Σάββατο, 18η Μαίου 2024  5:04 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 13:14

Μπήκε η “ταφόπλακα” στο γραφείο ΕΟΠΥΥ του Αγρινίου!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος “εξαφανίζει” το γραφείο ΕΟΠΥΥ του Αγρινίου! Μένει μόνο το κλειδί της πόλης!

Κι όμως, όσοι διαβεβαίωναν κι έδιναν υποσχέσεις περί του μη κλεισίματος του γραφείου ΕΟΠΥΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ψεύδονταν! Δεν μένει απολύτως τίποτα από τον Οργανισμό στην πόλη που έχει τον μισό πληθυσμό της Αιτωλοακαρνανίας και που εκτελεί τριπλάσιες ιατρικές πράξεις από την δεύτερη, έχει την μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακείων και των ιατρών στο νομό, έχει μεγάλες δομές όπως γηροκομεία, ιδιωτική κλινική και πλήθος διαγνωστικών κέντρων, κι όμως κρίνεται ότι δεν μπορεί να έχει ούτε καν κάποιο παράρτημα του Μεσολογγίου σε ότι αφορά την τοπική Δημόσια Υγεία!

Σύμφωνα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που βρίσκεται στην διάθεση της «Συνείδησης», καταργείται κάθε γραφείο και κάθε υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο, δεν προβλέπεται, δε, κανένας υπάλληλος που να απασχολείται στον Οργανισμό σε κάποιο τμήμα. Στην ουσία μιλάμε για το νέο Οργανόγραμμα όλοι του ΕΟΠΥΥ, έκτασης 53 σελίδων, σύμφωνα με το οποίο παύει να υπάρχει το Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης  Ασφαλισμένων Αιτ/νίας στο Αγρίνιο καθώς και το σημείο διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στο Αγρίνιο, με αυτή την καθαρά κανονιστική διαδικασία.

Δεν πρόκειται πλέον για κάποια αόριστη φημολογία αλλά για απτή πραγματικότητα και δεν αφορά γενικά και αόριστα το κλείσιμο Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε κάποιες σημαντικές πόλεις αλλά σχεδόν αποκλειστικά για το Αγρίνιο ως μοναδική πανελλαδικά περίπτωση!

Το εκπληκτικό, μάλιστα, για το πολιτικό προσωπικό που εκτίθεται στο Αγρίνιο σε όλες τις θέσεις αιρετού και ιδιαίτερα όσων ανήκουν στην κυβέρνηση, είναι ότι το έγγραφο έγινε γνωστό από την περασμένη εβδομάδα ενώ εννοείται πως υπήρχε και 24ωρη απεργίας από τον ΠΑΝΣΥΕΡ ΕΟΠΥΥ, τον πανελλήνιο σύλλογο των εργαζομένων δηλαδή.
Όπως μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει στην σελίδα 21 και στην 10η ενότητα του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στην Αιτωλοακαρνανία παραμένουν μόνο το τμήμα Παροχών Ασθενείας, το τμήμα Λογιστηρίου και το τμήμα Φαρμακείου Μεσολογγίου, δηλαδή από το Αγρίνιο δεν μένει τίποτε απολύτως. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές έχουν προβλεφθεί έστω Αυτοτελή Τμήματα όπως για Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Καστοριά, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Σάμο, Χίο, Φωκίδα, Φλώρινα και Χαλκιδική! Όχι όμως κάποια τέτοια πρόβλεψη για την Αιτωλοακαρνανία…

Το ιστορικό της υπόθεσης

Μετά την αναστάτωση που είχε προκληθεί πρόσφατα, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη είχε έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους στην Αιτωλοακαρνανία για το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει με την υπαγωγή, επί της ουσίας, του Αγρινίου στο Μεσολόγγι.

Οι πέντε (5) υπάλληλοι που εξυπηρετούν το σύνολο σχεδόν των συνταγογραφήσεων στη Αιτωλοακαρνανία (πάνω από 1300 τον μήνα όταν στον Μεσολόγγι γίνονται περίπου 300) είχαν γίνει δέκτες πληροφοριών ότι δεν θα μείνει τίποτε από το γραφείο στο Αγρίνιο και  είχαν συναντηθεί και με τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου. «Φαίνεται ότι είναι αυτοσκοπός για κάποιους, κάτι σαν λάφυρο, να πάμε για δουλειά στο Μεσολόγγι, να κλείσει άλλη μια υπηρεσία στο Αγρίνιο. Θα πούμε στο δήμαρχο ότι στο τέλος θα μας πάρουν και το δημαρχείο!», είχε αναφέρει εργαζόμενος και τελικά αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.

