Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:20 πμ
 
wm small
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 19:52

«Ό,τι δεν λύεται κόπτεται» - Οι διαχρονικές ρήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε ο σπουδαιότερος στρατηλάτης της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Ανέλαβε την εξουσία μετά τη δολοφονία του πατέρα του Φιλίππου και δεν έχασε ποτέ καμία μάχη. Αφού εξουδετέρωσε τους πιθανούς διεκδικητές του θρόνου οργάνωσε το στράτευμα για την εκστρατεία εναντίον της Περσίας.

Πριν αποχωρήσει από την Ελλάδα πήγε στους Δελφούς για να πάρει χρησμό. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα η Πυθία δεν έδινε χρησμούς, προκαλώντας την οργή του Μακεδόνα βασιλιά, ο οποίος αρνήθηκε να φύγει. Τράβηξε την ιέρεια προς το ιερό και τότε η Πυθία του είπε «Παιδί μου, είσαι ακαταμάχητος» παίρνοντας τον χρησμό που ζητούσε.

Λέγεται πως όταν έφευγε για την εκστρατεία του, την παραμονή μοίρασε στους φίλους του όλα τα προσωπικά του αντικείμενα. Όταν τον ρώτησαν, «εσύ δεν θα κρατήσεις τίποτα για τον εαυτό σου;» εκείνος απάντησε: Εγώ κρατώ το πολυτιμότερο: «Τις χρηστές ελπίδες του μέλλοντος. Δεν μου χρειάζεται τίποτε από το παρελθόν.» Ο Μέγας Αλέξανδρος διακρίθηκε όχι μόνο για τις στρατιωτικές του γνώσεις αλλά και και για τη σωφροσύνη και τη σοφία του.

Διαβάστε μερικά από τα σημαντικότερα λόγια του Μακεδόνα στρατηλάτη:

Ό,τι δεν λύεται κόπτεται

Δεν φοβάμαι ένα στρατό λιονταριών που διοικούνται από ένα πρόβατο. Φοβάμαι ένα στρατό προβάτων που τα διοικεί ένα λιοντάρι

Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.

Δεν μ' ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους με ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος.

Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει.

Στον ουρανό δεν υπάρχουν δυο ήλιοι, ούτε στη γη δυο κυρίαρχοι.

Σήμερα δεν ήμουν πραγματικός βασιλιάς, γιατί δεν έκανα καμιά καλή πράξη.

Τω κρατίστω.-Η υπόδειξή του για το ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Τα τελευταία του λόγια…

Βουλή και μύθοισι και ηπεροπηΐδι τέχνη-που σημαίνει με θέληση, με παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης. Η απάντηση του στην ερώτηση πώς κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο σε τόσο σύντομο διάστημα

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 8439 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.