Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:42 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 15:12

Ναύπακτος: Σχετικά με την υποβολή πρότασης χρηματοδότηση της πράξης « Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας »

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θέμα:  Σχετικά  με  την  υποβολή   πρότασης χρηματοδότηση της  πράξης 

« Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων  1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας »  σε  υλοποίηση  των  αρ. 55/2017 απόφαση  Δ.Σ. Συνδέσμου  και 275/2017  απόφαση  Δ.Σ.  Δήμου  Ναυπακτίας.

           Σε   υλοποίηση της   αρ. 55/2017 απόφαση  Δ.Σ.  συνδέσμου  στις 17-7-2017  και  της 275/2017 όμοια  του  Δήμου  Ναυπακτίας την ίδια ημέρα    όπου  αποφασίστηκε

        α.  Η απόσυρση της με αρ. πρωτ. 29281/28-11-2016 Δήμου Ναυπακτίας αίτησης χρηματοδότησης της Πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 1ης ΚΑΙ 4ης  ΓΕΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ»

        β.  Η  υποβολή νέας αίτησης χρηματοδότησης της Πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 1ης ΚΑΙ 4ης ΓΕΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ»  στο ΕΣΠΑ 2014-2020

         Σας  γνωρίζουμε  ότι

  1. Την επόμενη μέρα στις 18-7-2017  δημοσιεύτηκε    Πρόσκληση  , με Κωδικό:14.6i.27.7-8.2 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», όπου επιλέξιμες  είναι  οι ακόλουθες δράσεις :

- Δημιουργία μονάδων ανάκτησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και συμμείκτων αστικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και εγκατάστασης όλου του απαραίτητου εξοπλισμού και βοηθητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τους.

-  Επεκτάσεις Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και εγκατάστασης όλου του απαραίτητου εξοπλισμού και βοηθητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τους, εφόσον προβλέπονται στο οικείο επικαιροποιημένο ΠΕ ΣΔΑ ως οι μόνες υποδομές τελικής διάθεσης υπολειμμάτων

- Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για την παροχή των απαραιτήτων τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια υλοποίησης και δοκιμαστικής λειτουργίας των πράξεων, με συνολικό προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά το 3% του προϋπολογισμού της πράξης .

- Εργασίες αρχαιολογίας, ως υποέργο με δικαιούχο εταίρο την οικεία Εφορεία αρχαιοτήτων.

- Συνδέσεις με δίκτυα ΟΚΩ.

 

  1. Υπήρξε   λοιπόν  ΑΜΕΣΑ όπως δηλώναμε στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης ημέρας, (επισυνάπτουμε τα πρακτικά της συζήτησης) η  δυνατότητα  υποβολής  νέας  πρότασης  σύμφωνα  με τον σχεδιασμό  της 17-7-2017  μια  και  η  Πράξη «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 1ης ΚΑΙ 4ης  ΓΕΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ» περιέχει  κύρια υποέργα  που διαθέτουν υψηλό βαθμό ωριμότητας  δηλαδή που διαθέτουν εν ισχύ περιβαλλοντική  αδειοδότηση  και εγκεκριμένες μελέτες (ήταν προαπαιτούμενο  της  πρότασης).

Δυστυχώς όμως όπως φαίνεται και από τα πρακτικά της συζήτησης στο δ. σ. υπήρξε παράταξη (η ΑΔΚΝ του κ. Μπουλέ) που έδωσε μάχη για να μην κατατεθεί έγκαιρα η πρόταση.  

  1.      Την ιδία  ημέρα    έγινε  απόσυρση  της  αρχικής  αίτηση.  Στην συνέχεα υποβλήθηκε  η  αρ. 17630/18-7-2017 ΑΙΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ της πράξης με τίτλο « Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας », κωδικό MIS5009843 και συνολική δημόσια δαπάνη 15.113.200,00 ευρώ   
  2. Η αίτηση  κατατέθηκε  ηλεκτρονικά  την ίδια ημέρα ( 18-7-2017) και πήρε  πρωτόκολλο 8402/19-7-2017 .
  3. Σεπτέμβριο  έγινε   συνάντηση στο  γραφείο του αναπληρωτή  υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας παρουσία του  αναπληρωτού Σωκράτη Φάμελλο, του γενικού γραμματέα  Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελο Καπετάνιο , τεχνικών  συμβούλων  των  δύο   υπουργείων  , εκπροσώπων  των  Δήμων  Μεσολογγίου – Ναυπακτίας - Θέρμου , όπου  μετά  την  παρουσίαση της πρότασης του  Συνδέσμου  Διαχείρισης Στερεών  Αποβλήτων 1ης  ΓΕΝ  « ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 1ης ΚΑΙ 4ης  ΓΕΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ»  αποφασίστηκε  ο  συντονισμός  των εμπλεκόμενων   φορέων  ώστε μέχρι  τέλος Οκτωβρίου να έχουν γίνει κάποιες απαραίτητες συμπληρώσεις. 

Χθες  02-11-2017  σε  τεχνική  συνάντηση που  πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών από την  Ειδική  Υπηρεσία  Διαχείρισης  του Επιχειρησιακού Προγράμματος  του Υπουργείο «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»  με στελέχη Ενδιάμεσων  διαχειριστικών  όλης  της  Ελλάδας  και  Φο. Δ.Σ.Α. έγινε  ειδική  αναφορά  στην  αίτηση  χρηματοδότησης  της  Ναυπάκτου  και  τον τρόπο  επαναυποβολής  της  πρότασης  που  έδωσε  πλεονέκτημα  ένταξης μιας ώριμης   πρότασης που  στην   πρόσκληση 1465  του 2016   δεν  είχε  καμία  ελπίδα   προτρέπονται  διαχειριστικές αρχές  σε  όμοιες  περιπτώσεις  να   ακολουθούσουν  την παραπάνω διαδικασία ( παράδειγμα  η  Ναύπακτος) .

