Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:02 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 21:29

Αιτωλοακαρνανία: Οι «φύλακες – άγγελοι» των δασών μας!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

80 εθελοντές πυροσβέστες στην περιοχή δίνουν κάθε χρόνο τον καλύτερό τους εαυτό

Την ανάγκη ίδρυσης εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών και σε άλλες περιοχές, επισημαίνει μέσω της «Σ» ο Αγρινιώτης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος Σεραφείμ Τσιουγκρής

Σώμα και ψυχή έδωσαν και φέτος οι εθελοντές πυροσβέστες, όπως φάνηκε και στα πρόσφατα καταστροφικά συμβάντα της Αττικής, της Ζακύνθου και άλλων περιοχών της χώρας, ακόμη και της Αιτωλοακαρνανίας, για να υπερασπιστούν ζωές και περιουσίες. Η προστασία του Αγρινίου και γενικότερα του νομού, είναι στα χέρια των πυροσβεστών και των εθελοντών πυροσβεστών χειμώνα – καλοκαίρι, αφού εκτός από τις φωτιές αναλαμβάνουν και άλλα περιστατικά όπως απεγκλωβισμούς τραυματιών σε τροχαία, πλημμύρες κ.α.

Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν 80 εθελοντές πυροσβέστες, εκ των οποίων οι περισσότεροι στην περιοχή του Αγρινίου, δεδομένης και της λειτουργίας των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών της Παραβόλας και της Γαβαλούς.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε στη «Σ» ο Αγρινιώτης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος Σεραφείμ Τσιουγκρής, που υπηρετεί στο Αγρίνιο: «στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε δύο εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, στη Γαβαλού και στην Παραβόλα σε καίρια σημεία, οι οποίοι λειτουργούν σε 24ωρη βάση και είναι επιχειρησιακά έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό. Στο νομό υπάρχουν 80 εθελοντές πυροσβέστες σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πυρασφάλεια σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στην ουσία οι Εθελοντικοί Σταθμοί είναι κρατικές υπηρεσίες, καθώς έχουν ιδρυθεί με ΦΕΚ και την υπογραφή τριών υπουργών».

Ο Αγρινιώτης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος Σεραφείμ Τσιουγκρής

pirosvestik

Το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου αποτελεί εδώ και δεκαετίες για το Αγρίνιο, την κυριότερη πηγή ζωής και πνεύμονα πρασίνου. Ωστόσο, πρόκειται για μια ιδιόμορφη περίπτωση, αφού εκτός του «καθαρού» δασυλλίου σε μέρος του καταγράφεται οικιστική ανάπτυξη, υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες και ποικιλία στη βλάστησή του, με πεύκα, από τα οποία η φωτιά επεκτείνεται εύκολα και γρήγορα. Περιλαμβάνει όλη την περιοχή που εκτείνεται από τον παλαιό Άγιο Χριστόφορο, τους Αγίους Πάντες, την Αγία Μαρίνα και το Πυργί. Στο δασύλλιο υπάρχουν καθημερινά και επί 24ωρου συχνές περιπολίες ενώ επίσης ελέγχεται από παρατηρητήριο, αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής. Πρώτο μέλημα είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη περιφρούρησή του. Οι εθελοντές πυροσβέστες εργάζονται αμισθί, παρόλα ταύτα όταν κληθούν ρίχνονται στη μάχη.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε σοβαρά την ίδρυση επιπλέον εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών. Καλό θα ήταν τα μεγάλα χωριά του νομού να διαθέτουν εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό, όπως στο Χαλκιόπουλο, στον Άγιο Βλάση, στον Αστακό και στο Ξηρόμερο. Στην Αμερική το 75% των πυροσβεστών είναι εθελοντές, στη Γερμανία ένα εκ. πολίτες ωστόσο την ίδια στιγμή στην Ελλάδα οι εθελοντές πυροσβέστες είναι μόλις 1.725».

Οι εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας διαφέρουν κατά πολύ από τους εθελοντές πυροσβέστες, καθώς αυτές συγκροτούνται από πολίτες που επιθυμούν και λαμβάνουν μέρος στην κατάσβεση πυρκαγιών. «Για μας ο τίτλος του εθελοντή πυροσβέστη είναι τιμή» τόνισε ο κ. Τσιουγκρής, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «ποτέ και κανείς δεν έχει στρέψει το βλέμμα του στους πραγματικούς εθελοντές πυροσβέστες, αυτούς που συμμετείχαν λ.χ. στα πρόσφατα περιστατικά στις φωτιές στο Καπανδρίτι και στην Αμαλιάδα, αλλά πέραν αυτών είναι εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πλέον όμως δεν μας ενοχλεί. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και θέλουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο μπορούμε».

Για να αποκτήσουμε πυροσβεστική κουλτούρα στην Ελλάδα και στην Αιτωλοακαρνανία πρέπει να ξεκινήσουν διαλέξεις στα σχολεία, σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, και πρέπει να αλλάξει και η αντίληψη για τον εθελοντή πυροσβέστη. «Όταν ξεκίνησα πριν 18χρόνια να είμαι εθελοντής πυροσβέστης δεν ήταν ότι πιο εύκολο. Υπήρχε δυσκολία να αποδεχθεί ο μόνιμος πυροσβέστης ότι έρχεται κάποιος να προσφέρει εθελοντικά υπηρεσία. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αυτό, αλλά θέλει δουλειά ακόμη» σημείωσε ο κ. Τσιουγκρής.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι εθελοντές πυροσβέστες έχουν επέμβει σε πολλά συμβάντα. Από την ίδρυση των εθελοντικών σταθμών από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν συμμετάσχει σε 100 περιστατικά μόνο στην περιοχή της Παραβόλας, ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός των συμβάντων στην περιοχή ευθύνης του εθελοντικού πυροσβεστικού Γαβαλούς.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος Σεραφείμ Τσιουγκρής συμβούλεψε μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου τουλάχιστον να μην καίνε οι πολίτες ξερά κλαδιά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην εκδηλωθεί πυρκαγιά, ενώ προτρέπει όσους έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν σε μια πυρκαγιά ή πλημμύρα να δηλώσουν συμμετοχή ως εθελοντές πυροσβέστες για να το κάνουν με τον σωστό τρόπο.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2025 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 21:35
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.