Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  1:40 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 09:34

Κώστας Λύρος: Γιατί διεκδικούµε την δηµαρχία στην Ι.Π. Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Κώστας Λύρος επιβεβαιώνει την κάθοδό του για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου

Ήρθε η ώρα για µια νέα Έξοδο στο αύριο 
Οι τρεις στρατηγικοί πυλώνες για την ανάπτυξη του τόπου µας
«Όσοι άσκησαν διοίκηση δυστυχώς ήταν αρεστοί αλλά όχι χρήσιµοι...»

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 19/04/2018

Συνέντευξη στον Σωκράτη Στέλλιο 
• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Και επίσημα πλέον, μέσω της ΑΙΧΜΗΣ ο Κώστας Λύρος, γνωστός στον διευρυμένο δήμο Μεσολογγίου, εξαγγέλλει την υποψηφιότητά του για τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη υποψηφιότητα ενός νέου προσώπου στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, καθώς ναι μεν διαθέτει αυτοδιοικητική εμπειρία, αλλά δεν «εκτέθηκε» ποτέ ως... μαέστρος της ορχήστρας. Εκτός της εμπειρίας στην αυτοδιοίκηση ο κ. Λύρος έχει μετάσχει σε συνδικαλιστικά όργανα του Εμπορίου και φυσικά δραστηριοποιείται με επιτυχία στην περιοχή με διάφορες επιχειρήσεις.

Στην συνέντευξή του τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που ασκείται η διοίκηση στο δήμο, αναφέρει ότι έχει την διάθεση και την γνώση να προσφέρει στο κοινό καλό, ασκεί κριτική σε όσους διοίκησαν λέγοντας ότι ήταν αρεστοί, αλλά όχι χρήσιμοι και, τέλος, προτείνει τρεις στρατηγικούς - αναπτυξιακούς πυλώνες τους οποίους πρέπει η επόμενη Δημοτική αρχή να υπηρετήσει.

Κύριε Λύρο, φημολογείται έντονα ότι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές θα είστε υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε αυτές τις πληροφορίες;

Κύριε Στέλλιο, κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία στην εφημερίδα σας.

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε στην χώρα και στον τόπο μας απαιτούν πρωτίστως σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ήθος και σεμνότητα. Σε μια εποχή που το παρασκήνιο ασφυκτιά ενώ το προσκήνιο είναι σχεδόν άδειο, υπάρχει ανάγκη να γεννηθεί κάτι νέο...

Ναι, θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Μεσολογγίου στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Σκοπός μου να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια πολιτεία πρωταγωνιστών, ένα δήμο ενεργών πολιτών, έναν δήμο των ελπιδοφόρων ανθρώπων της νέας γενιάς που να μας πηγαίνει μπροστά. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος, με τον οποίο ασκείται η δημοτική διοίκηση, να ενισχυθούν οι θεσμοί, να αποκτήσουν αξιοπιστία και κύρος. Ο Δήμος μας χρειάζεται επειγόντως πνοή ανάπτυξης και είναι χρέος μας να καταστήσουμε τους πολίτες συνεταίρους και όχι θεατές αυτής της ανάπτυξης.

Έχετε περάσει με επιτυχία από την αγορά και τις επιχειρήσεις, είστε καταξιωμένος και εκλεγμένος αρκετές φορές σε θέσεις ευθύνης. Τι σας ώθησε πλέον να εμπλακείτε με τα κοινά και μάλιστα στο κορυφαίο αξίωμα του δήμου;

Μετά από ώριμη σκέψη και κατόπιν παρότρυνσης φίλων και συμπολιτών αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό το ωραίο ταξίδι, διότι έχω την διάθεση και πιστεύω πως έχω και την γνώση και την εμπειρία να προσφέρω στο κοινό καλό. Όντας αυτοδημιούργητος, ειλικρινά πιστεύω στην δύναμη του καθενός μας να ορίζει τον μέλλον του και την τεράστια ευθύνη που έχει ο καθένας μας στην διαμόρφωση του κοινωνικο-πολιτικού γίγνεσθαι, στο οποίο ζει και στο οποίο θα ζήσουν και τα παιδιά του. Με το βάρος αυτής της ευθύνης στους ώμους μου, στη συγκεκριμένη φάση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μου θεωρώ ότι μπορώ και οφείλω να προσφέρω τις δυνάμεις μου στον τόπο μου, στον τόπο των παιδιών μας.

