Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:58 πμ
 
wm small
Τρίτη, 01 Μαϊος 2018 02:17

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου: Επί τάπητος Κλεισθένης, Ζευγαράκι και οφειλές δημοτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τις… συνηθισμένες εντάσεις διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Αρχικά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ενημέρωσε το σώμα, ότι την ερχόμενη Δευτέρα, θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τον υπό προώθηση νόμο «Κλεισθένης 1» στην αυτοδιοίκηση, που μεταξύ άλλων προβλέπει την διενέργεια των επόμενων εκλογών σε Δήμους και Περιφέρεια με απλή αναλογική, γεγονός που έχει πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις. Επίσης ανακοινώθηκαν κοινές δράσεις ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Στο στάδιο των ανακοινώσεων, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παύλος Μοσχολιός αναφέρθηκε στην εκ νέου μεταφορά σκουπιδιών από άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (εν προκειμένω της Αιγιάλειας) στον ΧΥΤΑ του Αγρινίου, κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ζητώντας εξηγήσεις από τη Δημοτική Αρχή. Επί του θέματος, απαντώντας, ο Γιώργος Παπαναστασίου, υποστήριξε πως η απόφαση της Αποκεντρωμένης ήταν δεσμευτική και ότι η Δημοτική Αρχή αντέδρασε στα αρμόδια Υπουργεία σημειώνοντας ότι είναι η τελευταία φορά που δέχεται απορρίμματα αν δεν προχωρήσει η κατασκευή των ΧΥΤΑ άλλων περιοχών των οποίων εκκρεμούν. Μάλιστα επισήμανε ότι σχεδιάζεται η επέκταση του ΧΥΤΑ Στράτου κατά τέσσερα κύτταρα, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του εργοστασίου κόστους 14 εκατ. ευρώ.

Αρκετές αναφορές, στο στάδιο των ερωτήσεων, έγιναν αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πληγείσα περιοχή του Ζευγαρακίου, με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου» Τίμο Παπανικολάου να υποστηρίζει ότι πέντε μήνες μετά, αφενός δεν έχει δοθεί ούτε μία δραχμή στους πλημμυροπαθείς και αφετέρου δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Μοσχολιού, Νίκος Θεοδωρόπουλος, με τον Δήμαρχο Αγρινίου, να ενημερώνει το σώμα ότι ο Δήμος περιμένει τα χρήματα ώστε να τα δώσει στους δικαιούχους, έχοντας παράλληλα συντάξει τα απαιτούμενα τεχνικά δελτία για εργασίες αποκατάστασης από την πολιτεία.

Στη συνεδρίαση αρκετή συζήτηση έγινε κατόπιν σχετικής ερώτησης του συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοπίδα Αντωνάκου, για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων δημοτών για οφειλές στους Δήμους, από 500 ευρώ, μεταξύ αυτών και στο Δήμο Αγρινίου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Φαρμάκη, ο Δήμος παρέλαβε υπέρογκες οφειλές προηγούμενων ετών από τους Καποδιστριακούς Δήμους, που ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ (ύδρευση – κλήσεις κ.α.) και είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο και να βρει τρόπους είσπραξης των οφειλών, σημειώνοντας ότι έχει προβεί σε κατασχέσεις λογαριασμούς δημοτών που όπως διαπιστώθηκε είχαν χρήματα! Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Δήμαρχος Αγρινίου, υποστήριξε ότι πολλοί από τους οφειλέτες αποδείχθηκαν κακοπληρωτές και προεκλογικά υποψήφιοι Δήμαρχοι έταζαν ότι θα χαρίσουν οφειλές. Πάντως ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να πλειστηριάσει περιουσία Αγρινιώτη για 500 ευρώ.

Στο μεταξύ, στο στάδιο των ερωτήσεων, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Καζαντζής, ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους που ο Δήμος μοίρασε κρέατα σε δικαιούχους παρόλο που δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης προσφυγών και αν ο επίτροπος θα εγκρίνει το κονδύλι.

Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εκ των οποίων σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στο θέμα υποβολής πρότασης για εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρρου «Λυκοραχίτης» (περιοχή κτιρίου ΕΛΕΠΑΠ) Δήμου Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι τελικά υπερψηφίστηκε!

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 1385 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.