Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:07 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 18:04

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος CLLDLeader της Τριχωνίδα Α.Ε.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έγκριση 1ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος – Παρεμβάσεις Δημοσίου Χαρακτήρα ύψους 1.348.500€.

Συνεδρίασε την Παρασκευή 20/04/2018 στα γραφεία της Τριχωνίδα Α.Ε. στο Καινούργιο, η Επιτροπή Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος CLLD Leader της Τριχωνίδα Α.Ε. Η Επιτροπή αυτή είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και υλοποίηση του νέου Προγράμματος Leader της Τριχωνίδα Α.Ε. και στη σύνθεση της μετέχουνσημαντικοίτοπικοί, οικονομικοί και κοινωνικοίφορείς (Δημόσιοι και Ιδιωτικοί) της  περιοχής εφαρμογής του Προγράμματος.

Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της αποφάσισε την οριστική έγκριση της 1ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του υπομέτρου 19.2 του Τοπικού Προγράμματος CLLD Leader της Τριχωνίδα Α.Ε. που αφορά παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα Συνολικού Προϋπολογισμού Δημοσίας Δαπάνης  1.348.500€.

trixonida-epitropi-parakolouthisis2

Τη συνεδρίαση της Επιτροπής άνοιξε ο Πρόεδρός της και Πρόεδρος της Τριχωνίδα Α.Ε.  Γεώργιος Παπαναστασίου. Στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των φορέων παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις του Προγράμματος από το Γενικό Δ/ντη της Εταιρίας  Χάρη Καφρίτσα.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν επίσης εκτός από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γεώργιο Παπαναστασίου και οι:

  • Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωπος Π.Δ.Ε.
  • Γεώργιος Κοντογιάννης, εκπρόσωπος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας.
  • Μαρία Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος ΚΕΔΑ Δήμου Αγρινίου.
  • Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος και εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας.
  • Κωνσταντίνος Μπόκας, εκπρόσωποςΣυνδέσμου Υδατοκαλλιεργητών Αιτωλ/νίας.
  • Στυλιανός Μπλέτσας, Πρόεδρος και εκπρόσωπος ΤΕΕ (ΠΕΡΙΦ. ΤΜΗΜΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

Ο Πρόεδρος της ΕΔΠ και της Τριχωνίδα Α.Ε. Γεώργιος Παπαναστασίου στην εισήγησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

“Η Επιτροπή Διαχείρισης του προγράμματος διαμορφώθηκε ύστερα από ευρεία κοινωνική διαβούλευση της εταιρείας μας, που είχε λάβει χώρα κατά την φάση κατάρτισης της Τοπικής Στρατηγικής για την περιοχή μας.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης και την αντιπροσωπευτικότητα που καταφέραμε να ενσωματώσουμε στη σύνθεση αυτού του οργάνου, καθώς πιστεύω ότι καλύπτουμε τους σημαντικότερους Τοπικούς, Οικονομικούς και Κοινωνικούς Φορείς (Δημόσιους και Ιδιωτικούς) της περιοχής εφαρμογής του προγράμματος.

Να σας υπενθυμίσω, ότι η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ αξιολογήθηκε το προηγούμενο διάστημα (Σεπτέμβριος 2016) θετικά και κατετάγει μέσα στην πρώτη δεκάδα για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER στην περιοχή εφαρμογής 5 Δήμων του Νομού Αιτωλ/νίας (εκτός του Δήμου Μεσολογγίου και Ναυπακτίας) καθώς και στο Δήμο Μεγανησίου Λευκάδος.

Εξασφαλίσαμε έτσι συνολικό ποσό 8.200.000€ (6.300.000€ από το Γεωργικό Ταμείο και 1.900.000€ από την Αλιεία).

Το παραπάνω ποσό δεν μπορώ να πω ότι ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες μας σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της περιοχής μας.

Αποτελεί όμως πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την στήριξη της επιχειρηματικότητας της περιοχής τα επόμενα χρόνια αλλά και για μικρές παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ εδώ στην σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη του προγράμματος καθώς η αρχική έγκριση των Τοπικών Προγραμμάτων είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016.

Το τελευταίο διάστημα, και μετά την εκχώρηση του Μέτρου 19 του ΠΑΑ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες, οφείλω να πω ότι η εξέλιξη στα Τοπικά Προγράμματα ομαλοποιήθηκε.

Έτσι, σήμερα έχουμε έτοιμη προς προκήρυξη την 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπομέτρου 19.2 που αφορά παρεμβάσεις Δημοσίου Χαρακτήρα συνολικού προϋπολογισμού Δημοσίας Δαπάνης 1.348.500€.
 
Αν και εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι σαν προτεραιότητα, οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ιδιωτικά έργα και την επιχειρηματικότητα και όχι για τα έργα Δημοσίου χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούσαν να περιμένουν.

Δυστυχώς όμως υπερίσχυσε η λογική να δοθεί προτεραιότητα στις δράσεις δημοσίου χαρακτήρα.

Το επόμενο διάστημα και κατά την διάρκεια της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ με τα στελέχη της θα πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών και τεχνικών συσκέψεων με τους ΟΤΑ της περιοχής παρέμβασης προκειμένου οι Δήμοι να προετοιμαστούν για την υποβολή αξιόλογων προτάσεων με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων του προγράμματος.

Θα παρακαλούσα τους Δήμους, για την ορθολογική διαχείριση των πόρων αυτών, με μικρές εύστοχες παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα που θα κινούνται στη φιλοσοφία και στο πλαίσιο της προσέγγισης Leader και θα έχουν ως στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας καθώς και την διευκόλυνση και εξυπηρέτηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή”.

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 1006 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.