Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  1:19 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 22:40

«Άμλετ»: το αριστούργημα του Σαίξπηρ στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ – τι λένε οι συντελεστές (φωτο-video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στον κορυφαίο δραματουργό της ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης αφιερώνει τη φετινή χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ  φιλοξενεί στην κεντρική σκηνή του, την κορωνίδα της συγγραφικής δράσης του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα , το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας «Άμλετ», σε σκηνοθεσία του γνωστού, αγαπητού και με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό του  ηθοποιού Κώστα Αρζόγλου. Η επιλογή για την κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και για τις υπόλοιπες ,παράλληλες δράσεις του, πολλές εκ των οποίων είναι αφιερωμένες στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, έγινε φυσικά από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ κ. Νίκο Καραγέωργο.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, το πάντα επίκαιρο περιεχόμενο και μήνυμα του «Άμλετ» οδήγησε στην επιλογή αυτή, ενώ σημείωσε πως η κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ είναι φέτος αφιερωμένη στην αείμνηστο Μηνά Χατζησάββα , με τον οποίο ο σκηνοθέτης της παράστασης  Κώστας Αρζόγλου , διατηρούσε φιλία ετών.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, βρέθηκαν σήμερα οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην  παράσταση, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, αλλά και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Όλγα Σαλακίδου, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, ώρα 21.00.

Ο Κώστας Αρζόγλου χαρακτήρισε την ομάδα των ηθοποιών που συμμετέχουν ως «την πλέον κατάλληλη για την απόδοση του έργου, έναν θίασο ‘’ μάλαμα’’»:

«Νιώθω ευτυχής που μπαίνω σε αυτή την υπόθεση που λέγεται ‘’Άμλετ’’. Το πρώτο που ρώτησα τον Νίκο Καραγέωργο ήταν αν είναι σίγουρος κι αν έχει την στήριξη του δήμου, αφού σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ η στήριξη και δεν εννοώ η οικονομική μόνο, από τη Δημοτική Αρχή, σε καλλιτεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη.  Ο δήμος ήταν θετικά διακείμενος και αυτό ήταν το πρώτο ευτύχημα. Το δεύτερο ήταν ο ίδιος ο θίασος. Αυτό ο θίασος είναι από τα πιο ωραία πράγματα που θα βρει κανείς θεατρικά», είπε ο κ. Αρζόγλου και συμπλήρωσε πως « η φίρμα του έργου είναι το έργο το ίδιο», αναφερόμενος παράλληλα και το πάντα  επίκαιρο «σχόλιο» του έργου για την εξουσία.

Ο κ. Αρζόγλου δεν έκρυψε δε τη χαρά του για το γεγονός ότι σκηνοθετεί σε ένα «εντελώς θεατρικό περιβάλλον», όπως χαρακτήρισε αυτό του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου που πήρε τον λόγο στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Κώστα Αρζόγλου αλλά και τον  Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, για την επιλογή να είναι η φετινή χρονιά «Σαιξπηρική» για το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, ενώ σχολίασε ότι «το Αγρίνιο μπήκε πλέον στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας , αφού είναι το μεγάλο ζήτημα για μια κοινωνία να στοχεύει στον πολιτισμό».

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στην παράσταση: Ο Γιώργος Γεροντιδάκης, που υποδύεται τον Άμλετ, η Ειρήνη Ράπτη, που βρίσκεται στον διπλό ρόλο της Γερτρούδης και της Οφηλίας, ο Γιώργος Λαμπριανος, στον ρόλο του Κλαύδιου και του Φαντάσματος , ο Νίκος Φιλιμέγκας ,στον ρόλο του Πολώνιου αλλά και του Όσρικ , ο Πέτρος Γούτης που βρίσκεται στον ρόλο του Λαέρτη αλλά και του Ηθοποιού που παρουσιάζεται στο έργο, η Μαρία Ορφανού, Ρόζενγκραντζ και  Νεκροθάφτης Α΄ και η Μαρία Σαρέλη Γκίλδενστερν / Νεκροθάφτης Β.  Όλοι τους μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για τη φιλοξενία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, για τις «άκρως επαγγελματικές και θεατρικές συνθήκες» , για τους ρόλους τους αλλά και για το ίδιο το έργο και τη σπουδαιότητα του, τα μηνύματα που περνά ακόμη και σήμερα , ειδικά στους νέους.

Να σημειωθεί ότι στον τελικό μονόλογο του Φόρτεμπρας ακούγεται ο Θέμης Πάνου.

μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
διασκευή: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ
σκηνικά/κοστούμια: ΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΝΟΣ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΙΑΦΚΟΥ
φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
βοηθοί σκηνοθέτη: ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ / ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΕΛΗ
βοηθοί σκηνογράφων: ΔΩΡΑ ΤΟΥΡΒΑ / ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΤΙΔΗΣ

Συντελεστές

μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
διασκευή: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ
σκηνικά/κοστούμια: ΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΝΟΣ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΙΑΦΚΟΥ
φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
βοηθοί σκηνοθέτη: ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ / ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΕΛΗ
βοηθοί σκηνογράφων: ΔΩΡΑ ΤΟΥΡΒΑ / ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΤΙΔΗΣ
φωτογραφίες : ΛΕΝΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ

Παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, εκτός των Σαββάτων 21 Ιανουαρίου και 25 Φεβρουαρίου 2017.Κάθε Κυριακή στις 18.00στην Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.

dipethe-amlet-synentefxi2

dipethe-amlet-synentefxi3

dipethe-amlet-synentefxi4

dipethe-amlet-synentefxi5

dipethe-amlet-synentefxi6

DSCN6623

DSCN6627

DSCN6630

DSCN6631

DSCN6633

DSCN6642

DSCN6645

DSCN6649

DSCN6652

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2538 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 01:43
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.