Τα πλεονεκτήματα της πρότασής μας είναι ότι προκρίνει την Διαδημοτική συνεργασία

Υπάρχει η Αίτηση Τροποποίησης  Μ Π Ε,  έχει  άμεση  χωροθέτηση, εγκεκριμένες προμελέτες και αποδεδειγμένα  βιώσιμη  πρόταση Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης  Απορριμμάτων

          Η  πρόταση  σύμφωνα  με τα  παραπάνω   έχει  θετική  ανταπόκριση   με  σχεδόν  σίγουρη την   χρηματοδότηση  το  ύψος  της  οποίας  θα  οριστικοποιηθεί  μετά  τον  προσδιορισμό της  αντιστάθμισης  από το Υπουργείο  Οικονομικών

Αν όλα πάνε καλά και φθάσουμε στην υλοποίηση της πρότασης, η Ναυπακτία θα έχει λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., με περιβαλλοντική ευαισθησία, για πολλές δεκαετίες στο μέλλον.

Με την πρόταση θα χρηματοδοτηθεί η μετατροπή του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Σε αυτόν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα θάβονται μόνο το 25% των σκουπιδιών, αφού τα υπόλοιπα θα ανακυκλώνονται ή θα μετατρέπονται σε λίπασμα (κομπόστ) στο εργοστάσιο κομποστοποίησης που θα λειτουργήσει στον χώρο. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα δημιουργηθούν 10 περίπου νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα είναι σημαντικά φθηνότερη για τον πολίτη η διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι ανατρέπεται πλήρως ο πανάκριβος και περιβαλλοντικά κακός σχεδιασμός που είχε γίνει στην προηγούμενη δημοτική περίοδο.

 

Παρατίθεται στην συνέχεια του άρθρου και η συζήτηση που έγινε στο Δ.Σ για την μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ

Πρόεδρος: Είμαστε στα προ ημερήσιας ακόμα. Κύριε Σύψα, θα το πείτε εκείνη την ώρα που είναι το θέμα.

Το 1ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης αφορά: «Απόσυρση της υποβληθείσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» στο πλαίσιο με κωδικό 146i26-27.1 και Α.Α. ΟΠΣ 1465 πρόσκληση αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας και υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πράξης αυτής στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης». Κύριε Σαλαμούρα, γιατί είναι κατεπείγον;          

Σαλαμούρας: Είναι κατεπείγον γιατί εμείς σαν Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου συνεδριάσαμε σήμερα, η παράταση που μας έδωσε η Περιφέρεια είναι μέχρι 31/12/2017, μέχρι χθες δεν υπήρχαμε, δεν ήμασταν Σώμα, γιατί πάμε με παρατάσεις. Σήμερα νομιμοποιήσαμε με το Διοικητικό μας Συμβούλιο. Εισηγούμαι ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου την υπ. αριθ. 55/2018…

Πρόεδρος: Ποιοι ψηφίζουν υπέρ του κατεπείγοντος;  

Μπουλές: Αν κατάλαβα καλά, είναι τέλος του Δεκέμβρη; Το κατεπείγον ποιο είναι;

Πρόεδρος: Εξηγήστε το κατεπείγον.  

Σαλαμούρας: Το κατεπείγον είναι ότι ανοίγουν καινούργιες προτάσεις και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την πρόταση (….)…

Πρόεδρος: Μπορεί να ανοίξει σε δέκα μέρες, να μην κάνουμε νέο Συμβούλιο, πέστε το κύριε Σαλαμούρα.  

Σαλαμούρας: Οι πληροφορίες μας είναι ότι θα ανοίξει αύριο.

Πρόεδρος: Να μην κάνουμε άλλο έκτακτο Συμβούλιο κύριε Μπουλέ, να είναι έτοιμη η πρόταση, μπορεί να ανοίξει σε δέκα μέρες. Αυτό είναι.

Μπουλές: Αυτό είναι μία εικασία κύριε Πρόεδρε. Δηλαδή, λέει κάποιος: «Εγώ εκτιμώ ότι θα γίνει κάτι, και επειδή το εκτιμώ να το κάνω έκτακτο». Είναι δυνατόν; Αυτή είναι η λογική; Εσείς, σαν Πρόεδρος, πως το επιτρέπεται αυτό; 

Πρόεδρος: Το επιτρέπω, μπορεί να εισηγηθεί, και εσείς, κύριε Μπουλέ, μπορείτε να βάλετε κατεπείγον θέμα, δικαιολογήστε το, αν ψηφίσει το Σώμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.  

Κοτσανάς: Κύριε Πρόεδρε, μία ερώτηση προς τον εισηγητή. Αυτό το θέμα δεν το ‘χουμε εξαντλήσει πριν τρεις-τέσσερις μήνες με κατεπείγουσα διαδικασία; Δεν είχαμε (..);

Πρόεδρος: Είναι νέα πρόταση…

Κοτσανάς: Η προηγούμενη πρόταση δεν πέρασε;

Πρόεδρος: Όχι.

Κοτσανάς: Ενημερώστε μας γι’ αυτό, είναι σημαντικό, δεν το ξέρουμε.

Πρόεδρος: Ο κύριος Σαλαμούρας θα το πει αυτό. Κύριε Σαλαμούρα, πέστε δύο πράγματα για το κατεπείγον, για να ψηφίσει το Σώμα, για το κατεπείγον πρώτα και μετά θα το συζητήσουμε.  

