Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:57 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 14:16

Τι πρέπει να κάνετε και να μην κάνετε αν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ποιος δεν θέλει να ζήσει πολλά χρόνια; Και μπορεί ως νέος να σκέφτεσαι ότι δεν σου αρέσουν και πολύ τα βαθιά γεράματα, όμως, μεγαλώνοντας, καταλαβαίνεις ότι έτσι ή αλλιώς, η ζωή είναι ωραία.

Κι επειδή δεν αρκεί η ευχή «Να τα εκατοστίσεις», αν θέλεις να πιάσεις τα… 100, πρέπει να βάλεις κι εσύ το «χεράκι» σου.

Να κάνεις δηλαδή κάποια πράγματα που θα σου χαρίσουν μακροζωία και να μην κάνεις κάποια άλλα, που σου «κόβουν» χρόνια. Δείτε παρακάτω τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» για μία καλή ζωή που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο! Γιατί, είναι και θέμα γονιδίων, αλλά όχι μόνο αυτών.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Κάπνισμα τέλος

Είναι μία βλαβερή συνήθεια, υπαίτια για πολλές ασθένειες, με πιο συνηθισμένη τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ ευθύνεται και για καρδιαγγειακά προβλήματα. Για να καταλάβετε, στην Αμερική μόνο, 1 στους 5 θανάτους ετησίως, οφείλεται στο κάπνισμα.

Τέλος και στην καθιστική ζωή

Η αλήθεια είναι ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή, κυρίως λόγω τη δουλειάς τους, αφού περνούν πολύ χρόνο σε μία καρέκλα, μπροστά από μία οθόνη ενός υπολογιστή. Κι επειδή, δε μπορείτε να σταματήσετε τη δουλειά, φροντίστε να κάνετε ανά μία ώρα ένα διάλειμμα. Να σηκώνεστε από την καρέκλα δηλαδή, να κάνετε μία βόλτα και να επιστρέφετε. Επίσης, τις ώρες που δεν εργάζεστε, μην τις περνάτε σε έναν καναπέ. Βγείτε έξω και περπατήστε.

Μην κάθεστε στον ήλιο

Ειδικά, το καλοκαίρι συνηθίζουμε να καθόμαστε στον ήλιο, κάνοντας ηλιοθεραπεία. Αλλά αυτή η συνήθεια είναι βλαβερή, όπως και γενικότερα, η πολύωρη έκθεσή μας, αφού κινδυνεύουμε με καρκίνο του δέρματος. Γι’ αυτό, λίγη ώρα στον ήλιο και πάντα με μεγάλη προστασία.

Μην κοιμάστε στο πόδι

Ωραίος ο υπνάκος, αλλά όταν οι ώρες ύπνου, που χρειάζεται ο οργανισμός, είναι… πολλοί και μικροί σε διάρκεια ύπνοι, τότε δημιουργείται πρόβλημα. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η μακροχρόνια στέρηση του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.

Τέλος στην κατάχρηση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα, με άρθρο των The New York Times, τέτοιοι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο, γαστρεντερικές διαταραχές, προβλήματα διάθεσης, άνοια, ηπατική νόσο, καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τι πρέπει να κάνετε

Γίνετε πιο κοινωνικοί

Έρευνες αναφέρουν πως όταν βρισκόμαστε με φίλους, το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα και ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνικές συναναστροφές, βοηθούν στη μακροζωία. Κι ένα γεγονός: Ένας λόγος, που οι γυναίκες ζουν περισσότερο, είναι επειδή έχουν περισσότερες παρέες και περνούν περισσότερο χρόνο με φίλους.

Τρώτε όσπρια

Η διατροφική τους αξία είναι τεράστια και συνδέονται στενά με τη μακροζωία. Σε σχετική μελέτη, που συμμετείχαν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, βρέθηκε ότι κάθε αύξηση 20 γρ. στη μέση ημερήσια πρόσληψη οσπρίων συνδεόταν με 8% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια επταετούς παρακολούθησης.

Προσέχετε την υγιεινή των δοντιών

H σχολαστική φροντίδα των δοντιών βοηθά στην αποφυγή σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις. Γι’ αυτό, λοιπόν, μην αμελείτε την υγεία των δοντιών σας!

Βρείτε κάποιο χόμπι

Αν έχετε, είστε σε καλό δρόμο. Αν δεν έχετε, πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει και να αρχίσετε να ασχολείστε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθημερινότητα που είναι γεμάτη ενδιαφέροντα, σας κρατάει δημιουργικά απασχολημένους και ναι, είναι το κλειδί για την μακροζωία.

Μείνετε μακριά από τοξικές καταστάσεις

Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τοξικές καταστάσεις και κυρίως, τοξικούς ανθρώπους. Σταματήστε να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που σας κάνουν να βλέπετε τη ζωή αρνητικά, μπλοκάρουν την ενέργειά σας και το μόνο που καταφέρνουν, είναι να διαταράσσουν την ψυχική σας ισορροπία.

http://medicalnews.gr

Διαβάστηκε 6343 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 09:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.