασφαλίσει και να διαφυλάξει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εργαλειακό εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018  πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους γεωπόνους του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής σε μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου στο χώρο του Δημοτικού λαχανόκηπου του Δήμου Αγρινίου για τη βιολογική καλλιέργεια των κηπευτικών και την κομποστοποίηση.

 

Το έργο uP_running παρουσίασε τα βασικά οφέλη της βιομάζας από Αγροτικά Κλαδέματα και Εκριζώσεις (ΑΚΛΕ), με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα αξιακών αλυσίδων και συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής, στους εκπροσώπους των κρατών μελών και στους εμπειρογνώμονες πολιτικής από διάφορες Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

H εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τη Γενική Δ/νση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε εθνικό/περιφερειακό επίπεδο, επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα και των βιομηχανιών βιοπροϊόντων.

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, κ. Phil Hogan, ξεκίνησε το εργαστήριο υπογραμμίζοντας την τεράστια συμβολή της ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, στην κυκλική οικονομία, στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ανέφερε επίσης ότι η Βιοοικονομία αποτελεί ευκαιρία για τους αγρότες και τους δασοκόμους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συνέστησε να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις αξιακές αλυσίδες της βιοοικονομίας, δηλαδή να μην παρέχουν μόνο τους πόρους. Υπό την έννοια αυτή, η νέα ΚΑΠ θα είναι πολύ φιλόδοξη στον τομέα της Βιοοικονομίας και ένας υψηλός προϋπολογισμός θα διατεθεί για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία μέσω του προγράμματος H2020.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν, σε πρώτη φάση, η διευκόλυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών για την βιοοικονομία. Για το σκοπό αυτό, διάφορα κράτη μέλη παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες τους και υπογράμμισαν τη σημασία της κινητοποίησης των εμπλεκομένων, των περιφερειακών συμπράξεων και των διυπουργικών ομάδων εργασίας. Επιπλέον, το εργαστήριο αυτό στόχευε στην παρουσίαση έργων που απεικονίζουν διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα ενσωμάτωσης των παραγωγών του πρωτογενή τομέα στις αξιακές αλυσίδες της Βιοοικονομίας. Σε αυτή την ενότητα, το CIRCE παρουσίασε δύο ευρωπαϊκά έργα, το uP_running και το AGROinLOG, καθώς και στα δύο εμπλέκονται παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα σε αξιακές αλυσίδες κλαδέματος και ενέργειας και σε κέντρα εφοδιαστικής βιομάζας αντίστοιχα.

Όσον αφορά το πρόγραμμα uP_running, παρουσιάστηκαν οι τεράστιες δυνατότητες και οι μεγάλες ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν στην ευρωπαϊκή κοινωνία τα αγροτικά υπολείμματα γενικά και τα κλαδέματα ειδικότερα (βλέπε παρουσίαση σε pdf παρακάτω). Επιπλέον, περιγράφηκαν εν συντομία συγκεκριμένες δραστηριότητες του έργου, με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή νέων αξιακών αλυσίδων καθώς και τα κύρια επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν προσδιοριστεί μέχρι σήμερα από τους εταίρους. Παρουσιάστηκαν δύο περιπτώσεις, ναυαρχίδες (Vilafranca del Penedes και Fiusis) και, τέλος, περιγράφηκε σειρά συστάσεων πολιτικής.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

Παρουσίαση uP_running

Διεθνή Βραβεία Μελιού Λονδίνου-London International Honey Awards  (LIHA 2019)

Αυξήστε την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων σας!

Στόχος των διαγωνισμών είναι να στηρίξουν τους παραγωγούς μελιού, τους μελισσοκόμους ώστε να βελτιώσουν την εικόνα του εμπορικού τους σήματος προωθώντας προϊόντα μελιού υψηλής ποιότητας σε κάθε μορφή εμπορίου, αλλά και της κατανάλωσης.

Κατηγορίες διαγωνισμών μελιού:

- Βραβεία ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ μελιού

Στόχος είναι η προώθηση της γνώσης της ιδιαίτερης αξίας και των υγιεινών/θρεπτικών συστατικών του μελιού σε νέους καταναλωτές, σε επαγγελματίες σεφ και τεχνίτες ζαχαροπλαστικής, στις γαστρονομικές και μαγειρικές σχολές. Επίσης, η ανάδειξη της ποικιλομορφίας των ποικιλιών και της υψηλής ποιότητας των προϊόντων μελιού που παράγονται με στόχο την προώθηση της γνώσης των διαφορετικών γεύσεων τους.

Όλα τα επώνυμα προϊόντα (όχι χύμα) που διατίθενται σε καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο βραβεία άριστου μελιού London International Honey Awards. Τα προς αξιολόγηση προϊόντα πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη κατάσταση για δοκιμή και οι πληροφορίες τους πρέπει να αναγράφονται σωστά και με σαφήνεια στην ετικέτα, πρέπει δηλαδή να είναι προϊόντα έτοιμα προς πώληση στο καταναλωτικό κοινό. Η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού θα ζητήσει χημικές αναλύσεις σε συνεργασία με αναγνωρισμένα εργαστήρια, προκειμένου να επαληθεύσει ότι τα προϊόντα είναι τεχνικά υγιή. www.facebook.com/LondonHoneyAwards

- Βραβεία ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ μελιού

Τα βραβεία London International Honey Awards θέλουν να αναδείξουν και να τιμήσουμε την αριστεία συσκευασίας στον σχεδιασμό προϊόντων μελιού. Ενθαρρύνει τους σχεδιαστές και τις επιχειρήσεις μελιού από όλον τον κόσμο να συμμετάσχουν με τα προϊόντα τους. Δημιουργεί ένα σημείο όπου η βιομηχανία μελιού μπορεί να προσφέρει την καινοτομία και να ενημερώνεται για τις τάσεις.

Κατά την αναζήτηση ενός αξιόπιστου διαγωνισμού, έχουμε δημιουργήσει μια κριτική επιτροπή με έμπειρους και εκπαιδευμένους δοκιμαστές. https://www.instagram.com/londonhoneyawards/

Διεθνή Βραβεία μελιού Λονδίνου, 14-15 Απριλίου 2019, οι παραγωγοί μελιού από όλες τις χώρες μπορούν να συμμετάσχουν συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  - www.londonhoneyawards.com

 

Σελίδα 1 από 3365

 

mpampatsikos

fit ems

dimitra greka

manikas

prosfigas

mirgiannis banner

6p banner

giglas gym

panaitolikos1926

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

 liapis elastika
 
grivaswines

Εργασία στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Οκτ 17, 2018

ΑΣΕΠ: Τρεις προκηρύξεις για 3.875 μονίμους στους δήμους

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Οκτ 17, 2018

10ο φεστιβάλ ελληνικού μελιού & προϊόντων μέλισσας

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας
Οκτ 17, 2018

Ασθένειες και εχθροί πυρηνόκαρπων

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας
Οκτ 17, 2018

Λιομάζεμα στο Δημοτικό σχολείο Δοκιμίου

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας
Οκτ 17, 2018

Tέσσερις δίμηνες προσλήψεις ηλεκτρολόγων στο δήμο Αγρινίου

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Οκτ 17, 2018

Οι γροθιές που έγραψαν ιστορία!

in Αθλητισμός
Οκτ 16, 2018

Ανοιχτές θέσεις εργασίας στο Ξενοδοχείο Marpessa

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις
 • 1