Σαλαμούρας: Η προηγούμενη πρόταση που είχαμε καταθέσει· η διάρκεια ήταν από Ιούνιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Εμείς, καταθέσαμε 5 Δεκεμβρίου, τα χρήματα στη διάθεση ήταν 270.000.000, εξαντλήθηκε το ποσό γιατί η αξιολόγηση γινόταν με σειρά προτεραιότητας που καταθέταμε. Πήραν οι Περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Οπότε, οι πληροφορίες είναι ότι εμείς δεν έχουμε καμία τύχη και πρέπει να αποσύρουμε και να ξανακαταθέσουμε στο καινούργιο πρόγραμμα που είναι έτοιμο να ανοίξει αύριο (όπως έχουμε την πληροφορία), την ίδια ακριβώς πρόταση.

Πρόεδρος: Το λέει με σαφήνεια ότι έχει πληροφόρηση ότι αύριο θα ανοίξει το πρόγραμμα και θέλει να καταθέσει πρώτος, αυτό λέει.

                Κύριοι συνάδελφοι, τίθεται σε ψηφοφορία το κατεπείγον, εγκρίνεται;

Γούλας: Πρόεδρε, να πω κάτι. Να το συζητήσουμε…

Πρόεδρος: Να ψηφίσουμε το κατεπείγον; Και θα συζητήσουμε μετά.

Γούλας: Εγώ είμαι υπέρ να το συζητήσουμε, (…) να το ψηφίσουμε, εάν όμως μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ανοίξει το πρόγραμμα, να ξαναέρθει να το συζητήσουμε αναλυτικά έχοντας και τα στοιχεία. Απλό είναι αυτό που λέω.

Πρόεδρος: Κύριε Σαλαμούρα;

Σαλαμούρας: Κανένα πρόβλημα.

Πρόεδρος: Κύριοι συνάδελφοι, εγκρίνεται το κατεπείγον; Ομόφωνα.  

Στο σημείο αυτό ο κ. πρόεδρος έθεσε προς συζήτηση το 1ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης

1ο ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

‘‘Απόσυρση της υποβληθείσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» στο πλαίσιο με κωδικό 146i26-27.1 και Α.Α. ΟΠΣ 1465 πρόσκληση αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας» και υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πράξης αυτής στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης’’.

Πρόεδρος: Ο κύριος Σαλαμούρας.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δ.Σ. κ. Σαλαμούρας, και ακολούθησε διαλογική συζήτηση ως εξής:

Σαλαμούρας (ανάγνωση εισήγησης): Θέτω ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου την υπ. αριθ. 55/2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με την οποία εγκρίθηκε η απόσυρση της υποβληθείσας στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, στο πλαίσιο με κωδικό  146126-27.1 και Α.Α. ΟΠΣ 1465 πρόσκληση αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας» και υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πράξης αυτής στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης.

                Περαιτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας έλαβε την υπ. αριθ. 528/2016 απόφαση περί υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της πράξης, δράσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας, με κύριο το έργο το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ναυπακτίας στο πλαίσιο με κωδικό 146126-27.1 και Α.Α. ΟΠΣ 1465 πρόσκλησης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Ε.Σ.Π.Α. και Ταμείο Συνοχής.

                Το χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεως ήταν από 15/07/16 έως και 31/12/2016. Το σχετικό αίτημα για την πράξη μας, με αριθμό πρωτοκόλλου 29281/28-11-2016 του Δήμου Ναυπακτίας, υπεβλήθη στις 6 Δεκεμβρίου του 2016, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην πρόσκληση. Μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση της πρότασής μας, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έχουμε και απ’ το ιστορικό μεταβολών καταστάσεων του τεχνικού δελτίου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΟΠΣ του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020. Σημειώνεται ότι η δαπάνη των υποβληθέντων αιτημάτων που προηγούνται του δικού μας, ξεπερνά τη διαθέσιμη σύμφωνα με την πρόσκληση, οπότε, διαφαίνεται ότι η ένταξη της πράξης μας στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης είναι αδύνατη. Επιπλέον, η τροποποίηση της υπ. αριθ. 938/59677/11-08-2016 απόφασης έγκρισης ανανέωσης τροποποίησης και αναδιατύπωσης της υπ. αριθ. 3700/19-06-2002 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Χ.Υ.Τ.Α. της 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται σε εξέλιξη, η δε ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ωριμότητα της πράξης. Για όλους αυτούς τους λόγους κρίνεται σκόπιμη η απόσυρση της προαναφερόμενης αίτησης χρηματοδότησης και η προετοιμασία του φακέλου για υποβολή σχετικής αίτησης σε νέα μελλοντική πρόσκληση της ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ΕΥΔ/ΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ή οπουδήποτε άλλη στον άξονα «Προτεραιότητας 14, Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος». Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων του ταμείο συνοχής, έχοντας εξασφαλίσει βελτιωμένη ωριμότητα ως προς τα επιμέρους υποέργα της πράξης μας.

                Προς τούτο και έχοντας υπόψιν τα προαναφερόμενα, τις διατάξεις του νόμου 3852/2010, του νόμου 3463/2016, του νόμου 4071/2012 άρθρο 16 παρ. 1, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το νόμο 4479/2017 άρθρο 26, τις διατάξεις της νομοθεσίας του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 και τη λοιπή σχετική νομοθεσία.

                Εισηγούμαι, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την απόσυρση της με αριθμό πρωτοκόλλου 29281/28-11-2016 του Δήμου Ναυπακτίας, αίτησης της χρηματοδότησης της πράξης «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων 1ης & 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας», η οποία υπεβλήθη στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 στο πλαίσιο της με κωδικό 14612627.1 και Α.Α. ΟΠΣ 1465 πρόσκλησης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ-Ε.Σ.Π.Α. και Ταμείο Συνοχής.