Γνωρίζετε άλλωστε πως δεν είμαι νεοφερμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διατέλεσα παλαιότερα επί δύο τετραετίες δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αιτωλικού, ενώ άσκησα καθήκοντα μέλους στο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας, στον Σύλλογο Μηχανικών Μεσολογγίου και στον Εμπορικό Σύλλογο Μεσολογγίου. Και δεν είναι μόνο αυτά καθώς η κοινωνική μου παρουσία και προσφορά σε συλλόγους (αθλητικούς, πολιτιστικούς κ.α), κοινωνικά σωματεία και άλλες μορφές οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών υπήρξε διαχρονική και πλούσια, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και καμία ιδιοτέλεια σε «ανύποπτους καιρούς». Κι αυτό το υπογραμμίζω, καθώς στις μέρες μας ποικίλουν οι πελατειακές σχέσεις...

Πώς ονειρεύεστε την πόλη του Μεσολογγίου τα επόμενα χρόνια, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να υπερβεί την χρόνια κρίση που το μαστίζει;

Ναι, χρειαζόμαστε όραμα για το Μεσολόγγι και δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια κάτι τέτοιο. Αλλά χρειαζόμαστε και όρεξη, ψυχική δύναμη, και γνώσεις πρακτικές και αποτελεσματικές κινήσεις για να το πετύχουμε.

Το Μεσολόγγι έχει ανάγκη τους καλύτερους στην πολιτική του σκηνή για να συναντήσει και πάλι το ραντεβού του με την ιστορία. Όσοι κουράστηκαν, μας κούρασαν. Θέλουμε να δούμε το Δήμο μας να τρέχει μπροστά από τους καιρούς κι όχι να είναι ουραγός των εξελίξεων και επαίτης. Ονειρεύομαι το Μεσολόγγι του μέλλοντος μια πόλη Βιώσιμη, Έξυπνη, Συμμετοχική, Ανοιχτή, Ανθρώπινη. Οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας. Η ώρα της ανανέωσης έχει έρθει και κάποιοι πρέπει να κοιτάξουν πάλι ρολόγια τους, γιατί το στοίχημα της νέας πόλης δεν βρίσκεται μόνο στην ιστορία αλλά στο αύριο. Συμμαχώ με τα όνειρα της πόλης κι όχι με τα κάθε είδους κυκλώματα, που στερούν τα όνειρα από τη νέα γενιά. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να εμπνεύσουμε μια νέα τοπική αυτοπεποίθηση κι όχι μόνον μια διαφυγή στις δάφνες του παρελθόντος. Το κρατικοδίαιτο μοντέλο των επαρχιακών πόλεων έχει συναντήσει τα αναπτυξιακά όριά του και ο Δήμος μας δεν κατάφερε να διατηρήσει ούτε τα κεκτημένα, ΤΕΙ, Στρατόπεδο, Μαρίνα κ.α.

Σας λέω λοιπόν ότι σήμερα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, να προκαλέσουμε επενδύσεις, να αποκτήσουμε εξωστρέφεια, να προβάλλουμε την ιστορία και το φυσικό μας πλούτο. Είναι ανάγκη να μετατρέψουμε τα αγαθά σε προϊόντα, πάντα με σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό μας περιβάλλον και με την πίστη ότι έτσι θα παράγουμε νέες ευκαιρίες. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την θέση μας στο γεωγραφικό και ιστορικό χάρτη της Ελλάδας. Δεν ξέρουμε να βγάζουμε λαγούς από καπέλα, όμως έχουμε την πίστη, την δύναμη, την όρεξη και τις ικανότητες να πετύχουμε.

Είναι δυνατόν το Μεσολόγγι να μην διαθέτει ακόμα χάραξη αιγιαλού και παραλίας με τόσα χιλιόμετρα πανέμορφων ακτών; Είναι δυνατόν ακόμα να μην έχουμε αναπτύξει το λιμάνι με διαφάνεια και νομιμότητα ή ακόμα ως σήμερα να μην έχουμε ένα σχέδιο για τις χρήσεις γης ολόκληρου του δήμου; Είναι δυνατόν να μην έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα της ύδρευσης στο Αιτωλικό; Nα αισθανόμαστε τόσο ανασφαλείς, από την αυξημένη παραβατικότητα και ο Δήμος να μην μπορεί να φέρει αποτέλεσμα; Μπορεί το Μεσολόγγι να μην απολαμβάνει μιας γρήγορης σύνδεσης με την Ιόνια Οδό όντας μια ανάσα απ’ αυτήν και να μην διεκδικείται αυτό το αίτημα με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα;

