Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  2:05 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 15:54

Η Αγρινιώτισσα συγγραφέας Ιωάννα Κουτρολού στο AgrinioTimes.gr

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

H Ιωάννα Κουτρολού, γεννήθηκε στο Αγρίνιο και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι Ειδική Παιδαγωγός ΜSc, Φιλόλογος και Συγγραφέας. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε), μέλος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, μέλος της Μ.Κ.Ο – Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδος (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).

Το 2012 ήταν μέλος της Μ.Κ.Ο – Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Λαμβάνει μέρος ως ομιλήτρια σε παιδαγωγικά, φιλολογικά συνέδρια, βιωματικά εργαστήρια & σε παρουσιάσεις βιβλίων συγγραφέων κ.α. Στην επίσκεψή της στην γενέτειρα για τις εορτές του Πάσχα συναντήθηκε με την δημοσιογράφο Χρύσα Σπαή και μίλησε για τα έργα της και τις δραστηριότητές της γενικότερα.

Το πρώτο έργο που μας ανέφερε είναι η «Σχολική Φοβία». Ένα επιστημονικό εγχειρίδιο από τις εκδόσεις «Το Ανώνυμο Βιβλίο» που εκδόθηκε το 2013. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ένα δεύτερο βιβλίο «Θυματοποίηση και Σχολική βία». Και τα δυο αυτά έργα είναι μελέτες για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) το οποίο είναι ένα ενημερωτικό εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους γονείς και όποιονδήποτε θέλει να μάθει για αυτό.
Τα 2015 κυκλοφόρησε ο «Ωκεανούλης» από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Εδώ είμαστε σε ενα παραμύθι για μικρές ηλικίες. Ολοι ζούμε σε «Αόρατες γυάλες» τις οποίες μέσα από τους δρόμους της αυτογνωσίας οδηγούμαστε στην προσωπική μας ευτυχία. Σίγουρα δεν είμαστε ελεύθεροι παρά όταν βγούμε από την γυάλα και τα ταμπού.

«Αθέατες Οψεις» είναι το έργο που κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Αναφέρεται στις αρχές τις οικονομικής κρίσης από το 2011 που άρχισε στην Ελλάδα και διαπραγματεύεται θέματα όπως, τα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, τους απρόσωπους Ανθρώπους, τον φόβο στις προσωπικές σχέσεις, την αναταραχή στην κοινωνικο-πολιτική ζωή, την ανασφάλεια για τις διεθνείς εξελίξεις, τον διχασμός συνειδήσεων, τον αποπροσανατολισμός Αξιών, την Ομηρεία Ελεύθερης Σκέψης, τις ανακατατάξεις, τους φόβους την εξαθλίωσης που έζησε ο ελληνας πολίτης βγαίνοντας από τα καθιερωμένα που ήξερε μέχρι τότε. Ακρως ρεαλιστικό βιβλίο με ωμή αλήθεια. Απλός λόγος καθημερινός. Ετσι ώστε η ποίηση να έρθει κοντά σε πολύ μικρές ηλικίες. Μια απλή φράση. Παράδειγμα ένα απόφευγμα έχει στάξει μέσα από την ψυχή κάθε ανθρώπου.
Το έργο αυτό θα ανεβεί ως μουσικοθεατρική παράσταση στο θέατρο «Αλμα». Την καλλιτεχική επιμέλεια έχει η ίδια η Ιωάννα Κουτρολού και πλαισιώνεται από σημαντικούς καλλιτέχνες. Ο δημοσιογράφος Χάρης Λαζαρόπουλος θα κάνει τη αφήγηση.

 

Στους στόχους μας είναι να έρθουν πιο κοντά οι άνθρωποι στον ποιητικό λόγο. Το μουσικοχορευτικό έργο «Αθέατες Οψεις» θα έρθουμε να το παίξουμε και στο Αγρίνιο.

Η Ιωάννα Κουτρολού βραβεύτηκε ως Αιτωλοακαρνάνας Συγγραφέας από τον Δήμο Αγρινίου σε εκδήλωση που έγινε στις 2 Απριλίου 2017 για την παιδική λογοτεχνία. Η ίδια αναφέρει σχετικά με την βράβευση αυτή: «Ο Δήμος Αγρινίου βράβευσε τους Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς στις 2 Απριλίου. Πήρα βραβείο για το έργο μου στην παιδική λογοτεχνία. Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Αγρινίου και την κίνηση που έκανε ώστε να γίνει θεσμός το φεστιβάλ παιδικής λογοτεχνίας. Σημαντικό για μένα είναι να δώσουν οι φορείς την αρμόζουσα βαρύτητα για να γίνει πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας. Η πόλη μας ανέκαθεν είχε διαμάντια πολιτισμού σε όλους τους τομείς. Αυτά τα διαμάντια πρέπει να φαίνονται και να λάμπουν. Για αυτό πρέπει να φροντίσει η πόλη να ανοίξουν «Οι πόρτες» να γίνουμε πιο δεκτικοί σε νέες ιδέες και προτάσεις, σε οτιδήποτε ονομάζεται καινούργιο. Να μην μας φοβίζει καινούργιο. Θα χαρώ να δω την πόλη μας σε δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος πανελλαδικού και όχι μόνο βεληνεκούς.»

Επιμέλεια: Χρύσα Σπαή

agriniotimes.gr

Διαβάστηκε 2788 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.