Στο Αγρίνιο υπήρχαν σημαντικά προβλήματα από την Πάτρα από όπου έρχονται τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους για να εξυπηρετήσουν σχεδόν το σύνολο τέτοιων ασθενών στον νομό, για ασθένειες όπως καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδες κ.λ.π. και υπήρχαν καθυστερήσεις στις παραλαβές όμως οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνταν. Το 70% των πράξεων γίνονταν στο Αγρίνιο και στην συντριπτική πλειοψηφία οι φαρμακοποιοί όλοι του νομού υποβάλλουν αιτήματα προς το Αγρίνιο όχι μόνο από τον Σύλλογο Τριχωνίδας αλλά και από εκείνον της υπόλοιπης Αιτωλοακαρνανίας. Ο ΕΟΠΥΥ Αγρινίου μετατράπηκε ντε φάκτο σε ΠΕΔΙ για τον νομό και ο ΕΟΠΥΥ Μεσολογγίου σε Αποκεντρωμένο Γραφείο στην πραγματικότητα, την οποία όμως οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι αγνόησαν.

Από τις 9-6- 2016 προβλεπόταν η μεταφορά του κύριου μέρους του ΠΕΔΙ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, συμπαρασύροντας και τους υπαλλήλους, τον Διευθυντή να μοιράζει τον χρόνο τους ανάμεσα στις δύο πόλεις και δύο (αρ.2) υπαλλήλους μόνιμα στο Μεσολόγγι που κυκλικά θα αναλάμβαναν να παραλαμβάνουν τα αιτήματα των ασφαλισμένων και να τα διαβιβάζουν στο Αγρίνιο! Κι όμως με το έγγραφο του φετινού Μαρτίου (2022) ο ΕΟΠΥΥ αποφάσιζε, όπως αναφέρθηκε, να υποβαθμίσει το Αγρίνιο διοικητικά!

Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ(αρ.53), οι 11 υπάλληλοι του οργανισμού στο Αγρίνιο κλήθηκαν να μεταβαίνουν για εργασία, με τα έξοδα που αυτό προϋποθέτει, στο Μεσολόγγι, αποστερώντας τις υπηρεσίες του Αγρινίου από προσωπικό που είναι απαραίτητο. Έπαυε ό,τι ίσχυε από το 2016, όταν οριζόταν σαφώς τι ισχύει και τι πρέπει να γίνει με το Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης  Ασφαλισμένων Αιτ/νίας στο Αγρίνιο καθώς και το σημείο διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους επίσης στο Αγρίνιο. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρονταν ότι «το μόνιμο και το ΙΔΑΧ προσωπικό της ΠΕΔΙ Αιτωλοακαρνανίας χωρίς εξαίρεση τοποθετείται στην έδρα Π.Δ. στο Μεσολόγγι»!

Πολύ αργά…

Οι πέντε υπάλληλοι στο Αγρίνιο διεκδίκησαν το αυτονόητο, να μην απορροφηθούν από μια υποδεέστερη υπηρεσία δηλαδή, κι έκαναν έγγραφο από τον περασμένο Μάρτιο προς την υπηρεσία τους εξηγώντας ότι με την απόφαση του 2016 οι ίδιοι ως εργαζόμενοι αλλά και οι ασφαλισμένοι γλίτωναν από ταλαιπωρία κι από έξοδα, θυμίζοντας τα πληθυσμιακά δεδομένα των δύο περιοχών, το πλήθος των μονάδων υγείας (δημοσίων και ιδιωτικών) κάθε περιοχής, καθώς και την εποχή ψηφιακής μετάβασης και απλοποίησης που τα αιτήματα είναι σε όλο και αυξανόμενο βαθμό ηλεκτρονικά. Κι όμως, το αποτέλεσμα ήταν το Σχέδιο Π.Δ. που απλά κλείνει το γραφείο Αγρινίου!

Όπως είχε γράψει και όταν ανακίνησε πρώτη το θέμα η «Σ», το Αγρίνιο σε ένα ακόμη διοικητικό ζήτημα θα υπαχθεί στο Μεσολόγγι πέρα από κάθε οικονομική, πρακτική και αυτοδιοικητική λογική. Οι ιθύνοντες που εκλέγονται από τις ψήφους του Αγρινίου το μόνο που μένει είναι να παραδώσουν τα κλειδιά της πόλης!

Γιάννης Συμψηρής

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 385 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.