Σάββατο, 4η Μαίου 2024  10:11 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 19:14

Ένωση Αγρινίου: Το πλαίσιο εφαρμογής για την απονιτροποίηση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για πρώτη φορά και η Αιτωλοακαρνανία στο πρόγραμμα ύστερα από την παρέμβαση της Ένωσης Αγρινίου. Τι ορίζει η υπουργική απόφαση.

Mε υπουργική απόφαση καθορίζεται το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή, διαχείριση και παρακολούθηση των δράσεων του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020,

Στόχος του Μέτρου 10 είναι η διατήρηση, η προώθηση και η εφαρμογή γεωργικών πρακτικών με θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, όπως αυτό έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του ΠΑΑ.

Οι δράσεις του Μέτρου 10 συνεισφέρουν στην προτεραιότητα 4 «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία» και ειδικότερα στις Περιοχές Εστίασης:

4α) Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Natura 2000, και εντός των περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, της γεωργίας Υψηλής Φυσικής Αξίας (HNV) και της κατάστασης των ευρωπαϊκών τοπίων.

4β) Βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

4γ) Πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και βελτίωση της διαχείρισης αυτού.

Δράσεις - πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις της απόφασης ισχύουν για τις ακόλουθες δράσεις του υπομέτρου 10.1 του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα»:

  • Δράση 10.1.01 Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας
  • Δράση 10.1.02 Προστασία παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας
  • Δράση 10.1.03 Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας
  • Δράση 10.1.04 Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρο το ΦΕΚ ανοίγοντας το διπλανό αρχείο: ΦΕΚ ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗ

Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά η Δράση 10.1.04 Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (πρόγραμμα απονιτροποίησης) αφορά και την Αιτωλοακαρνανία, αφού, ύστερα από συστηματική προσπάθεια της Ένωσης Αγρινίου, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν και ευαίσθητες, ήδη επιβαρυμένες περιοχές του νομού μας και συγκεκριμένα : Υγρότοποι Αμβρακικού, Εθνικό πάρκο λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Λίμνες Τριχωνίδα – Λυσιμαχία, Λίμνη Οζερός,

Περισσότερες πληροφορίες: Και η Αιτωλοακαρνανία στην απονιτροποίηση

Η επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων, ως προς την περιοχή παρέμβασης, θα απεικονίζεται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2017.

Διαβάστηκε 855 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.