                2ον Εγκρίνει την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων 1ης & 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας», με κύριο του έργο το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ναυπακτίας στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης της ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ΕΥΔ/ΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ή οποιαδήποτε άλλη στον άξονα προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος, Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων του Ταμείου Συνοχής».

                3ον Παράσχει την εξουσιοδότηση στο Δήμαρχο Ναυπακτίας, όπως προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων 1ης & 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας», με κύριο του έργου το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ναυπακτίας στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης.

Πρόεδρος: Ευχαριστούμε τον κύριο Σαλαμούρα. Ερωτήσεις;

Μπουλές: (……Εκτός μικροφώνου…..) (…).

Πρόεδρος: Αποσύρεται λοιπόν η παλιά πρόταση, υποβάλλεται νέα και εξουσιοδοτεί…

Σύψας: Μία ερώτηση, συγγνώμη. Επί του πρώτου σκέλους, τη στιγμή που αυτή η πρόσκληση έχει ολοκληρωθεί, έχει κλείσει (η πρώτη), δε νομίζω ότι χρειάζεται απόσυρση, πάμε σε εκ νέου πρόταση. Έχει στερέψει ο κουβάς…

Σαλαμούρας: Η πρόταση δεν έχει αξιολογηθεί, δεν έχει απορριφθεί, και επειδή έχει εξαντληθεί το ποσό πρέπει να αποσυρθεί για να πάμε να υποβάλλουμε καινούργια.  

Πρόεδρος: Ο κύριος Τσαγγουρνός έχει το λόγο.

Τσαγγουρνός: Η ολοκλήρωση, (…) για τα σκουπίδια, είναι στην ίδια κατεύθυνση;

Σαλαμούρας: Είναι ακριβώς η ίδια πρόταση.

Τσαγγουρνός: Στην ίδια κατεύθυνση. Γιατί είχαμε πει (…) πιλοτικά στους Δήμους…

Σαλαμούρας: Ό,τι είχαμε πει ισχύει και είναι ακριβώς η ίδια.

Τσαγγουρνός: Έγινε η κομποστοποίηση από τα μαγαζιά εδώ;

Σαλαμούρας: Είναι σε εξέλιξη η κομποστοποίηση και λειτουργεί.

Καρακώστας: (……Εκτός μικροφώνου…..) (….)…

Σαλαμούρας: Είναι, είναι, και θα ανακοινώσουμε και τα αποτελέσματα.

Τσαγγουρνός: Γιατί εγώ δε βλέπω μαγαζιά ας πούμε, τα πηγαίνουν κατευθείαν στα…

Σαλαμούρας: Έχουμε δώσει και στα μαγαζιά.  

Τσαγγουρνός: Δε ξέρω…

Πρόεδρος: Ευχαριστούμε κύριε Σαλαμούρα. Τοποθετήσεις; Ο κύριος Μπουλές έχει το λόγο.

Μπουλές: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δε ξέρω αν αυτοί που μας παρακολουθούν μπόρεσαν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Αυτό το οποίο εισπράξαμε όλοι είναι μερικούς αριθμούς, ΦΕΚ, νόμους, ακρωνύμια κ.λπ. χωρίς να καταλάβουμε την ουσία, και νομίζω ότι το έργο αυτό άξιζε να κουβεντιαστεί επί της ουσίας, γιατί σας θυμίζω, κύριε Δήμαρχε, ότι με την ίδια μεθοδολογία αποσπάσατε μία απόφαση κατ’ επειγόντως, όχι μόνο απ’ το Συμβούλιο, αλλά από την τοπική κοινωνία, επειδή δεν υπήρχε χρόνος, και σας θυμίζω ότι λέγατε τότε: «Αύριο το πρωί πρέπει να καταθέσουμε την πρόταση, δεν έχουμε κανένα περιθώριο». Είναι έτσι ή όχι; Είναι.

Δήμαρχος: (……Εκτός μικροφώνου…..) (…) μην κάνετε πως δε ξέρετε.

Μπουλές: Ξέρω πολύ καλά, και αυτά τα οποία λέω αν θέλετε αντιμετωπίστε τα, εγώ τα ξέρω και τα λέω, και θυμόσαστε, εδώ είχαν έρθει οι άνθρωποι από τη Βλαχομάνδρα, είχαμε πάει επάνω και τους λέγαμε: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, αύριο το πρωί, και αν δε γίνει αύριο το πρωί χάνεται το έργο και θα έχετε την ευθύνη εσείς», τους μεταφέραμε και την ευθύνη, και έρχεστε σήμερα και αντί να πείτε ευθαρσώς: «Ξέρετε κάτι; Αυτά που σας λέγαμε τότε δεν ισχύουν, κάναμε λάθος, αλλά δεν ισχύουν, δεν υπάρχουν χρήματα, απορρίφθηκε, δεν απορρίφθηκε, θέλουμε να τ’ ανακαλέσουμε, να το πείτε όμως», και έρχεστε πάλι μες την κατεπείγουσα διαδικασία και προσπαθείτε… αυτό διέβλεψα, αυτό που κατάλαβα απ’ όλα αυτά είναι τι; Να μη ξανακουβεντιαστεί. Αυτό είπε, να εξουσιοδοτήσουμε το Δήμαρχο να τα κάνει όλα, ενώ μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν είχε γίνει καμία κουβέντα και είχαμε αποσπάσει αυτή την απόφαση με το επιχείρημα ότι αν δε γίνει τώρα χάνεται όλο το έργο, και ήταν ένα τεράστιο ποσό (20.000.000).