Ποιες είναι οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες για τις πόλεις και την ύπαιθρο του διευρυμένου Δήμου Μεσολογγίου;

Ο διευρυμένος δήμος αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ανεργίας ειδικά στους νέους και τις γυναίκες ενώ το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης έχει σχεδόν καταρρεύσει. Η δημοσιονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μαζί με την υψηλή φορολογία αποθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές κι αν σε αυτό προσθέσουμε τον μη καθορισμό χρήσεων γης τότε κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο πραγματοποίησης ενός επιχειρηματικού πλάνου στην περιοχή μας. Βέβαια η άρση απομόνωσης του νομού με την κατασκευή της Ιόνιας οδού και της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου συμβάλλει στην καλύτερη πρόσβαση σε νέες αγορές καθώς και στην προσέλκυση τουριστικών ροών στο οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας. Μου κάνει εντύπωση πως ενώ είμαστε ένας τόπος φιλημένος από το θεό με τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα παραμένουμε φτωχοί, καταδικασμένοι σε υπανάπτυξη και με μια συλλογική κατάθλιψη. Πρέπει να βγούμε απ’ αυτό το αδιέξοδο. Αυτό θα προσπαθήσω. Σπαταλήθηκε αρκετός πολιτικός χρόνος σε άγονες εσωτερικές συγκρούσεις, σε εμμονές και παρωχημένα στερεότυπα αναπαλαίωσης μα όχι ριζικής ανανέωσης. Το Μεσολόγγι δίχως ένα σοβαρό επιχειρησιακό αναπτυξιακό σχέδιο είναι διαρκώς στην άμυνα μα ποτέ στην επίθεση!

Τρεις, κατά την άποψή μας, είναι οι βασικοί στρατηγικοί πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί ο αναπτυξιακός μετασχηματισμός του τόπου μας:

  • Ο πρωτογενής τομέας με υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και καθετοποίηση της παραγωγής κυρίως από ομάδες παραγωγών,
  • Ο δευτερογενής τομέας με μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και προώθηση αυτών σε νέες αγορές
  • Ο τριτογενής τομέας με την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο ιαματικός, ο αναρριχητικός, ο αλιευτικός, ο συνεδριακός.

Αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της επόμενης Δημοτικής Αρχής τις οποίες οφείλει να υπηρετήσει, να υποκινήσει και να υποστηρίξει με κάθε δύναμής της, προβαίνοντας σε πρωτοβουλίες και κινήσεις οι οποίες θα διέπονται από Διαφάνεια, Εξωστρέφεια, Έμπνευση και Δυναμισμό. 

Πρέπει εδώ να σημειώσω πως όσοι άσκησαν διοίκηση δυστυχώς ήταν αρεστοί αλλά όχι χρήσιμοι. Τα αδιέξοδα αυτών των πρακτικών τα ζούμε όλοι μας, δεν σκοπεύω να γίνω ένας από αυτούς.

Πώς σκέφτεστε να στελεχώσετε το ψηφοδέλτιο σας;

Υπήρξα πάντοτε βαθιά δημοκράτης και πιστεύω στον ρόλο των πολιτών. Στη βάση των αρχών της συνεργασίας, της ειλικρίνειας και της καθαρότητας προχωρώ, προχωρούμε στην κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου, στο οποίο η ανανέωση είναι από τα βασικά συστατικά του. Σε συνδυασμό με την πολύτιμη γνώση έμπειρων συνεργατών ευελπιστούμε να φέρουμε έναν άνεμο αλλαγής, δημιουργίας και αποτελεσματικότητας στο Μεσολόγγι.

Στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε με θετικούς όρους, να δημιουργήσουμε μαζί ως κοινωνία, να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για το Μεσολόγγι της καρδιάς μας, για το Αιτωλικό, για τις Οινιάδες, για τα όμορφα χωριά μας, για κάθε μάνα και κάθε πατέρα που θέλει να δει τα παιδιά του να μένουν εδώ, να παράγουν και να καλλιεργούν, να δημιουργούν και να διαπρέπουν.

Οι πολίτες του Δήμου της Ελευθερίας απαιτούν σεβασμό, μου είναι αδιανόητο να γίνονται υποτελείς σε ρουσφέτια, δεν μπορούν να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης των αναγκών τους για αξιοπρεπή ζωή. Τους εμπιστεύομαι και ζητάω κι αυτοί να με εμπιστευθούν.

Αλλάζουμε ταχύτητα, οι καιροί δεν μας περιμένουν, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ..

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διαβάστηκε 1658 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.