Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:05 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 01:40

Οι 5 κανόνες για μία υγιή σχέση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται να ζήσουν μια ευτυχισμένη σχέση και να καταφέρουν να ολοκληρωθούν μέσα από τη δημιουργία μιας οικογένειας. Ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να διακρίνουμε μια υγιή από μια νοσηρή σχέση; Μερικές σχέσεις μπορεί να μοιάζουν ευτυχισμένες, αλλά στην πραγματικότητα να είναι πολύ επίπονες για τους ανθρώπους που τις βιώνουν. Στον αντίποδα, κάποιες άλλες σχέσεις μπορεί να μοιάζουν πολύ εκκεντρικές και συγκρουσιακές αλλά στην πράξη οι σύντροφοι να έχουν βρει έναν υγιή δίαυλο επικοινωνίας και ενσυναίσθησης που να τους εξισορροπεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας δεν πρέπει να βρίσκεται σε μία σχέση που τον κάνει να αμφιβάλει για τον εαυτό του και του προκαλεί δυσαρέσκεια.

1

Οταν δεν θέλετε να αλλάξετε εκείνον/η ή τον εαυτό σας: Η έννοια της άνευ όρων αποδοχής είναι ζωτικής σημασίας για μία υγιή σχέση. Μπορεί ο έρωτας να εμπεριέχει το στοιχείο της εξιδανίκευσης, αλλά ποτέ δεν πρέπει να υπομένουμε μία σχέση με την ελπίδα ότι εμείς ή ο σύντροφός μας κάποια στιγμή θα αλλάξουμε προς το καλύτερο. Είμαστε αυτό που μπορούμε να είμαστε και πρέπει να το αποδεχτούμε σχετικά άμεσα, διότι κάποτε έρχεται η στιγμή που οι προσδοκίες μας συγκρούονται με την πραγματικότητα και τότε δημιουργούνται αναπόφευκτα εντάσεις στο εσωτερικό της σχέσης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, προτού καταφέρει να αγαπήσει κάποιος ένα άλλο πρόσωπο, θα πρέπει πρώτα να έχει μάθει να αγαπάει, να σέβεται και να φροντίζει τον ίδιο του τον εαυτό.

2

Οταν νιώθετε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε ανοιχτά και με ειλικρίνεια: Ενα από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας υγιούς σχέσης είναι η ελευθερία του λόγου. Οταν δηλαδή τα μέλη αισθάνονται ότι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να καταπιέζουν τα «θέλω» και τις επιθυμίες τους και χωρίς να φοβούνται τις μεταξύ τους αντιδράσεις, τότε πράγματι ανήκουν σε μία υγιή σχέση. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι ελέγχεται, κρίνεται ή καταδικάζεται στο εσωτερικό της σχέσης του. Εάν κάποιος νιώθει ότι ανήκει σε μία υγιή σχέση, τότε ο σύντροφός του θα πρέπει να στέκεται δίπλα του και να στηρίζει τις αποφάσεις του μέχρι το τέλος, ακόμα και αν κατά βάθος διαφωνεί σε ορισμένα σημεία.

3

Οταν το στρες, η ανησυχία και οι αρνητικές σκέψεις δεν σας αγγίζουν: Οι υγιείς σύντροφοι ξέρουν πώς να αναδεικνύουν και να αφουγκράζονται τα αιτήματα και τις ανάγκες τους. Η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια που εμπνέουν ο ένας στον άλλον τους βοηθούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές δυσκολίες της ζωής και να ονειρευτούν ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Πέρα από σύντροφοι, θα λέγαμε ότι αισθάνονται και «σύμμαχοι» και το γεγονός αυτό αποτελεί κίνητρο για εξέλιξη του εαυτού τους, ενώ παράλληλα προσδίδει ένα ιδιαίτερο νόημα στη ζωή τους.

4

Οταν αισθάνεστε εμπιστοσύνη και ασφάλεια, ακόμα και όταν δεν είστε μαζί: Οταν οι σύντροφοι των νοσηρών σχέσεων απομακρύνονται έστω και για λίγο, τότε η σκέψη τους τείνει να κατακλύζεται από μία αίσθηση ζήλιας και αμφιβολίας. Στις περιπτώσεις αυτές, το ζευγάρι, προκειμένου να έχει τον έλεγχο, αναγκάζεται να περνά όλο περισσότερο χρόνο μαζί σε καθημερινή βάση. Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον θυμό και την αναστάτωση, εντέλει οι σύντροφοι καταλήγουν να ασκούν πίεση ο ένας στον άλλον, με αποτέλεσμα να θέλουν να διακόψουν τη σχέση. Ενα εξίσου σημαντικό συστατικό των υγιών σχέσεων, λοιπόν, είναι ο κάθε σύντροφος να έχει τη δυνατότητα να διατηρεί συγχρόνως, μέσα και έξω από τη σχέση, τα προσωπικά του ενδιαφέροντα και τον κοινωνικό του κύκλο.

5

Να θυμάστε ότι, τα υγιή ζευγάρια είναι εκείνα που δεν κυνηγούν το τέλειο: Ενα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά στον τρόπο σκέψης και δράσης των υγιών ζευγαριών είναι ότι συνηθίζουν να ζουν απομακρυσμένα από τα σύγχρονα πρότυπα. Με λίγα λόγια, δεν κυνηγούν το «τέλειο», το «υγιές» ή «αυτό που πρέπει». Αυτού του είδους οι σύντροφοι έχουν υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης και το χαρακτηριστικό αυτό τους κρατάει μακριά από ανούσιες κοινωνικές συγκρίσεις και διαπροσωπικές συγκρούσεις. Στο επίπεδο αυτό, εντάσσονται οι έννοιες της αποδοχής, της ειλικρίνειας, της ενσυναίσθησης και της εμπιστοσύνης που αναλύθηκαν πρωτύτερα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Διαβάστηκε 11324 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 02:01
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.