                Άρα, λοιπόν αυτή η μεθοδολογία που ακολουθείτε δεν οδηγεί πουθενά, ήδη εισπράττετε τα πρώτα αποτελέσματα και νομίζω ότι είναι καιρός να κατανοήσετε ότι η κοινωνία οφείλει να γνωρίζει και το Σώμα πρέπει να ενημερώνεται και δεν είναι αυτή ενημέρωση από υπεύθυνη Δημοτική Αρχή για το τι ακριβώς συνέβη. Αποκρύψατε το τι έγινε, να μας πείτε με τα ΦΕΚ και με τους αριθμούς ότι δεν έγινε αυτό που θέλαμε. Να είμαστε ξεκάθαροι.

Εμείς λοιπόν λέμε το εξής: Προφανώς, εφόσον δε χρηματοδοτήθηκε πρέπει να αποσυρθεί, για να υπάρχει η ευχέρεια να υποβληθεί αλλού, αλλά πριν υποβληθεί να κουβεντιαστεί έτσι όπως δε κουβεντιάστηκε ποτέ. Ευχαριστώ.

Δήμαρχος: Κύριε Μπουλέ, το ξέρετε πολύ καλύτερα από όλους ότι όσο νωρίτερα κατατεθεί μία πρόταση, τόσο καλύτερα βαθμολογείται. Το είχε εξηγήσει και ο κύριος Γούλας (δε ξέρω αν το θυμάστε τότε κύριε Γούλα). Δεν κατάλαβα το λογύδριο που βγάλατε τώρα.

Σαλαμούρας: Κύριε Δήμαρχε, να απαντήσω εγώ.

Πρόεδρος: Όχι, όχι.  

Σαλαμούρας: Να απαντήσω γιατί πρέπει να…

Πρόεδρος: Όχι, κύριε Σαλαμούρα, δεν έχετε το λόγο.

Σαλαμούρας: Η πρόταση που φέραμε (……εκτός μικροφώνου…..) (….)…

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Σαλαμούρας: (……Εκτός μικροφώνου…..) (……).

Πρόεδρος: Κύριε Σαλαμούρα, σας παρακαλώ, δεν έχετε το λόγο.  

Σαλαμούρας: (……Εκτός μικροφώνου…..) (……)…

Πρόεδρος: Κύριε Σαλαμούρα, θα έχετε δευτερολογία και τριτολογία, μη βιάζεστε, θα απαντήσετε συνολικά, μπορεί να τεθούν πενήντα ερωτήσεις.

                Ομιλητές, η κυρία Ζιαμπάρα, ο κύριος Γούλας, ο κύριος Καρακώστας.

Η κυρία Ζιαμπάρα έχει το λόγο.

Ζιαμπάρα: Εγώ θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα, εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου πριν ένα μήνα αν θυμάμαι καλά, στο προ τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (είναι περισσότερο από ένας μήνας), δεν είχαμε συνεδριάσει ξανά, σήμερα έγινε η πρώτη -για εμένα- συνεδρίαση, στις 12:30 το μεσημέρι ήρθε το θέμα αυτό προς συζήτηση, ψήφισα ναι στην απόσυρση, όμως μου είναι αδιανόητο να ερχόμαστε -όπως και την προηγούμενη φορά, γιατί ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε κατά κόρον- στις 12:30 (η ώρα) το μεσημέρι να ψηφίζει το Δ.Σ. του Συνδέσμου και στις 18:30 (η ώρα) τ’ απόγευμα να έρχεται ως εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί ούτε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ούτε και η Τοπική Κοινότητα και όλοι αυτοί οι φορείς τότε που είχαν βάλει πάρα πολλά θέματα, είχε γίνει διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση και κανένας φυσικά δεν τους πήρε υπόψιν, γιατί ακριβώς πάλι και τότε ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο μη τυχόν και χάσουμε το πρόγραμμα. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τα πράγματα έτσι, ούτε καν αξιολογήθηκε η πρότασή μας, άρα θα μπορούσαμε να το είχαμε φέρει και πολύ νωρίτερα και να μη φτάνουμε πάλι και να λέμε ότι «αύριο πιθανότατα θα ανοίξει το πρόγραμμα και πάλι δεν προλαβαίνουμε». Γι’ αυτό το λόγο εγώ καταψήφισα το δεύτερο σκέλος γιατί ήθελα να γίνει συζήτηση επί του θέματος έτσι ώστε να ενημερωθούμε και να δούμε πως αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα.

                Οφείλω να διευκρινίσω αυτό γιατί στις εισηγήσεις που ήρθαν δε φαίνεται ο λόγος που καταψήφισα το δεύτερο σκέλος της απόφασης.

Πρόεδρος: Ο κύριος Γούλας έχει το λόγο.

Γούλας: Η αξιολόγηση στην προηγούμενη πρόταση που κατατέθηκε ήταν άμεση αξιολόγηση, κατατίθενται οι προτάσεις και όπως πηγαίνουν αξιολογούνται μέχρι εξαντλήσεως των χρημάτων που έχει το κάθε πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δε ξέρω βέβαια αν έχει την ίδια φιλοσοφία, αν είναι με άμεση αξιολόγηση, το ίδιο είναι; Ωραία. Οπότε, έχει λογική βάση να το καταθέσουμε νωρίς.

                Από την άλλη όμως, το ζήτημα που τέθηκε για ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα, αν θυμάμαι καλά ήταν πάρα πολύ μεγάλο το ποσό, για να περνάει ένα θέμα τόσο γρήγορα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τόσο εύκολα. Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή που έκανα πριν είναι η καλύτερη, δηλαδή, αν όντως αύριο-μεθαύριο ανοιχτεί η πρόταση, με την απόφασή μας που έχουμε πάρει σήμερα είναι έτοιμος ο Σύνδεσμος να καταθέσει την πρόταση, έτσι; Αλλά όμως μην αφεθείτε σ’ αυτό και το περάσετε έτσι, αν δεν προκηρυχθεί μέσα στην εβδομάδα, αν δεν ανοίξει το μέτρο μέσα στη βδομάδα· φέρτε το σε κανονική συνεδρίαση, φέρτε και κάποιους τεχνικούς να μας εξηγήσουν να το δούμε πιο αναλυτικά, και την προηγούμενη φορά δεν το είδαμε το θέμα, τι αφορά, τι ακριβώς είναι αυτό που θα γίνει, με κάποιο τεχνικό να μας πει πέντε πράγματα, να μας πει δυο λόγια, ποιος συνέταξε την πρόταση… Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα λογικό αίτημα που θα πρέπει ας πούμε να μην υπάρχει διαφωνία σ’ αυτό, και δεν είναι κόπος να ‘ρθουμε τώρα… Ας έρθουμε μόνο γι’ αυτό το θέμα, δεν είναι απλό πράγμα, 20.000.000 είναι, μιλάμε τώρα για μεγάλο ποσό και πολύ σημαντικό έργο, πολύ σημαντικό, να μη ξέρουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δηλαδή τι γίνεται. Φέρτε το, δηλαδή, άμα δείτε ότι μέσα στη βδομάδα δεν ανοίξει το μέτρο, φέρτε το να το συζητήσουμε και να το δούμε αναλυτικά.

Δήμαρχος: Είχε έρθει ο μελετητής κύριε Γούλα και μας εξήγησε τι γίνεται, αν θυμάστε.

Πρόεδρος: Ο κύριος Καρακώστας έχει το λόγο.

Καρακώστας: Να πω ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, η εξεύρεση χρηματοδότησης για τη μετατροπή του Χ.Υ.Τ.Α., του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων νομίζω ότι είμαστε -για να λέμε και τα βασικά- στην ευτυχή θέση σαν Δήμος να συμμετέχουμε στο Σύνδεσμο που έχει μία πρόταση που είναι αρκετά ώριμη, αρκετά ώριμη και έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες χρηματοδότησης, να θυμίσω ότι έχει συζητηθεί και σαν Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, γιατί ουσιαστικά αυτό υλοποιεί η πρόταση, η πρόταση εξειδικεύει το Τοπικό Σχέδιο, έχει συζητηθεί, έχει γίνει Επιτροπή Διαβούλευσης, έχει έρθει ο μελετητής και το ‘χει παρουσιάσει (αυτό που λέει ο Δήμαρχος), για τι συζητάμε τώρα; Να θάβεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των σκουπιδιών· που σήμερα θάβεται στη Βλαχομάνδρα, να θάβεται ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών. Μιλάμε για ένα εργοστάσιο διαλογής και στερεών αποβλήτων ώστε να παίρνουμε όσο γίνεται περισσότερα ανακυκλώσιμα, μιλάμε για εργοστάσιο κομποστοποίησης, όλα τα πράσινα θα οδεύουν με ξεχωριστό δίκτυο συλλογής από καφέ κάδους στο εργοστάσιο κομποστοποίησης. Νομίζω ότι έχει συζητηθεί αρκετά αναλυτικά, το καινούργιο στην πρόταση είναι ότι εξειδικεύεται το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και γίνεται πρόταση για χρηματοδότηση. Να εξηγήσω λοιπόν κάτι που σας το λέγαμε και το Νοέμβριο και μου φαίνεται ότι δεν το καταλάβατε ούτε και τότε, ούτε και τώρα θα το καταλάβετε.

Οι προτάσεις εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είχαμε μία χρηματοδότηση 300.000.000 (απ’ ό,τι λέει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου)… (…..ασαφείς παρεμβάσεις…..) …..270.000.000, εξετάστηκε η πρώτη πρόταση (που κατατέθηκε πρώτη τον Ιούλιο) της Περιφέρειας Κρήτης. Πήρε 100.000.000. Δεύτερη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πήρε τα υπόλοιπα. Τρίτη, μία τρίτη Περιφέρεια. Εξαντλήθηκε το ποσό των 270.000.000… (……ασαφείς παρεμβάσεις……)….Καταρχήν, κύριε…

Πρόεδρος: Ο κύριος Αγγελόπουλος με καλή πρόθεση λέει να συντομεύετε. Κύριε Σαλαμούρα, σας παρακαλώ πολύ.

Καρακώστας: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να συνεχίσω;

Πρόεδρος: Συνεχίστε.  

Καρακώστας: Είμαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω τον κύριο Αγγελόπουλο, παίζει πολύ καλά το ρόλο του «διακόπτη», όχι απλά με διέκοψε, κατακρεούργησε αυτό που ήθελα να πω, σήμερα είναι 1-1 με τον κύριο Τσέλιο, είναι τελικό σκορ, και ποιος θα αναλάβει από τους δυο σας «γενικός διακόπτης»… (…..ασαφείς παρεμβάσεις…..)….Μη με διακόπτετε… …..Ποιος θα αναλάβει «γενικός διακόπτης» θα σας τ’ ανακοινώσω (…)…

Αγγελόπουλος: (……Εκτός μικροφώνου…..) (…)…

Καρακώστας: 2-1, Αγγελόπουλος-Τσέλιος 2-1.

Πρόεδρος: Κύριε Αγγελόπουλε…

Αγγελόπουλος: (……Εκτός μικροφώνου…..) (…) απλώς για να γεμίσεις το χρόνο σου.

Καρακώστας: Προχωράμε, το σκορ στο τέλος. Θα ήταν ευχής έργο να μη με ξαναδιακόψετε…

Πρόεδρος: Κύριε Καρακώστα, στο θέμα, αφήστε τους χαρακτηρισμούς.

Καρακώστας: Πάμε τώρα να εξηγήσουμε. Ο κύριος Αγγελόπουλος τα έχει κατανοήσει απολύτως, αλλά επειδή όχι μόνο υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολίτες αλλά μας παρακολουθούν και διαδικτυακά οι συμπολίτες μας, είναι απαραίτητο…

Πρόεδρος: Στο θέμα κύριε Καρακώστα.

Καρακώστας: Κύριε Πρόεδρε, αν δε με διέκοπτε και έλεγε ότι δε χρειάζεται η εξήγηση δε θα αναγκαζόμουν να τα πω. Του επιτρέψατε να με διακόψει και είμαι αναγκασμένος να εξηγήσω ότι υπάρχουν πολίτες που μας παρακολουθούν και πρέπει να καταλάβουν ορισμένα πράγματα, γιατί συσκοτίζει τα γενόμενα ο κύριος Μπουλές.

                Εξετάστηκαν οι τρεις πρώτες προτάσεις και εξαντλήθηκε το ποσό, πιθανά… Εδώ πρέπει να πούμε ότι είχαμε απόλυτο δίκιο τότε που βιαζόμασταν και σας λέγαμε ότι παρόλο… Λέγατε: «Λήγει τέλη Δεκεμβρίου, τι σας πειράζει να την καταθέσετε τέλη Δεκεμβρίου;» Ότι δεν έχει νόημα να την καταθέσουμε τότε, πρέπει, μετράει η σειρά προτεραιότητας και τι θέλουμε; Να το πετύχουμε αυτό τώρα, πέστε ότι η πληροφορία του κυρίου Σαλαμούρα είναι λάθος, αλλά είμαστε τυχεροί και αύριο, μεθαύριο, παρά μεθαύριο βγαίνει μία πρόταση στις 12:30 το μεσημέρι, εμείς θέλουμε να την καταθέσουμε μία παρά τέταρτο, γιατί; Για να είμαστε πρώτοι, γιατί πιστεύουμε στην ωριμότητα της πρότασης, θέλουμε να εξεταστεί και θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι. Θέλετε, είναι τυχαίο που και το Δημοτικό Συμβούλιο του Πύργου έχει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα· και εκεί κάποιοι «κακοί» πάνε να κοροϊδέψουν τους Δημοτικούς Συμβούλους και το βάζουν έκτακτο;

                Ακούστε τώρα, εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, παίζονται πολύ σοβαρές χρηματοδοτήσεις και πολύ σοβαρή αναβάθμιση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εννοείται, το έκανε αποδεκτό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, την πρόταση του κυρίου Γούλα. Εάν μέχρι το επόμενο Συμβούλιο -γίνεται δεκτή νομίζω Πρόεδρε- δεν έχει βγει κάποια πρόταση, να ‘ρθει και να συζητηθεί όχι αναλυτικά, αναλυτικότατα για τέταρτη φορά, μέχρι να χορτάσετε συζήτηση.

                Επίσης, πρέπει να σας πω ότι με την ωριμότητα της πρότασής μας, όχι μόνο της δικιάς μας, και άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν και δεν έφτασε η σειρά τους να αξιολογηθούν, ουσιαστικά εκβιάζουμε ή βοηθάμε -αν θέλετε- το Υπουργείο, είδε, κατατέθηκαν 70-80 προτάσεις σ’ αυτή την πρόσκληση, είδε ποιες και πόσες είναι ώριμες, ξέρει αν… ετοιμάζετε για νέα πρόσκληση γιατί είναι υπέρ της απορρόφησης των χρημάτων, ειδικά για τα απορρίμματα. Θεωρούμε λοιπόν ότι μ’ αυτή την απόφασή μας σήμερα πιθανόν να είναι και το καθοριστικό σημείο που θα μας κάνει να καταθέσουμε «πρωτο-δεύτερη» πρόταση στην επόμενη πρόσκληση που θα βγει. Εάν οι ελπίδες μας διαψευστούν· εδώ είμαστε, στο επόμενο Συμβούλιο να το ξανασυζητήσουμε για τέταρτη φορά, να χορτάσετε, να καταλάβετε ότι πρέπει να μετατραπεί ο Χ.Υ.Τ.Α. σε Χ.Υ.Τ.Υ..

Πρόεδρος: Ο κύριος Σαλαμούρας έχει το λόγο.

Τσαγγουρνός: Μισό λεπτό, μία ερώτηση να κάνω για να απαντήσει. Εκείνο που είναι το πιο βασικό. Η διαχείριση παραμένει στο Σύνδεσμο ή θα μπει και ΣΔΙΤ μέσα ή θα αλλάξετε κάτι;

Σαλαμούρας: Η διαχείριση παραμένει στο Σύνδεσμο, η πρόταση είναι ακριβώς η ίδια, αυτή που είναι δύο-τρία χρόνια τώρα που συζητάμε, με δημόσιες διαβουλεύσεις, με γενικές συνελεύσεις, με ατέλειωτες συνεδριάσεις, δεν έχει αλλάξει ούτε ένα κόμμα. Αυτό που ζητάμε, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης, να αποσύρουμε, ακριβώς ατόφια όπως είναι η πρόταση, να την ξανακαταθέσουμε. Δε βλέπω το λόγο πόσες φορές να συζητάμε για το ίδιο αντικείμενο. Αυτό είναι το θέμα μας και δεν καταλαβαίνω τοποθετήσεις κάποιων κυρίων.

                Όσον αφορά, κυρία Ζιαμπάρα, ο Σύνδεσμος συνεδριάζει πάντα μεσημέρι (12:00-13:00 η ώρα), δεν κάναμε κάποια εξαίρεση σήμερα.

Ζιαμπάρα: (……Εκτός μικροφώνου…..) (…) είπα ότι ένα μήνα τώρα δεν έχουμε συνεδριάσει.

Σαλαμούρας: Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο κάτω, και ο κύριος Πετσίνης ήρθε μόνο για να συνεδριάσουμε, γιατί είναι στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Πρόεδρος: Ευχαριστούμε κύριε Σαλαμούρα.

Προχωράμε στη διαδικασία της ψηφοφορία. Εγκρίνεται ομόφωνα; Ομόφωνα.

Μπουλές: (……Εκτός μικροφώνου…..) (…….). Είπαμε να αποσυρθεί, συμφωνούμε στην απόσυρση, και να ξανακουβεντιαστεί και να υποβληθεί, δε λέμε ότι πρέπει να υποβληθεί χωρίς να κουβεντιαστεί, αυτό είπαμε.

Δήμαρχος: Το ίδιο θέμα που κουβεντιάσαμε τότε να το ξανακουβεντιάσουμε.  

Μπουλές: Κύριε Δήμαρχε, τα ίδια λέγατε και στη Βλαχομάνδρα (αύριο το πρωί χάνουμε), τα ίδια…

Σαλαμούρας: Κύριε Μπουλέ, κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε; Συγγνώμη…

Πρόεδρος: Κύριε Σαλαμούρα, είμαστε στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Σαλαμούρας: Όχι, δεν πρέπει να περάσει έτσι. Όταν ξέρουν ότι η αξιολόγηση γίνεται… με την κατάθεση αξιολογείσαι, όταν εμείς έχουμε σειρά 50 και τα χρήματα έχουν τελειώσει, τι αξιολόγηση περιμένετε; Όσο εσείς θέλετε να τραβάτε χειρόφρενο να μη γίνει το έργο· αυτό (…), να ξανασυζητήσετε τι, αυτό που είπατε στη Βλαχομάνδρα στη δευτερολογία σας; Ότι συμφωνείτε αλλά δε συμφωνώ; Τι θέλετε να πείτε;

Πρόεδρος: Η πρόταση είναι μία και είναι συγκεκριμένη, ή τη ψηφίζετε ή την καταψηφίζετε κύριε Μπουλέ, τι να πείτε, ψηφίζω τη μισή; Αρνητική ψήφος είναι. Ο κύριος Καρακώστας… (…..ασαφείς παρεμβάσεις…..)….Η πρόταση είναι μία, διαμορφώστε τη δική σας.

Μπουλές: Η πρόταση είναι μία με τρεις παραγράφους.

Πρόεδρος: Τη ψηφίζετε; Αν δεν τη ψηφίζετε…  

Μπουλές: Όχι, με συγχωρείτε, ψηφίζω την πρώτη παράγραφο που είναι η απόσυρση, δε ψηφίζω τη δεύτερη.

Πρόεδρος: Πολύ ωραία, κανένα πρόβλημα. Ο κύριος Καρακώστας, ο κύριος Φράγκος, ο κύριος Σιαμαντάς, ο κύριος Σωτηρόπουλος, ο κύριος Σύψας, ο κύριος Κοτσανάς, ο κύριος Κωστογιάννης, ο κύριος Κανέλλος, ο κύριος Κονίδας, η κυρία Σμπούκη, ο κύριος Σαλαμούρας, ο κύριος Τραχύλης, ο κύριος Τσαγγουρνός, ο κύριος Γούλας, ο κύριος Αγγελόπουλος.

Αγγελόπουλος: (……Εκτός μικροφώνου…..) Με την πρόταση του κυρίου Μπουλέ.

Πρόεδρος: Με την πρόταση του κυρίου Μπουλέ. Η κυρία Ζιαμπάρα ομοίως. Ομοίως…

Το Δ.Σ. αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Σαλαμούρα, μετά από διαλογική συζήτηση, και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές διατάξεις:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

ΟΜΟΦΩΝΑ

            

  1. Εγκρίνει το κατεπείγον του θέματος
  2. Εγκρίνει την απόσυρση της με αρ. πρωτ. 29281/28-11-2016 Δήμου Ναυπακτίας αίτησης χρηματοδότησης της Πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 1ης ΚΑΙ 4ης ΓΕΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ», η οποία υπεβλήθη στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 στο πλαίσιο της με κωδικό 14.6i.26-27.1 και Α/Α ΟΠΣ 1465 Πρόσκλησης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ.

                                                      ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

  1. Εγκρίνει την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της Πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 1ης ΚΑΙ 4ης ΓΕΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ», με Κύριο του Έργου τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας και Φορέα Υλοποίησης τον Δήμο Ναυπακτίας, στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο πλαίσιο σχετικής Πρόσκλησης της ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ΕΥΔ/ΕΠ-Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης στον Άξονα Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (Ταμείο Συνοχής)».
  2. Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο Ναυπάκτου κ. Λουκόπουλο Παναγιώτη, όπως προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της Πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 1ης ΚΑΙ 4ης ΓΕΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ», με Κύριο του Έργου τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας και Φορέα Υλοποίησης τον Δήμο Ναυπακτίας, στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο πλαίσιο σχετικής Πρόσκλησης.

 

Η απόφαση αυτή πήρε α/α 275/2017.

Διαβάστηκε 1415 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.